![]() |
Cypisek - pytanie - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Odbiorniki radiowe (/forum-77.html) +--- Wątek: Cypisek - pytanie (/thread-1440.html) |
RE: Cypisek - pytanie - KARKARKAR1 - 31-08-2012 18:24 Ale chciałbym zbudować zgodnie ze schematem (to mój pierwszy odbiornik). A jeżeli pominę tą diodę pojemnościową, czyli od razu dam do uziemienia, to odbiornik będzie działał? RE: Cypisek - pytanie - SP5BMP - 31-08-2012 18:35 Będzie działał. Ważne , aby częstotliwość generacji obwodu oscylatora była w paśmie 40m. RE: Cypisek - pytanie - KARKARKAR1 - 31-08-2012 18:41 OK, czyli mogę zrobić małą zmianę na schemacie ![]() Jeszcze raz dla upewnienia. Będę sugerował się poniższym schematem (ze zmianą). Czy jest on OK i czy RX ruszy? ![]() I jeszcze jedno. Przestrajanie częstotliwości będzie odbywało się wówczas według schematu, czyli Pot2 Frequency? RE: Cypisek - pytanie - SP5BMP - 31-08-2012 18:47 Rx ruszy. Napisałem w #20 czym będziesz przestrajał. Zbuduj a następnie pytaj. RE: Cypisek - pytanie - KARKARKAR1 - 31-08-2012 19:00 Tak, ale ja wolałbym przestrajać potencjometrem Pot2. Czy bez tej diody będzie to możliwe? RE: Cypisek - pytanie - SP5BMP - 31-08-2012 19:04 Bez diody nie będzie to możliwe. RE: Cypisek - pytanie - KARKARKAR1 - 31-08-2012 19:07 OK. A jak wyprowadzić do gałki oś z trymera CV2? I jeszcze, bo nie jestem pewien. CV1, CV2 to taki element: http://sklep.avt.pl/p/pl/493411/trymer+26-90pf-+brazowy.html ? A czy jako C4 może służyć taki kondensator: http://sklep.avt.pl/p/pl/49069/kondensator+mkt+220nf.html ? Karol RE: Cypisek - pytanie - SP6-11003 - 31-08-2012 20:07 Karol, w schemacie który poprawiłeś teraz zrobiłeś błąd. jeśli byś wykonał układ tak jak jest teraz to cewka wraz z resztą elementów byłaby zwarta do masy. Poprawny i poprawiony dla kondensatora strojeniowego radiowego ![]() ![]() A kondensator który dorysowałem poglądowo wygląda tak ![]() ![]() Znajdziesz go w tańszych odbiornikach radiowych na tak zwany FM strojonych gałką ![]() Co do CV1 i CV2 to tak ![]() ![]() RE: Cypisek - pytanie - KARKARKAR1 - 31-08-2012 20:22 A można go znaleźć gdzieś w Internecie? Bo ja go nigdzie nie widzę... ![]() RE: Cypisek - pytanie - SQ1GYQ - 31-08-2012 20:32 Ja bym poszukał diody , to co koledzy polecili z kondensatorem jest jak najbardziej ok tylko to rozwiązanie ma jedną wadę a mianowicie przełożenie - ilość obrotów takiego kondensatora często jest nie wystarczająca do dokładnego w strojenia się w odbieraną stacje i dlatego też trzeba by było dorobić jakąś przekładnie. A z diodą można dać potencjometr dziesięcio-obrtowy i będzie ok, będzie można dokładnie się w stroić do odbieranej stacji masz dwa rozwiązania dioda pojemnościowa + potencjometr dziesięcio-obrotowy kondensator + przekładnia no chyba że znajdziesz kondensator z przekładnią. na allegdrogo ![]() co do kondensatora na alledrogo jak wpiszesz kondensator zmienny to wyświetli Ci kilka pozycji. Andrzej |