![]() |
Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ? - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Technika Antenowa (/forum-47.html) +--- Dział: Akcesoria antenowe (/forum-51.html) +--- Wątek: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ? (/thread-1174.html) |
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ? - SQ4RNF - 05-07-2012 14:27 Niejeden chciałby mieć taki balun jak Twój ![]() Ja również próbowałem zewrzeć skrętkę z jednej strony i mierzyć drugą ale indukcyjność wychodziła mi taka jak w Twoim przypadku. Najlepiej jakby wypowiedział się Henryk. Firma jest z południowego zachodu. Przed chwilą sprawdzałem na allegro i nie ma już tego brązowego, natomiast pojawił się rg142 z podwójnym srebrzonym oplotem, tyle że gorąca żyła to jest drut, co może wpłynąć na giętkość przewodu. RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ? - SP4HKQ - 05-07-2012 18:02 Zewrzeć trzeba początek z końcem, a nie 2 druty z jednej strony. Gdy zwieramy tak jak wy to znosi się pole, bo płyną prądy w przeciwfazie. Wynik zbliżony do zera "mówi jak dobra jest symetria uzwojeń. W "moim" wypadku indukcyjność powinna być 4x większa od uzwojenia pojedynczego. RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ? - SQ5STZ - 05-07-2012 22:06 Dzień Dobry Właśnie Henryk SP4HKQ uświadomił mi... że muszę znaleźć stare książki do elektrotechniki i przypomnieć sobie obwody prądu zmiennego. Ciągle zapominam o fazach i "wyprzedzeniach" i opóźnieniach ![]() Henryk dziękuję za podpowiedź ![]() Zatem dwie cewki połączone równolegle powinny dać wyniki 46uH/2=23uH ??? A co z indukcyjnością wzajemną ??? Pytam bo nie wiem jak powinno być ??? (05-07-2012 18:02)SP4HKQ napisał(a): ...W "moim" wypadku indukcyjność powinna być 4x większa od uzwojenia pojedynczego. Henryk oświeć nas w temacie, proszę. Łukasz SQ4RNF dziękuję za podpowiedź. Namierzyłem ten kabel ![]() Uzupełniając temat to wykonałem próby "wytrzymałościowe" baluna (rdzeń FT140-43 + 7 zwoją 2x1mm DNE w rurce termokurczliwej). Przyłożyłem 750W w CW przez 30 sekud. Rdzeń zrobił się ciepły zaś miejsca gdzie było nawinięte uzwojenie gorące, ale dało radę trzymać palce. Przy mocy 150W w CW rdzeń był letni zaś przy uzwojeniach lekko ciepły. Teraz jestem w trakcie testów baluna w nowej wersji, lekko poprawionej. Dam znać jak skończę. 3VCie Się ![]() Robert RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ? - SP4HKQ - 06-07-2012 6:33 Robert moje imię jest bezpośrednio pod znakiem, więc pisz trochę uważniej. A teraz o indukcyjnościach. Musimy rozważyć 2 sytuacje. Jedna gdy mamy dwie cewki ale każda nawinięta na innym rdzeniu. Druga gdy obie cewki są na jednym rdzeniu. To co piszesz to zachodzi w wypadku 2 indukcyjności, ale każda na własnym rdzeniu. Wzór na indukcyjność to L= ALxN2 (N2 to jest liczba zwoji do kwadratu) . Więc jak mamy 2x więcej zwoji L=Alx(2xN)2 to po rozwinięciu L=Alx4xN2. Gdy cewkę nawijany na jednym rdzeniu to jak zwiększamy liczbę zwoji 2x to indukcyjność rośnie 4x. RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ? - SQ5STZ - 08-07-2012 23:16 (06-07-2012 6:33)SP4HKQ napisał(a): Robert moje imię jest bezpośrednio pod znakiem, więc pisz trochę uważniej.Nie wiem dlaczego pomyliłem imiona ![]() ![]() Dziękuję w imieniu zielonych. To wyjaśniło moje i nie tylko wątpliwości. RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ? - SP3SWJ - 02-10-2012 0:39 Witam ... Polecam zajrzeć na linka i obejrzeć jak naprawdę prosto WOBULOSKOPEM można zmierzyć impedancje BALUNA PRĄDOWEGO ![]() będziecie zaskoczeni :-) szybkością i prostotą metody ;-) i nie bijemy to sie o dokładność aptekarska że pomylimy sie o kilka "łomów" bardzo ładnie widać wszystkie własne rezonanse :-) https://sites.google.com/site/max6notatki/pomiary/pomiar-duzych-impedancji na dole linku sa dodatkowe linki do podstron. Oczywiście ja jako wobulskopu użyłem MAX6... ale wiadomo wobuloskop to wobuloskop :-) RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ? - SQ5STZ - 04-10-2012 22:35 (02-10-2012 0:39)SP3SWJ napisał(a): Witam ... Cześć Jarek :-) Niestety, na razie inwestuje w harmoniczne ;-) Póki co używam miniMAXa i to nim zrobiłem pomiar mojego "idealnego" baluna prądowego. [attachment=6051] Impedancji jeszcze nie zmierzyłem bo nie mam MAX6 :-P ;-) Balun był ze mną w Burzeninie, ale nie zdążył się zmierzyć :-( bo kolega z "elektrownią pomiarową" szybko się zwinął. Opis wykonania zamieszczę w najbliższej przyszłości. 3VSie Robert RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ? - SP2FP - 15-10-2012 20:07 Witajcie . Przez ostatni weekend popełniłem stronę o un-bal_ach 1:1 wymuszających symetrię . Może opis się przyda . Rdzenie kosztują około 1zł za sztukę, do nabycia w firmie AET . Zakupy w zasadzie hurtowe - jak trzeba to pomogę w detalu. http://www.sp2fp.profimot.pl/Balun_1-1_rdzenie_dwutorowe/indexbal.html Jarku SWJ zapraszam na pomiary z dwoma sądami i maxem RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ? - SP3SWJ - 15-10-2012 20:19 Pawle popraw linka strona się nie ładuje... .. Wiesz że Ciebie zawsze chętnie odwiedzę z moimi zabawkami a czy podobne do tego wredne pomiary by zewrzeć go "złośliwie" jak na tym obrazku ? Czyli na wyjściu "lewy" ...albo "prawy" do masy źródła sygnału ![]() RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ? - SQ8NYK - 05-02-2013 16:45 Witam! Nawijając balun drutem emaliowanym należy bać się o jakieś przebicia/ iskrzenia pomiędzy drutami nawiniętymi na toroidzie? Czy sam toroid należy też obkleić taśmą izolacyjną? Moc max 100W /SSB |