Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
mikroQ80
SQ6PNO Offline
Przemek
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 30-11-2019
Post: #1
mikroQ80
Cześć!
Czy ktoś z użytkowników forum składał i uruchamiała transceiver mikroQ80, dostępny do kupienia jako kit w hamradioshop.pl?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-08-2022 17:54 przez SQ6PNO.)
05-08-2022 17:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUP Offline


Liczba postów: 5
Dołączył: 22-10-2017
Post: #2
RE: mikroQ80
Jakiś czas temu zakupiłem ten kit. Dzisiaj to dopiero rozpakowałem i widzę już nieścisłości.
Na płytce miejsce na 6 tranzystorów a na schemacie jest ich 9.
Kondensator c13 zdublowany brak c15 dotyczy opisu.
Tyle na razie spostrzegłem nie wiem co dalej wyniknie.
31-08-2022 18:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7GRV Offline
Bogdan
**

Liczba postów: 52
Dołączył: 15-07-2017
Post: #3
RE: mikroQ80
6 sz. tranzystorów na górze płytki i 3 szt. smd na stronie dolnej.
01-09-2022 8:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUP Offline


Liczba postów: 5
Dołączył: 22-10-2017
Post: #4
RE: mikroQ80
Zgadza się smd przegapiłem
01-09-2022 22:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6PNO Offline
Przemek
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 30-11-2019
Post: #5
RE: mikroQ80
Mój nawiększy problem to kolejność pól lutowniczych dla transformatora T1. Przeanalizowałem schemat i wydwało mi się, że prawidłowo będzie tak jak na fotogrfi, którą załączam.
İmage
Ale przy montażu okazało się, że powinienem zamienić 1 i 2 miejscami. Właściwie to wszystko już mam polutowane ale transformator powstrzymuje mnie przed pierwszym uruchomieniem.
02-09-2022 8:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUP Offline


Liczba postów: 5
Dołączył: 22-10-2017
Post: #6
RE: mikroQ80
Można zmienić, ale nie trzeba - bez znaczenia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-2022 20:43 przez SP6LUP.)
02-09-2022 20:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4XYD Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 106
Dołączył: 13-11-2009
Post: #7
RE: mikroQ80
Mam uruchomiony, działający : https://www.youtube.com/watch?v=oi-PR1UMG3U&t=4s
Jeżeli będą jakieś problemy -proszę pytać. 73,Jarek SP4XD

https://www.youtube.com/user/SP4XYD/videos
04-09-2022 16:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUP Offline


Liczba postów: 5
Dołączył: 22-10-2017
Post: #8
RE: mikroQ80
U mnie "kaszana" po zmontowaniu pobór prądu 320 mA (zworka wyciągnięta).
Nie wiem co źle zrobiłem?
06-09-2022 16:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6PNO Offline
Przemek
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 30-11-2019
Post: #9
RE: mikroQ80
Znalazłem chwilę czasu i podłączyłem dziś nadajnik do zasilania. Na odbiorze mam 18,5 mA a na nadawaniu 110-112 mA, ale nie wiem czy wszystko jest w porządku bo po założeniu zworki wartość prądu zaczyna rosnąć od tych 110 - 112 mA, dosyć szybko dochodzi do 140 mA, na więcej mu nie pozwoliłem odłączając zworkę. Podłączyłem sztuczne obciążenie i chiński reflektometr. Miernik pokazuje 0,05 W mocy, ale nie testowałem go na innych nadajnikach i nie wiem czy jest sprawny.
(04-09-2022 16:19)SP4XYD napisał(a):  Jeżeli będą jakieś problemy -proszę pytać. 73,Jarek SP4XD
Czy pobory prądu są takie jak podane w instrukcji czyli 13-15 mA a 100mA przy zwartej zworze J5?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-09-2022 19:42 przez SQ6PNO.)
19-09-2022 18:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości