Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
Zdrowych, Spokojnych i Pogodnych Świąt Bożego Narodzenia oraz
Szczęśliwego Nowego Roku

Życzy Zespół Home Made


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skarby w przemyśle ciężkim !
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 705
Dołączył: 20-09-2009
Post: #41
RE: Skarby w przemyśle ciężkim !
Witam!

Ładny miernik ale natywny prąd pracy to chyba 300uA a nie 300mA? Chyba, że ma wbudowany bocznik? Możesz zmierzyć jego oporność wewnętrzną? Stawiam na ok. 3.3k.
A co do skali S to zapewne można ją zastosować tylko w identycznym układzie w jakim została użyta?. Chodzi o charakterystykę AGC, która determinuje poziomy S.

L.J.
17-01-2022 11:43
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 419
Dołączył: 30-09-2013
Post: #42
RE: Skarby w przemyśle ciężkim !
Z tym miernikiem to jednak nie do końca. Ja wiem co było wstawione w środku kiedy służył jako woltomierz. Zakres pomiarowy miał oryginalnie do 50 Volt i miał wstawiony w szereg opornik o nominale 50 kilo. Czyli na 100 Volt potrzeba 100 kilo i tak dalej. 300 mA wzięło się stąd że po prostu taki miernik jest o wiele wytrzymalszy niż 300 uA. Dlatego nie stosuje się w maszynach takich delikatnych rzeczy. Co do skali S - metra. Stosuje sie taki "zegar" jaki jest aktualnie potrzebny. Większość układów ARW dla naszych zastosowań ma taki "myk" który mówi ustaw napięcie o poziomie "X" i wyreguluj górę wskazania miernika. Następnie ustaw napięcie "Y" i wyreguluj dół wskazań miernika. Po takiej regulacji układ powinien działać poprawnie.
No i tak sie to robi. Drake SPR4 ma na pokładzie całą płytkę odpowiedzialna tylko za prawidłowe działanie miernika. Pomimo ze ARW jest tylko dla AM. Dla SSB nie działa wcale. Zmierzę ten wskaźnik jak będę w pracowni i Ci napiszę. Jednak według mnie to jest 300 mA.
17-01-2022 19:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 705
Dołączył: 20-09-2009
Post: #43
RE: Skarby w przemyśle ciężkim !
Witam!

Jeśli, jak piszesz trzeba było używać opornika 50k dla zakresu 50V to płynący prąd musi mieć wartość 50V/50k=1mA. Stawiam więc, o ile miernik nie miał dodatkowego bocznika, że ustrój ma prąd nominalny 1mA a oporność ustroju to 1k.
1mA dla ustroju to dość duża wartość jak dla miernika precyzyjnego ale chyba odpowiednia dla miernika tablicowego.
Nie widzę na tabelce miernika innych informacji - np. klasy lub rodzju ustroju ale piszesz o pomiarze DC więc zapewne to ustrój magnetoelektryczny (ruchoma cewka w polu magnesu stałego).
Widoczny na zdjęciu amperomierz ma zakres 150A więc z bocznikiem powinien mieć oporność ok. 150 razy mniejszą niż 1k a więc ok. 6.7 ohma.
Ciekawy jestem czy te informacje się potwierdzą ;-)

L.J.
18-01-2022 10:21
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 419
Dołączył: 30-09-2013
Post: #44
RE: Skarby w przemyśle ciężkim !
No więc zmierzyłem... Wyszło 113 Omów. A ze to japońska produkcja to wszystkiego się można spodziewać. Co Ci mówi taka oporność? Bo sam się zdziwiłem, czyli te 300mA to jest w zasadzie dużo na wyrost.Cool Mówię o oporności samego wskaźnika a nie o oporności z bocznikiem. za to amperomierz musi mieć coś wewnątrz dopięte bo ma 7 Omów. No ale nie rozbierałem go jeszcze. Zobaczę jak bedę to adaptował do danego układu. Miałeś rację.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2022 21:05 przez SP3SUZ.)
18-01-2022 21:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 705
Dołączył: 20-09-2009
Post: #45
RE: Skarby w przemyśle ciężkim !
Witam!

Oporność amperomierza potwierdza, że ustrój ma ok. 1K ale ten drugi pomiar (jak sądzę samego ustroju) - 113 omów kompletnie mi nie pasuje do teorii ;-)
A może to są różne warianty tego samego miernika?
W każdym razie pochwal się jak uda Ci się uzyć miernik w jakiejś konstrukcji.

L.J.
18-01-2022 21:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 419
Dołączył: 30-09-2013
Post: #46
RE: Skarby w przemyśle ciężkim !
Czekaj! Ja źle odczytałem! 1,13 kilo Omów!!! Masz rację. Poza tym wewnątrz "zegara" (amperomierza) chyba coś jest. Ja chcę zrobić układ ARW z dużą dynamika według CQ.ham.ru Tu jest link: http://cqham.ru/rx213_smeter.htm. W sumie nieźle to wygląda. Jak zdobędę części to wyrzeźbię taki układ. Poza tym mam rx Drake SPR4 który chcę zmodernizować. Ale jak zwykle brak czasu. Filter kwarcowy 9MHz do CW czeka na dokończenie... Chyba na emeryturze...
@ SP6FRE Ha! Jednak dobrze pomierzyłem. Dzisiaj na laboratoryjnym mierniku wyszło że jednak nie 1 kilo tylko 100 Omów. Za to ustrój drugi od amperomierza nadal zachowuje sie dziwnie. Wychodzi 7 Omów. Czyli musi mieć coś wewnątrz. Trzeba będzie zobaczyć. Cool
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-2022 20:46 przez SP3SUZ.)
18-01-2022 21:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości