Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
uSDX
SP6LUN Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 252
Dołączył: 01-09-2014
Post: #71
RE: uSDX
Czy ten sam uSDX, z jedną wersją działa, a z drugą nawet wyświetlacz nie chodzi?

Andrzej
09-03-2021 12:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 30-09-2009
Post: #72
RE: uSDX
Może w jednej wersji masz wybrany LCD, a w drugiej OLED?
09-03-2021 12:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7GRV Offline
Bogdan
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 15-07-2017
Post: #73
RE: uSDX
Tak ten sam układ i wersja "j" wyświetlacz działa enkoder reaguje.
wersja "n" i wersja 'o" wyświetlacz wyświetla tylko kwadraciki , ale coś się zmienia jak kręcę enkoderem. Wyświetlacz oled w sofcie jest zanegowany //
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-03-2021 13:12 przez SP7GRV.)
09-03-2021 13:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 252
Dołączył: 01-09-2014
Post: #74
RE: uSDX
Czy linia LCD_RS współdzielona z I2C jest podciągnięta rezystorkiem do Vcc (PULLUP).
Zakomentuj na próbę linię 190(wersja o):
#define RS_PULLUP 1 ==> //#define RS_PULLUP 1

Andrzej
09-03-2021 13:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7GRV Offline
Bogdan
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 15-07-2017
Post: #75
RE: uSDX
Andrzeju !!! jesteś WIELKI !!!. wszystko działa , rezystorek był , ale wylatał , tak to jest jak są próby robione na płytce stykowej . Jak będzie PCB to może nie będzie niespodzianek . Ale praca daje wiedzę i pomoc kolegów bezcenna. Dzięki serdeczne.
09-03-2021 13:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 20-09-2009
Post: #76
RE: uSDX
Jest.
uSDX z ver1.02o działa dobrze i poprawnie.
328p zaprogramowałem wprost na płycie arduino-uno.
Jest jeden warunek.328p musi być z bootloaderem (328p bywają bez bootloadera).
Dzięki wszystkim za pomoc.


Próbowałem zainstalować ver.1.02o do drugiego 328p i mam takie wyniki
İmage , İmage
Czy to jest ten przypadek,że brak bootloadera ?
Czy to jakaś inna przyczyna.
Czekałem na jakieś tak lub nie.
Doszkoliłem się i są efekty.
Zainstalowałem bootloadera i dalej poleciało.
Mam teraz 2szt 328p z wsadem 1.02o.
Czekam teraz na najnowsze pcb.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-03-2021 7:35 przez SP6AUO.)
09-03-2021 14:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3VPA Offline
Tadeusz
**

Liczba postów: 56
Dołączył: 12-08-2009
Post: #77
RE: uSDX
Witaj Andrzeju.
Była podpowiedź w "Arduino" tam gdzie zadałeś pytanie. Ponadto wyszła następna wersja oprogramowania "1.02o" z dodanym SWR metrem.
Pozdrawiam - Tadeusz.
11-03-2021 21:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 456
Dołączył: 23-03-2010
Post: #78
RE: uSDX
(11-03-2021 21:46)SP3VPA napisał(a):  ciach!.....
Ponadto wyszła następna wersja oprogramowania "1.02o" z dodanym SWR metrem.
Pozdrawiam - Tadeusz.

Niestety, nie dla tego procesora. Brak wejść analogowych A6,A7.
Trzeba rysować nową płytkę dla obudowy LQPF.
cytat:
// Support SWR meter with bridge on A6/A7 (LQPF ATMEGA328P) by Alain, K1FM, see: https://groups.io/g/ucx/message/6262 and https://groups.io/g/ucx/message/6361
..........................
Rysio!
12-03-2021 0:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 313
Dołączył: 02-02-2010
Post: #79
RE: uSDX
Zamówiłem u chińczyka nowe płytki na procesorze LQFP wg K1FM i wersje DL2MAN Oled. Płytka LQFP ma być zamienna z oryginalną płytką DL2MAN w kanapce.
https://github.com/adecarolis/K1FM-TQFP-Sandwich

İmage

73! Zbyszek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2021 10:26 przez SP6LTP.)
12-03-2021 10:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,396
Dołączył: 29-01-2010
Post: #80
RE: uSDX
Wiadomości z placu boju.
1 Przerabiam obudowę fst3253 na bardziej dostępną Rysio SP6IFN zgłosił problemy z kupnem FST3253 w obudowie so.
2 Wygląda na to, że każda z osób która zamówiła pcb otrzyma gratis trafko 1 do 4 smd. U mnie jest w przeciwieństwie do wersji DL2MAN układ mieszacza podwójnie nie pojedynczo zrównoważony co wymaga trafka, można nawinąć a można dostać. Wartość trafka około 14zł. Ogólnie wiadomo, układ podwójnie zrównoważony daje mniej śmieci.
3 Może nie wszyscy zauważyli ale moja płytka nie składa się tak ładnie w kanapkę jak wersja DL2MAN trzeba robić część połączeń taśmą -niedużo ale jednak
4 Dodaje opcję kwarcu do SI5351 wcześniej było tylko TCXO, obecnie kwarc i tcxo.
5 Usuwam wersję z modulacją w drenie stopnia końcowego (było jako opcja) pozostaje końcówka jak u DL2MAN
6 Jeśli ktoś z jakichś powodów rozmyśli się proszę o informację do tej niedzieli
Płytki zamówione co zostało zmienione dodatkowo, względem poprzedniej informacji.
1 Nie ruszyłem wbrew zapowiedziom scalaka 3253, przyczyna prosta taki scalak nadal jest produkowany należy szukać jednak nie FST3253 a SN74CBT3253 -Texas Instruments Wink
2 W związku z punktem 1 nadal są możliwości zastosowania obu typów końcówek - ma to zaletę, że w konfiguracji DL2MAN wykorzystując część stopnia WB2CA możemy zrobić ALC -pokażę później Wink -działa
3 Wygląda na to że płytki dadzą się skręcić ze sobą na kanapkę, połączenia taśmą (mam nadzieję, dość dokładnie zmierzyłem)
4 Wszystkie złącza sygnałów z prawej strony w jednej linii
5 Trafka dla wszystkich chętnych zakupione, gratis Wink
6 Dodałem zabezpieczenie za pomocą diody pin i dławika stopnia 3253
7 Poprawiłem odprowadzenie ciepła z radiatora plus poszerzyłem pad lutowniczy na obudowę d2pak i parę innych uwzględnionych Rysia SP6IFN -dzięki
8 Poprawiono błędy wskazane przez Janusza SP3SFY
9 Skróciłem nieco ścieżkę do kondensatora 33nF w detektorze, u mnie ten kondensator złożony jest z dwóch kondensatorów połączonych równolegle MKT i NP0, poprawia parametry na w.cz. -odbiornik.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2021 11:04 przez SQ4AVS.)
12-03-2021 15:33
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości