Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Minitransceiver CW/40m [SP1MVE]
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,181
Dołączył: 02-07-2010
Post: #31
RE: Minitransceiver CW/40m [SP1MVE]
Czy udało się uzyskać połowę napięcia zasilania na kolektorze ostatniego tranzystora ?

73 JERZY SQ9RFC
17-03-2020 20:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
*****

Liczba postów: 771
Dołączył: 11-02-2011
Post: #32
RE: Minitransceiver CW/40m [SP1MVE]
Jutro sprawdzę. Dzięki

Aaaa już wszystko wiadomo. Przekaźnik pochodził z wylutu i nie działa jedna para styków na lini przełączania na odbiór, czli bez załączania zasilania w przekaźniku.. Miernik pokazuje 0V, więc mamy winnego Smile

Serdecznie dzięki ! Mam jeszcze jakiś przekaźnik. Zobaczymy....
OK. Zasilanie w kolektorach już jest. Tylko, że...

Dla odmiany... Napięcia mierzone na kolektorach....

1.6V == T6
1,13V == T5
1,1V == T4
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-03-2020 10:42 przez SQ8NZD.)
17-03-2020 21:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,181
Dołączył: 02-07-2010
Post: #33
RE: Minitransceiver CW/40m [SP1MVE]
Czy ja wspominałem o dobieraniu rezystorów pomiędzy bazami a kolektorami - w taki sposób aby na kolektorach uzyskać połowę napięcia zasilania ?

73 JERZY SQ9RFC
18-03-2020 10:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
*****

Liczba postów: 771
Dołączył: 11-02-2011
Post: #34
RE: Minitransceiver CW/40m [SP1MVE]
(18-03-2020 10:51)SQ9RFC napisał(a):  Czy ja wspominałem o dobieraniu rezystorów pomiędzy bazami a kolektorami - w taki sposób aby na kolektorach uzyskać połowę napięcia zasilania ?

Sorry. Ale nie mam teraz dostępu do części. Jak narodowa kwarantanna się skończy to spróbuję tak jak mówisz. Rolleyes
18-03-2020 10:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 225
Dołączył: 01-09-2014
Post: #35
RE: Minitransceiver CW/40m [SP1MVE]
1. Zacznij od tranzystora T6.
2. Wyrzuć z kolektora T6 rezystor 200 omów (nie do kosza), zostaw 2k. 10% nie ma znaczenia, a dodatkowy rezystor tylko zaciemnia obraz.
3. Sprawdź czy rezystor, który zostaje ma 2k, (najlepiej omomierzem - łatwo pomylić kolor brązowy z czerwonym)
4. Odlutuj rezystor 470k od bazy i sprawdź, czy na kolektorze jest ok 12V (napięcie zasilania).
5. Ponownie przylutuj rezystor 470k do bazy i zmierz napięcie na kolektorze.
6. Jeżeli napięcie jest mniejsze niż 3V, do rezystora 470k dołóż szeregowo drugi taki sam (może być tymczasowo wylutowany z obwodu sąsiedniego tranzystora).
7. Ponownie zmierz napięcie na kolektorze.
8. Przyślij zdjęcie i wartość napięcia.

Postaraj się tak polutować i tak zrobić zdjęcie, aby wszystkie połączenia były widoczne.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-03-2020 12:26 przez SP6LUN.)
18-03-2020 12:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
*****

Liczba postów: 771
Dołączył: 11-02-2011
Post: #36
RE: Minitransceiver CW/40m [SP1MVE]
Koledzy.... może by zamienić m.cz na ten z Kajmana ?
Sprawdzi się (wpasuje do układu) ?

https://www.sp-qrp.pl/pliki/kajman/Kajman-Schemat.jpg

.....będzie prościej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-03-2020 13:49 przez SQ8NZD.)
18-03-2020 13:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
M'75 Offline
Marcin
**

Liczba postów: 56
Dołączył: 19-06-2017
Post: #37
RE: Minitransceiver CW/40m [SP1MVE]
(18-03-2020 13:49)SQ8NZD napisał(a):  Koledzy.... może by zamienić m.cz na ten z Kajmana ?
Sprawdzi się (wpasuje do układu) ?

https://www.sp-qrp.pl/pliki/kajman/Kajman-Schemat.jpg

.....będzie prościej

Error 1011 Ray ID: 575f8fb3ff05ee60 • 2020-03-18 14:14:39 UTC
Access denied
What happened?
The owner of this website (http://www.sp-qrp.pl) does not allow hotlinking to that resource (/pliki/kajman/Kajman-Schemat.jpg).

Cloudflare Ray ID: 575f8fb3ff05ee60 • Your IP: 77.255.194.249 • Performance & security by Cloudflare
18-03-2020 16:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 345
Dołączył: 30-09-2009
Post: #38
RE: Minitransceiver CW/40m [SP1MVE]
Też miałem taki błąd, ale jak wszedłem przez stronę sp-qrp to się zdjęcie otworzyło bez problemu i teraz już się cały czas otwiera.

Minęło 10 min....

Przestało się otwierać ;-)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-03-2020 16:40 przez SP9RQA.)
18-03-2020 16:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 798
Dołączył: 29-08-2009
Post: #39
RE: Minitransceiver CW/40m [SP1MVE]
bo jest zabezpieczone przed hotlinkowaniem. Trzeba na sp-qrp grzecznie swoje odklikać

mrn
18-03-2020 18:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,181
Dołączył: 02-07-2010
Post: #40
RE: Minitransceiver CW/40m [SP1MVE]
~Widzę że kolega Adrian jest niereformowalny.
Wiele razy próbujemy pomóc i zawsze to samo - nie wykonujesz ani jednej czynności którą tobie proponujemy.
[edit/delete]

73 JERZY SQ9RFC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-03-2020 9:28 przez SQ9RFC.)
21-03-2020 19:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości