Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
Zdrowych, Spokojnych i Pogodnych Świąt Bożego Narodzenia oraz
Szczęśliwego Nowego Roku

Życzy Zespół Home Made


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 20 Głosów - 4.2 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP8GPQ Offline
Tadek
****

Liczba postów: 318
Dołączył: 26-01-2013
Post: #1651
RE: HUSAREK DSP
Czy może u kogoś wystąpił taki problem jak na załączonym zdjęciu ? Radio jest bez włączonej anteny . Występujące prążki są niezależne od wzmocnienia . Najmocniejsze prążki są na poziomie -118dB. Prążki nie zmieniają położenia podczas przestrajania . Wskazanie s-metra przy szerokości pasma 2,8kHz są poniżej s 1. İmage
30-12-2021 17:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HA3HZ Offline
Gyula
*

Liczba postów: 38
Dołączył: 14-04-2018
Post: #1652
RE: HUSAREK DSP
Kilka przemyśleń na temat projektu.
Podsumowując niektóre z twoich późnych doświadczeń z budowniczymi, piszę te wersety.
Każdy, kto zdecydował się zbudować i zmontować radio SDR - gdyby miał doświadczenie w budowaniu gdzie indziej, mógłby z niego korzystać, bez programisty jego praca jest nic nie warta.
Patrząc dziś wstecz na ostatnie kilka lat, spędziłem kilka miesięcy, zbierając co miesiąc części, których nie mogłem dostać nigdzie indziej.
Moje zainteresowania to elektryka, mój dyplom jest mechanikiem, więc praca mechaniczna nie jest mi daleko.
Mam już ponad 70 lat i doświadczenie, które zdobyłem, możliwości, których się nauczyłem, są nieskończone, podobnie jak życie człowieka, więc zastanawiam się, gdzie i jak postępować.
To, o czym tu piszę, było tylko częścią zadania, poza tym musiałem rozwiązać mnóstwo rzeczy w rzeczywistości. Każdy, kto remontował dom wybudowany 50 lat temu, zna te prace.

A więc doświadczenie późnych budowniczych:
Podziękowania dla zaangażowanych w to zadanie projektantów i konstruktorów, którzy starali się wskazać nam właściwą drogę.
A liczba początkowych entuzjastów z biegiem czasu malała pięknie i cicho. Jeśli spojrzysz na liczbę pobrań w wiadomości nr 9 i liczbę pobrań pod nr 1649, widać różnicę.
Tak, w międzyczasie liczba uczestników spadła, ponieważ publikacja programu nie była zgodna z potrzebami. Jednak wielu uczestników chciałoby to przetestować.
Mówisz, że z zewnątrz wszystko wygląda inaczej. Tak, to właśnie spowodowało dzisiejszą sytuację.
Jeśli spojrzysz na KN990, może został zaprojektowany w 2018 roku i możesz zaktualizować oprogramowanie za pomocą narzędzia.
Nie mówię, że to prawda, bo właśnie rozmawiałem z byłym właścicielem, który właśnie się go pozbywał.
Wracając do huzarów: dotarłem do niego w zeszłym miesiącu.
Discovery został zakupiony w 2018 roku przez Allegro z oprogramowaniem 17042018. Pozostałe części kupowałem co miesiąc od różnych dealerów. Na przykład w 2020 roku nic nie dodałem. Udało mi się więc zacząć, najpierw „ustawienie” Si jest ok, PCF mam NXP oznaczone jako 8574A, ale przekaźnik działa jako 8574. Mój moduł Discovery zmarł w połowie grudnia w wyniku nieszczęśliwego wypadku.
Kiedyś budowałem analizator anteny EU1KY - szczegóły na mojej stronie - więc mam zapasowy, aby przywrócić modyfikację SB1-SB4 do oryginalnego SB3-SB5. (zrozum AA obsługiwane I2C z pin5 i pin6 CN5, były one używane przez Husarka do komunikacji z komputerem przez ADum1201). Załadowałem jedyne opublikowane oprogramowanie układowe 12042017_A, a następnie przekonwertowałem falownik na płytkę Veroboard i osłaniałem go cynowaną żelazną płytą (wyciętą z puszki).
Wtedy mogłaby nadejść próba, ale słyszę tylko hałas z głośnika. Ponieważ miałem doświadczenie po kopii roboczej, zacząłem szukać przyczyny, dla której nie słyszę dźwięku przekaźnika, nie włącza się. Wokół panelu RF i panelu PCF PCF8574A i powiązanych elementów. Po wymianie wszystkich części z nią związanych (z przesyłki, która wcześniej działała), nie dokonano żadnej zmiany. Myślałem, że mógł zostać ranny w wypadku. Mam dwa moduły RF, na wszelki wypadek robię dwa, też wbudowane, bez zmian. PCF był podejrzany, ponieważ miał podpis PCF8574A (NXP) i podczas „ustawienia” działał tylko z PCF8574. Postawiłem hipotezę, że podpis może być niepoprawny, ponieważ inne komponenty również miały podpis odbiegający od rzeczywistości (więc są sprzedawane na ebay i ali). Mam nawet PCF8574 na swoim magazynie, ale zarówno wbudowana wymiana, jak i ustawienie „ustawienia” też nie pomogły.
Istnieją dwie opcje: albo PCF jest uszkodzony, albo oprogramowanie układowe nie działa poprawnie.
Widziałem, że jest „A” wykonane przez TI, spróbuję tego jeszcze raz, potem śmieci mogą przyjść.
Oprogramowanie układowe: Tak, rozumiem, że musi być odpowiednio chronione, ponieważ albo program nie jest jego własnym, albo nie jest kopiowany, jeśli jest jego własnym. Co ciekawe, ci, którzy rozwijają (bez nazw) wybrali inny sposób aktualizacji oprogramowania.

Po co cały ten tekst?
Początkowy zatłoczony obóz znacznie się skurczył, ponieważ możliwość odejścia gdzieś utknęła w martwym punkcie.
Niektórzy spóźnieni budowniczowie wciąż próbują, ale wtedy umrze, jeśli nie nastąpią żadne zmiany.
Mój własny przykład: ok. Zbierałem części przez dwa lata, kupiłem skrzynkę, a potem odrodziłem się i pracowałem po długiej przerwie. Próbowałem go zmodyfikować po zakończeniu awarii, ponieważ nie działa z opublikowanym oprogramowaniem. Mogę zapłacić dostawcy i/lub programiście, jeśli chcę wersję bootloadera. Dziś wciąż zastanawiam się, jak postępować. Mogę też używać innych wersji zbudowanych paneli.
KN990 również nie jest sprawdzonym rozwiązaniem, ma te same choroby, co ogólnie SDR.

Mimo lub z powodu powyższego optymistycznie patrzę w przyszłość i życzę innym podobnego myślenia. Wszystkim czytelnikom i członkom forum życzę udanego i owocnego Nowego Roku!


Ps.: Ten kompilator jest niesamowity, mam dość poprawiania błędnych interpretacji wszędzie.
(z węgierskiego na angielski, potem z angielskiego na polski - z bezpośredniego węgierskiego na polski przynosi jeszcze więcej zniekształceń)
31-12-2021 10:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 581
Dołączył: 02-11-2010
Post: #1653
RE: HUSAREK DSP
Drogi kolego Gyula.
Jak zapewnie wiesz wszystko z czasem się wypala. Jedne konstrukcje zastępują inne. Jest to normalna ewolucja techniczna. Chciałbym abyś dokończył Husarka DSP. Proponowałem wcześniej pomoc w zdobyciu ADU1201 a teraz jestem gotów pomóc w PCF8574A. Jednak myślę, że jeśli masz ten układ firmy NXP to może być dobry. Proponuję abyś na kawałku uniwersalnej płytki zmontował układ z PCF + bss138 + diody świecące. Układ w którym można przełączać adresy PCFa , wpiął go w magistralę I2C i zobaczył stany na wyjściu dla każdego z układów. Pomoże to bardzo. Kupiłem Yaesu FTdx10, ale używam Husarka, który ma lepsze spektrum.

Tadeuszu.
Trzeba mocno do obudowy przykręcić płytkę z Si570, oraz płytkę radiową. Discovery musi być odizolowane i połączone tylko z masą płytki oplotem kabla wetkniętego do wejścia Jack. Załączam fotkę jak u mnie wygląda ekran.

Pozdrawiam koledzy i życzę pomyślności w Nowym Roku.
İmage
31-12-2021 12:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
****

Liczba postów: 318
Dołączył: 26-01-2013
Post: #1654
RE: HUSAREK DSP
Witam Januszu . Dziękuję za odpowiedź . Prawdopodobnie to jest to. Dzisiaj jest prawidłowo , więc pewnie ta masa u mnie nie jest pewna . Muszę to poprawić .
Mam jedną uwagę do softu . może to kolegom nie przeszkadza , ale po wyłączeniu radia i ponownym włączeniu częstotliwość jest jest zapamiętana . ale skok przestrajania zmienia się .
Pozdrawiam
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2022.
31-12-2021 19:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HA3HZ Offline
Gyula
*

Liczba postów: 38
Dołączył: 14-04-2018
Post: #1655
RE: HUSAREK DSP
Problem rozwiązany!
Pomiary oscyloskopowe wykazały, że zegar SCL nie jest generowany przez Discovery. Okazuje się, że narzędzie STM32 ST-Link Utility „Erase Chip” nie daje wyniku skasowania zawartości.
Po zaznaczeniu wszystkich sektorów w „Erase Sectors” usuwanie jest rozwiązaniem. Następnie, po załadowaniu wymaganego programu, wyświetlany jest zegar IIC. Urządzenie działa.
Szczegóły na mojej stronie.
03-01-2022 23:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 581
Dołączył: 02-11-2010
Post: #1656
RE: HUSAREK DSP
Załączam do testów wersję programu Husarka DSP z datą 03.01.2022. Poprawiona została komunikacja CAT.


Załączone pliki
.rar  HDSP.rar (Rozmiar: 355.66 KB / Pobrań: 94)
12-01-2022 19:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2RH Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 67
Dołączył: 03-05-2010
Post: #1657
RE: HUSAREK DSP
Programowanie Husarka DSP via port RS232 z wykorzystaniem programu CoolTerm (wersja 1.9.1.), jest to wersja 32 bitowa, ale pracuje również na komputerach z OS 64 bity.

Program można również pobrać z mojej strony https://sq2rh.it2.pl/homemade/CoolTermWin32Bit.zip
Jest wiele podobnych programów, którymi można w łatwy sposób via RS 232 i bez rozkręcania obudowy zaprogramować Husarka DSP, ja wybrałem akurat ten.
Poniżej instrukcja obrazkowa w kilku krokach, jak zaprogramować Husarek DSP z użyciem programu CoolTerm.

73 Roman SQ2RH


.pdf  Programowanie Husarka DSP via port RS232 z wykorzystaniem programu CoolTerm.pdf (Rozmiar: 738.35 KB / Pobrań: 90)
17-01-2022 12:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HA3HZ Offline
Gyula
*

Liczba postów: 38
Dołączył: 14-04-2018
Post: #1658
RE: HUSAREK DSP
@Roman: dziękuję za szczegółowy opis, nie trzeba instalować.

@Janusz: Przekazałem dziś dostawcy wszystko w paczce, czego możesz potrzebować. Jeśli zobaczę identyfikator paczki, wyślę go.
17-01-2022 17:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości