Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
RM 96 radio z Indii
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,467
Dołączył: 23-08-2009
Post: #11
RE: RM 96 radio z Indii
Tego urządzenia nie będę wykonywał ani projektował, za bardzo mi przypomina CB-radio, więc temat pozostawiam otwarty.

Widzę, że przydałby się jednak jakiś kolejny projekt radia dla zupełnie początkujących i być może taki projekt popełnię. Najlepiej by było, aby w takim właśnie projekcie nie było zupełnie obwodów strojonych, a jedynie dławiki o standardowych indukcyjnościach. To da się zrobić. Problem jednak pozostaje przy wykonaniu filtru kwarcowego, gdzie bez analizatora się nie da. Jeśli jednak ktoś takie filttry by robił i dostarczał gotowe to było by to o co chodzi. Wtedy takie radio nawet w rękach początkujących musiałoby od razu zadziałać.

Co do kompresorów to dobrze zrobiony kompresor nie zniekształca sygnału, a wręcz przeciwnie zwiększa jego zrozumiałość.
Przytoczone dane pochodzą z moich własnych badań do których używałem uczciwych przyrządów pomiarowych.
Problem polega na tym, że obecnie stosowane kompresory wcale nie są kompresorami, tylko regulatorami poziomu audio. Kompresor to takie urządzenie co ma czas reakcji mniejszy od 1ms rzędu 0,2-0,3ms a czas odpuszczania niewiele większy limitowany jedynie wartością zniekształceń dla najniższej częstotliwości z pasma przenoszenia. Mało jest schematów takich układów. Tak naprawdę, aby spełnić te warunki musi to być zrobione na w.cz. albo na m.cz. ale wielokanałowo z podziałem częstotliwościowym - czasy reakcji dobrane do zakresów częstotliwościowych, gdzie jako kryterium należy przyjąć poziom zniekształceń.
Do realizacji czegoś takiego szczerze polecam układy NE570 o czym już dawno napisałem.
19-10-2015 15:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 444
Dołączył: 30-09-2013
Post: #12
RE: RM 96 radio z Indii
Oj tam , oj tam... Smile Ja mam patent na kompresor opisany przez SP5QQ na trzech tranzystorach ASY 37 i transformatorku 5:1. Wykonałem to na pająku i sprawdzałem na oscyloskopie. Pracuje wspaniale i taki będę stosował ewentualnie u siebie. Poza tym Drake ma tak dobry sygnał ze kompresora nie potrzeba. potrzeba za to mikrofonu porządnie dobranego. U mnie porządnie pracuje GML 043 UNITRY i to naprawdę porządnie. Teraz ma SHURE 444 ale przedtem po awarii GML-a ( urwała sie noga od zasilania) pracował MEO 55. A jeszcze robiłem próby z MCO33 od podsłuchów, Brzytwa! tylko tło zbiera jak najęty. Drake po prostu "nie lubi" szerokich membran bo w szczytach potem zniekształca. SHURE 444 nie ma wzmacniacza i membrana pomimo ze szeroka nie wnosi zniekształceń. Ja sporo kombinowałem ze swoim i innymi radiami i wiem co i jak. Dobry mikrofon nie jest zły. A ten RM 96... dobre radio dla początkujących. Czekamy kto się skusi zrobić płytkę i to wykonać. Cool
19-10-2015 17:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,467
Dołączył: 23-08-2009
Post: #13
RE: RM 96 radio z Indii
(19-10-2015 17:13)SP3SUZ napisał(a):  Oj tam , oj tam... Smile Ja mam patent na kompresor opisany przez SP5QQ na trzech tranzystorach ASY 37 i transformatorku 5:1. Wykonałem to na pająku i sprawdzałem na oscyloskopie. Pracuje wspaniale i taki będę stosował ewentualnie u siebie.
W takim razie proponuję abyś umieścił swój patent na kompresor w wątku o kompresorach tam gdzie ja kiedyś o nich pisałem i przedstawiłem wiele schematów.
To było między innymi tu: http://sp-hm.pl/thread-600-post-4855.html#pid4855
Ciekawe dlaczego korespondenci mówią, że wolą sygnału słuchać bez kompresorów, chociaż działają wspaniale...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-10-2015 17:36 przez SP2JQR.)
19-10-2015 17:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 444
Dołączył: 30-09-2013
Post: #14
RE: RM 96 radio z Indii
Ha ... dobre pytanie! Chyba dlatego że kompresor potrafi zrobić z sygnałem nie zawsze to co należy. Po prostu nie każdy wie jak używać kompresora. a ustawienie tego cuda zależnie od radia i typu mikrofonu bywa problematyczne. Mp radia "azjatyckie" mają mikrofony nie pasujące do głosu europejskiego lub amerykańskiego. Wymiana mikrofonu w takim sprzęcie to konieczność a dodanie kompresora przy takim mikrofonie to "zbrodnia na uszach ludzkości " podobnie jak niektóre polskie piosenki -hi. Co do układu kompresora - nie mój układ więc nie wiem czy toto publikować. Ale może w końcu znajdę czas na opisanie z poprawkami w postaci wymiany tranzystorów na współczesne i zamieszczę. Układ znany jest od pięćdziesięciu lat wiec czym tu się chwalić.
19-10-2015 18:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości