Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 7 Głosów - 4.14 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
SP5HBT Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 04-12-2014
Post: #231
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
W sprawie pierwszej łączności to nie jestem gotowy niestety. Chyba, że z jakiegoś Icom'a lub Kenwooda. Ale to nie atrakcja jak sądzę.

W kwesti innej, to jest wzmacniacza audio. Pytano mnie o nóżki A210K. Obrazek w załączniku.
Jest kilka klonów TBA810 (A, AS).
- A210K dawne NRD z radiatorem i bez (brak literki K)
- TCA940 = UL1440 Cemi, chyba najlepszy ( !!! wąsy radiatora muszą być uziemione)
- P210 Rumunia
- K174YH7
I jeszcze kilka innych.


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-03-2015 12:15 przez SP5HBT.)
06-03-2015 12:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
AdamC Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 160
Dołączył: 28-05-2010
Post: #232
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
(06-03-2015 12:14)SP5HBT napisał(a):  Jest kilka klonów TBA810 (A, AS).
- A210K dawne NRD z radiatorem i bez (brak literki K)
- TCA940 = UL1440 Cemi, chyba najlepszy ( !!! wąsy radiatora muszą być uziemione)
- P210 Rumunia
- K174YH7
I jeszcze kilka innych.

Rodzimej CEMI UL1481 = TBA810 Smile
06-03-2015 15:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 660
Dołączył: 13-01-2015
Post: #233
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
(06-03-2015 12:14)SP5HBT napisał(a):  W sprawie pierwszej łączności to nie jestem gotowy niestety. Chyba, że z jakiegoś Icom'a lub Kenwooda. Ale to nie atrakcja jak sądzę.

W kwesti innej, to jest wzmacniacza audio. Pytano mnie o nóżki A210K. Obrazek w załączniku.
Jest kilka klonów TBA810 (A, AS).
- A210K dawne NRD z radiatorem i bez (brak literki K)
- TCA940 = UL1440 Cemi, chyba najlepszy ( !!! wąsy radiatora muszą być uziemione)
- P210 Rumunia
- K174YH7
I jeszcze kilka innych.

Czekam zatem na kogoś z uruchomioną płytką do pierwszej oficjalnej łączności,...

Co do TBA810,.... jeśli ten A210 ma tak samo powyginane nóżki jak TBA810 to nie ma problemu co do kolejności, pierwsza i ostatnia nóżka jest od strony szerszego wygięcia, przeciwna strona ma nóżki z węższymi wygięciami i pasuje to do otworów na płytce. Ja w TBA810 radiator tranzystorowy połączyłem z masa, a dodatkowego radiatora nie mam bo planuję słuchać na słuchawkach. Natomiast robiąc testy na głośniku (jak na filmach) nie stwierdziłem by grzał się bez radiatora... myślę, że była to moc do 1W - więc nie miałem problemu. Mam za to powkręcane w otwory śrubki M3 w razie potrzeby w przyszłości dokręcenia jakiejś blaszki. Podejrzewam, że radiator dodatkowy potrzebny jest powyżej 1 W outp.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-03-2015 16:18 przez SP9LVZ.)
06-03-2015 16:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5HBT Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 04-12-2014
Post: #234
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Nóżki to on ma niestety równiutko w dwóch rzędach.
Ale za to ma NRD-owskie doktoraty z aplikacji.
06-03-2015 20:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 425
Dołączył: 10-04-2011
Post: #235
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Piotrze,

Kolega Waldemar sp5smb niestety lekko zaniemógł ale już wraca do siebie i pewnie za chwilę odezwie się na pasmach. Może nawet lekko zagrzmieć, bo ma świeżutkie 500 W w uprawnieniach Smile . Kilka stron wcześniej był Jego wpis wraz ze zdjęciami składanej wzbudnicy i LO opartego na sterowniku Adama . Jak to mówią: "mocna rzecz".

Na tym tle moja wzbudnica choć jest już prawie gotowa i szykuje się do "rodzinnej fotografii" , to nie wytrzymuje konkurencji z wyścigowymi wersjami doświadczonych Kolegów. Mam lekką tremę, bo z lenistwa nie sprawdzałem kondensatorów smd przed wlutowaniem ich w płytkę... Z rezystorami jest łatwiej , bo posiadają oznaczenia. Myślę o tym, by podobnie do Ciebie Piotrze sprawdzić kwarcowy filtr i jego dopasowanie w sposób dynamiczny, w układzie. Intuicyjnie wyczuwam, że to pewnie jest najlepsza metoda tylko jak to profesjonalnie pomierzyć? Sad . Czy Twój komputerowy system pomiaru w części m.cz. jest wystarczająco dokładny? Mógłbyś trochę więcej na ten temat napisać?

Pozdrawiam
Jerzy
06-03-2015 21:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 660
Dołączył: 13-01-2015
Post: #236
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Jerzy,... Nie pisałem, że pomiar toru odbiorczego za pomocą karty dźwiękowej + program WaveSpectra to jakiś profesjonalny pomiar. I nie jestem w stanie określić dokładności wskazań tego programu, ale na pewno daje on jakiś obraz pasma przenoszenia odbiornika. Profesjonalnie to być możne trzeba mieć laboratoryjny miernik napięcia m.cz. i częstotliwości, na oporniku zamiast głośnika pomierzyć napięcie i częstotliwość m.cz. podając nośną na wejście odbiornika i sprawdzić to w wielu punktach. Pomiar wykonać bez automatyki ARW. Później trzeba by zrobić z tego wykres U/f i przeliczyć na dB. Ja to robię tym programem i dostaję gotowy wykres w dB/f. Przyjmuję, iż wskazania osi częstotliwości są prawidłowe, a osi dB są w miarę dokładne. Profesjonalne pomiary robi Laboratorium ARRL, choć ja uważam że pomiary laboratoryjne to tylko kawałek papieru. Dla mnie najlepszym weryfikatorem jest moje ucho... a najlepszym sprawdzianem dwa radia obok siebie na tej samej antenie, na tej samej częstotliwości i słuchanie na tych samych słuchawkach w lewej słuchawce jedno radio, w drugiej drugie .... tak będzie jeszcze wyglądać ostatni test płytki po końcowym uruchomieniu w obudowie. Do porównania mam FT1000MP MarkV, co może wyjaśnia że składanie rożnych TRX traktuję tylko jako relaks, podnoszenie wiedzy i doskonalenie umiejętności radiotechnicznych i nie interesują mnie mercedesy home made do pracy wyczynowej. Nie posiadam wyposażenia laboratoryjnego radiotechnicznego jak niektórzy koledzy w SP, tylko kilka przydatnych mierników, które w większości sam montowałem. Tak więc zadajesz za trudne pytania w sprawie profesjonalnych pomiarów i ich dokładności.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-03-2015 0:13 przez SP9LVZ.)
07-03-2015 0:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 425
Dołączył: 10-04-2011
Post: #237
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Piotrze,

By było jasne: nie miałem zamiaru Wpuszczać Ciebie na cienki lód. Pytanie zadałem może trochę naiwnie ale stoję przed krótką perspektywą wlutowania i ustawienia kwarcowego filtru. Mogę zrobić tak jak to jest na schemacie ale wtedy ominie mnie cała masa przyjemności związanych z wątpliwościami, eksperymentem i nocnym dociekaniem dlaczego znowu mi się nie udało Smile .

Pomijając wątek masochistyczny tego tematu zapytam Szacownych Kolegów czy można dokonać pomiaru filtru w odbiorniku w następujący sposób:

- do wejścia Rx (mieszacz) doprowadzamy odpowiednio wytłumiony sygnał z
NWT7 ze stosownym ustawieniem dryftu ,

- do wyjścia 1 stopnia IF dołączamy poprzez dzielnik dopasowujący i tłumiki
wejście pomiarowe NWT7

- obserwujemy pomiary i ustawiamy najlepsze pojemności oraz rezystancje dla
filtru.

Doświadczonych Kolegów zapytam czy włączenie się przed wejściem na I stopień IF może w istotny sposób wpłynąć na błędy w pomiarach?

A może taki pomiar powinno się wykonywać na końcu toru IF lub trzeba to robić w zupełnie inny sposób?

Pozdrawiam
Jerzy
07-03-2015 0:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 17-01-2012
Post: #238
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Jurku, raczej dobrze kombinujesz, chociaż już za mocno (włączasz tam gdzie chcesz i gdzie najłatwiej jest zrobić dopasowanie). Jest jeszcze jedna kwestia - prócz pomiaru pasma przenoszenia - tak jak opisujesz, jest jeszcze ewentualny pomiar dopasowania mieszacza i filtra, który można zrobić za pomocą NWT z opcją mostka. Oba pomiary bardzo ciekawe. Ten ostatni pomiar, masz dobrze opisany również w materiałach, które mi kiedyś przysłałeś.
07-03-2015 10:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 425
Dołączył: 10-04-2011
Post: #239
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
(07-03-2015 10:36)SP1UJB napisał(a):  Jurku, raczej dobrze kombinujesz, chociaż już za mocno (włączasz tam gdzie chcesz i gdzie najłatwiej jest zrobić dopasowanie). Jest jeszcze jedna kwestia - prócz pomiaru pasma przenoszenia - tak jak opisujesz, jest jeszcze ewentualny pomiar dopasowania mieszacza i filtra, który można zrobić za pomocą NWT z opcją mostka. Oba pomiary bardzo ciekawe. Ten ostatni pomiar, masz dobrze opisany również w materiałach, które mi kiedyś przysłałeś.

Wojtku,

Przesłałem Tobie materiały, z którymi niestety zapoznałem się bardzo pobieżnie. Nie mam zbyt dużo czasu na swoje hobby.

Do opisu swojej wersji badania zapomniałem dodać, że według mnie, podczas takiego pomiaru powinna być włączona heterodyna.

W jakimś rosyjskim opracowaniu zalazłem uwagę o tym, że dopasowanie wzmacniacza odwracalnego do mieszacza wykonuje się przy pomocy rezystora włączonego między bramkę, a masę. Muszę odszukać ten materiał.

Pozdrawiam
sp5rzm Jerzy
07-03-2015 15:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 425
Dołączył: 10-04-2011
Post: #240
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
İmage Witam Kolegów "Plesseyowców" oraz towarzyszących nam Kibiców,

Chciałem wszystkich przeprosić, że rozpocząłem temat i obecnie nie nadążam za liderami tego wątku...

Posiedziałem kilka godzin przy montażu płytki wzbudnicy i wygląda ona obecnie tak jak na załączonych fotkach. Nie montuję paru elementów bowiem zamierzam wpierw ustalić ich wartość w drodze eksperymentu wcześniej już opisanego.

Sprawę uzupełnienia układu o pojemność pomiędzy wyjściem z uA741 , a PR1 (doprowadzającym sygnał do generatora ARW) rozwiązałem poprzez przecięcie ścieżki i wstawienie w tym miejscu kondensatora. Jest to widoczne na załączonym zdjęciu. W takim rozwiązaniu możemy montować PR1 tak jak to jest zaznaczone na płytce. Wcześniej Koledzy wspominali , że wartość PR1 należy zawrzeć pomiędzy 1kohm , a 1,5kohm. Tak zrobię.

Pozdrawiam
Jakoś niechętnie zdjęcia "wchodzą" na stronę...Smile


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-03-2015 21:17 przez bolanren.)
07-03-2015 21:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości