Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 7 Głosów - 4.14 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
SP3F Offline
Romek
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 26-05-2013
Post: #611
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Pytanie z innej beczki:
Stosownie do zaleceń, które poznałem na tym (naszym) forum, chciałbym niektóre bloki umieścić w aluminiowych, szczelnych blokach. Wejścia/wyjścia sygnałowe wiem jak zrobić (np. sma). Ale jakie stosujecie - rekomendujecie przejścia dla napięć zasilania i sterujących?. Jeśli by to była obudowa z laminatu - to w handlu są kondensatory przepustowe. Czy znacie przepusty przez metal?

73 - Dziadek Romek
(ex. sp3nyg)
23-12-2015 9:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 425
Dołączył: 10-04-2011
Post: #612
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
(23-12-2015 9:55)SP3F napisał(a):  Pytanie z innej beczki:
Stosownie do zaleceń, które poznałem na tym (naszym) forum, chciałbym niektóre bloki umieścić w aluminiowych, szczelnych blokach. Wejścia/wyjścia sygnałowe wiem jak zrobić (np. sma). Ale jakie stosujecie - rekomendujecie przejścia dla napięć zasilania i sterujących?. Jeśli by to była obudowa z laminatu - to w handlu są kondensatory przepustowe. Czy znacie przepusty przez metal?

Drogi Kolego,

Musisz kupić na Allegro rosyjski topnik do lutowania aluminium i sprawa mocowania przepustów jest załatwiona. Są też przepusty skręcane na gwint, osiowe. Nieżyjący już Kolega Kaniut, autorytet w sprawach radiokomunikacji, na swoich schematach, podawał wartość takich kondensatorów jako 1 nF.

Pozdrawiam
Jerzy
23-12-2015 17:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3F Offline
Romek
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 26-05-2013
Post: #613
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Takie kondensatory przepustowe bez problemu można nabyć na Allegro. Właśnie 1 nano. Ale je można lutować do laminatu.
Natomiast mnie interesuje, czy są jakieś przepusty do obudów mwtalowych mocowane np. na gwincik.
Zaś co do lutowania aluminium - to chyba nie jest rozwiązanie, które się sprawdzi. Raczej chodzi o jakiś otwór np fi 3mm, w którym jest jakiś izolator (rurka pcv, silikon?), i dopiero w tym siedzi właściwy przewód. Czy może ktoś zna takie przepusty?

73 - Dziadek Romek
(ex. sp3nyg)
23-12-2015 17:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 17-01-2012
Post: #614
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Kolego Romku,

zobacz na portal aukcyjny - pełno jest wkręcanych kondensatorów
np:
http://allegro.pl/kondensator-przepustow...03915.html
23-12-2015 20:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 425
Dołączył: 10-04-2011
Post: #615
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Szanowni Koledzy Plesseyowcy oraz niemniej Szanowni Kibice,

Życzę Wam wszystkim udanych, pogodnych i miłych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku 2016!

Jerzy sp5rzm
24-12-2015 8:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3F Offline
Romek
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 26-05-2013
Post: #616
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
(23-12-2015 20:20)SP1UJB napisał(a):  pełno jest wkręcanych kondensatorów
Dzięki za naprowadzenie.
O takie info mi chodziło. O słowo "wkręcany".
U rekomendowanego allegrowicza widnieje też określenie: "kondensator przepustowy".
Wesołych Świąt.

73 - Dziadek Romek
(ex. sp3nyg)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-12-2015 10:35 przez SP3F.)
24-12-2015 10:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 17-01-2012
Post: #617
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Życzę kolegom budującym Plessey`a Wesołych Świąt i od nowego roku mam nadzieję, że lecimy z projektem doświadczalnym wg. SP2JQR. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, to na początku przyszłego roku powinna być zaprojektowana płytka eksperymentalna pod to rozwiązanie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-12-2015 14:49 przez SP1UJB.)
24-12-2015 14:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3F Offline
Romek
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 26-05-2013
Post: #618
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
To będzie to, "o czym marzy młoda dziewczyna, gdy dorastać zaczyna".
Połączenie nowoczesności (mieszacz na kluczach) ze starą dobrą techniką liniową (Plessey).

Wesołych Świąt.

73 - Dziadek Romek
(ex. sp3nyg)
25-12-2015 10:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #619
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
(31-03-2015 9:48)SP9LVZ napisał(a):  - w związku z tym, iż stosuje się mikrofony niesymetryczne to wyprowadził bym tylko jedno wejście mikrofonowe na złącze krawędziowe drugie od razu blokując do masy,

Blokując do masy - znaczy "na krótko"?
Czy można użyć mikrofonu elektretowego, jeśli tak, to czy są konieczne jakieś zmiany w układzie?

73 Staszek SP2GNB
05-01-2016 10:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 657
Dołączył: 13-01-2015
Post: #620
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Blokując do masy jedno wejście mikrofonowe, w moim skrócie oznacza zwarcie drugiego wejścia do masy. W przypadku mikrofonu elektretowego trzeba sprawdzić aplikacje mikrofonu czy nie wymaga podania napięcia.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
05-01-2016 22:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości