Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Drukowanie 3D w praktyce radiowo antenowej
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #81
RE: Drukowanie 3D w praktyce radiowo antenowej
Przede wszystkim sprawdź temperatury zewnętrznym miernikiem i porównaj z tymi, które podaje sterownik.

Nie wspomniałeś, jaka średnicę dyszy masz - to ma również duże znaczenie, i musi się zgadzać w ustawieniach slicera z rzeczywistym rozmiarem.

Skoro się rozkleiły warstwy, to problem może być właśnie z temperatura - za niska, zapchany ekstruder / dysza i co najważniejsze, konfiguracja sterownika - liczba kroków/mm dla silników, przyspieszenia itp.

Te ostatnie parametry można również zmieniać komendami G-kodu ( przynajmniej u mnie jest taka mozliwosc), który zazwyczaj jest dodawany jako nagłówek w generowanym kodzie dla drukarki.

W ekstruderze idzie łatwo sprawdzić, czy ustawienia są poprawne - kroki/mm. Rozgrzewasz ekstruder, wysyłasz komendę do pociągnięcia np 100mm filamemtu, i mierzysz ile filamentu zostało wciągnięte. Powinno być dokładnie 100mm.

Co do tej pierwszej warstwy. Zrób ponownie poziomowanie stołu. Widać tu, że masz za dużą przestrzeń między dyszą a stołem przy nakładaniu pierwszej warstwy. Być może masz tą wartość ustawioną w slicerze dla wysokości pierwszej warstwy - za dużą wartość.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-10-2020 18:35 przez SQ8MVY.)
28-10-2020 18:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 369
Dołączył: 30-09-2009
Post: #82
RE: Drukowanie 3D w praktyce radiowo antenowej
(28-10-2020 18:35)SQ8MVY napisał(a):  Przede wszystkim sprawdź temperatury zewnętrznym miernikiem i porównaj z tymi, które podaje sterownik.

Nie wspomniałeś, jaka średnicę dyszy masz - to ma również duże znaczenie, i musi się zgadzać w ustawieniach slicera z rzeczywistym rozmiarem.

Średnica dyszy to 0.4[mm] w slicerze jest dobrze ustawione.


(28-10-2020 18:35)SQ8MVY napisał(a):  Skoro się rozkleiły warstwy, to problem może być właśnie z temperatura - za niska, zapchany ekstruder / dysza i co najważniejsze, konfiguracja sterownika - liczba kroków/mm dla silników, przyspieszenia itp.

Te ostatnie parametry można również zmieniać komendami G-kodu ( przynajmniej u mnie jest taka mozliwosc), który zazwyczaj jest dodawany jako nagłówek w generowanym kodzie dla drukarki.

W ekstruderze idzie łatwo sprawdzić, czy ustawienia są poprawne - kroki/mm. Rozgrzewasz ekstruder, wysyłasz komendę do pociągnięcia np 100mm filamemtu, i mierzysz ile filamentu zostało wciągnięte. Powinno być dokładnie 100mm.

Postaram się sprawdzić. Dysza niedawno zmieniana. Co do liczby kroków to nic nie zmieniałem wychodząc z założenia, że skoro kupiłem komplet od producenta to raczej (z naciskiem na raczej) powinno być dobrze.

(28-10-2020 18:35)SQ8MVY napisał(a):  Co do tej pierwszej warstwy. Zrób ponownie poziomowanie stołu. Widać tu, że masz za dużą przestrzeń między dyszą a stołem przy nakładaniu pierwszej warstwy. Być może masz tą wartość ustawioną w slicerze dla wysokości pierwszej warstwy - za dużą wartość.
Ustawiłem szczelinomierzem na 0.05
Ale tutaj jest też inny problem. Nie mam autopoziomowania, a z tego co zauważyłem po kilku wydrukach jest różnica pomiędzy prawym a lewym silnikiem krokowym na osi Z.
28-10-2020 22:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6QV Offline
Tomek
***

Liczba postów: 107
Dołączył: 24-01-2014
Post: #83
RE: Drukowanie 3D w praktyce radiowo antenowej
Kluczowym parametrem jest średnica filamentu. Trzeba ją zmierzyć suwmiarką elektroniczną. Filament zazwyczaj ma eliptyczny przekrój, w program powinieneś podać około 0.01-0.02 więcej niż ta mniejsza średnica.
Jeśli nie masz takiej suwmiarki...to zwyczajnie czeka cię bolesna metoda prób i błędów...
Filament nie ma 1.75mm - zawsze jego wymiary są ciut inne 1.68 np.
Aby uzyskać idealny wydruk musi być to ustawione do 0.01mm.
W trakcie pracy drukarki można to korygować parametrem flowrate ale mówimy o korektach rzędu 1%.

Na zdjęciach widać, że z dyszy wydostaje się zbyt mało tworzywa - najprawdopodobniej z powodu wpisania zbyt dużej średnicy filamentu inny możliwy powód to ustawiona zbyt niska temperatura.

Niestety w internecie jest mnóstwo gównianych porad.
29-10-2020 1:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #84
RE: Drukowanie 3D w praktyce radiowo antenowej
(28-10-2020 22:00)SP9RQA napisał(a):  Ale tutaj jest też inny problem. Nie mam autopoziomowania, a z tego co zauważyłem po kilku wydrukach jest różnica pomiędzy prawym a lewym silnikiem krokowym na osi

Należy ten efekt zniwelować do zera. Nie może być tak, aby silniki gubiły kroki. Sprawdż, czy jedna ze stron osi Z nie pracuje ciężej. Można przesmarować łożyska oraz śruby. Gubienie kroków może wynikać ze zbyt dużych oporów na śrubach lub ze zbyt małego prądu ustawionego dla silników osi Z

SQ6QV napisał(a):Filament nie ma 1.75mm - zawsze jego wymiary są ciut inne 1.68 np.
Aby uzyskać idealny wydruk musi być to ustawione do 0.01mm.
Są filamenty i filamenty.
U siebie nigdy nie ustawiałem, średnicy filamentu. Używam 1.75mm i tak mam wpisane w slicer. To wszystko. Drukuje poprawnie z utrzymaniem wymiarów.

Jedyny problem, który miałem, bardzo podobny do opisywanego, to taki, że zrobiła mi się szczelina w Hotend między dyszą a rurką teflonową. To powodowało znaczne opory w podawaniu filamentu, co doprowadzało aż do jego "skrobania" na radełku podającym. Wynikiem była zbyt mała ilość przetopionego i podanego mateiału.
Ten problem bardzo często występuje w ekstruderach / hotend MK6, MK8 i jest dokładnie opisany np. w tym filmie:



73 Paweł
29-10-2020 3:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 774
Dołączył: 20-10-2015
Post: #85
RE: Drukowanie 3D w praktyce radiowo antenowej
(28-10-2020 22:00)SP9RQA napisał(a):  Średnica dyszy to 0.4[mm] w slicerze jest dobrze ustawione.

Jaką ustawiasz grubość warstwy do wydruku?

73 Sławek
29-10-2020 12:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 369
Dołączył: 30-09-2009
Post: #86
RE: Drukowanie 3D w praktyce radiowo antenowej
(29-10-2020 12:17)SP9BSL napisał(a):  
(28-10-2020 22:00)SP9RQA napisał(a):  Średnica dyszy to 0.4[mm] w slicerze jest dobrze ustawione.

Jaką ustawiasz grubość warstwy do wydruku?

Ogólnie dziś z rana zmierzyłem filament i tak jest pomiędzy 1.72, a 1.75 na tym odcinku który przemierzyłem.

Pierwsza warstwa 0.32, a następne 0.2[mm], bo wyczytałem w mądrym tutorialu że pierwsza warstwa powinna mieć [0.8 x średnica dyszy]. Gdzie indziej znów piszą, że domyślnie powinno być 0.35 i tak też kiedyś miałem.
29-10-2020 12:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
*****

Liczba postów: 774
Dołączył: 20-10-2015
Post: #87
RE: Drukowanie 3D w praktyce radiowo antenowej
Zmniejsz do 0.3 lub lepiej do 0.25 i spróbuj. Zbliżając się do 0.8xśrednica dyszy lub o zgrozo przekraczanie tej wartości może powodować takie problemy. Pewnie widziałeś, jeśli nie to polecam taki tutorial.

73 Sławek
29-10-2020 12:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #88
RE: Drukowanie 3D w praktyce radiowo antenowej
Pierwsza warstwa 0.32 to zdecydowanie za dużo. Biorąc pod uwagę odległość dyszy od stołu po kalibracji ( 0.05 - 0.1 mm) łącznie daje to ponad 0.4mm.

Nie wiem, jak jest w slicerze, którego używasz, ale w tym, które używam, defaultowe ustawienia dla pierwszej warstwy zazwyczaj są w granicach 0.15 - 0.2mm, w zależności od rodzaju filamentu ( PLA, PET-G ).

Każda drukarka jest inna, nawet z tej samej linii i wymaga innych ustawień,

73 Paweł
29-10-2020 13:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 369
Dołączył: 30-09-2009
Post: #89
RE: Drukowanie 3D w praktyce radiowo antenowej
Zmienię za jakieś 1/2h jak mi się skończy drukować:
https://www.thingiverse.com/thing:4234911

który zapuściłem do testu.
Po ostatnich poprawkach: 1 warstwa 0.25 i 0.5mm dla "Default extrusion width" spód wygląda znacznie lepiej.
https://photos.app.goo.gl/RqtVdBKiBDUGrSzt7

Pytanie teraz, czy te linie wypełnienia powinno być w ogóle widać, czy też powinna być jednolita przestrzeń od spodu i trzeba jeszcze dołożyć na pierwszą warstwę?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-10-2020 16:21 przez SP9RQA.)
29-10-2020 13:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #90
RE: Drukowanie 3D w praktyce radiowo antenowej
Lepiej, ale nadal za mało podawanego filamentu, za niska temperatura lub za duża grubość pierwszej warstwy

73 Paweł
29-10-2020 18:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości