Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KiCad - wspomaganie projektowania
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,178
Dołączył: 02-07-2010
Post: #91
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
Mam chwilę ... wracam.
5.1.10.
win10.
Instalka.
Odpalam.
Sprawdzę intuicyjność
------------------------------
Płytka: klucz na PICc16F628.
------------------------------
Schemat...
Pojawiła się ramka....
Chcę na schemat położyć procka...
Dodaj/Symbol... krzyż na ekranie i nic .... spodziewałem się listy.
Ikonka Umieść symbol ... to samo.
Przypadkiem kliknąłem na ekranie ...oops pojawiła się lista.
Wpisuję nazwę .. jest ok, filtruje bardzo sprawnie, odnajduję to co szukam, OK Jest !
Mogę przesuwać po ekranie, klikam - usadowił się, znów krzyż. Po podświetleniu ikonki 'dodaj'
mogę się zorientować w jakim jestem trybie.
Jak na razie jest OK, ale po co dwa razy klikać aby pojawiła się lista...
--------------
Trzeba od razu zobaczyć PCB ...
Narzędzia/Uaktualnij PCB ...
Błąd brak przypisanego futprinta.
Spodziewałem się że na liście wyboru procka już to załatwiłem wybierając wersję P.
Ok poszukam tego footprinta, ale mam nadzieję, że będę mógł sobie stworzyć własną bibliotekę elementów elektronicznych z od razu przydzielonymi footprintami ...
Szukam ... gdzie się przyporządkowuje fotprinty?
Przerwa... ciąg dalszy nastąpi.

73 JERZY SQ9RFC
11-05-2021 21:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KLIMA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 194
Dołączył: 15-09-2010
Post: #92
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
W edycji bibliotek można przypisać danemu elementowi footprinta domyślnego.
İmage
pozostałe footprinty ustawia się tym narzędziem:
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2021 21:22 przez KLIMA.)
11-05-2021 21:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #93
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
Jerzy, proponował bym jednak choć pobieżnie zapoznać się z manualem, lub jakimś tutorialem. A jest tego trochę.

Taki krótki, po kilka minut, 4 odcinkowy przegląd.












73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2021 9:00 przez SQ8MVY.)
12-05-2021 9:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,178
Dołączył: 02-07-2010
Post: #94
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
SQ8MVY napisał(a):Jerzy, proponował bym jednak choć pobieżnie zapoznać się z manualem, lub jakimś tutorialem. A jest tego trochę.

Zdanie 6 mojego wpisu " sprawdzam intuicyjność programu".

Klima - dzięki za podpowiedź. Footprint się pojawił na PCB.
Filtrowanie bardzo dobre.
Cała przyjemność jest w intuicyjnym rozgryzaniu takich programów.
Po wielu latach różnica oszałamiająca. Wtedy po 15 minutach odinstalowałem program.
Tutoriale - później, na deser.
Cdn.
Wpis mój z przed 10 laty ... :-)

(10-11-2011 0:10)SQ9RFC napisał(a):  KiCad ... współpraca z użytkownikiem tragiczna. Ale nie ma wyboru - chyba że ktoś mi pomorze i poda linka do ORCADa PCB w wersji hobbistycznej. ORCAD pod DOSem używałem dawno. Pamiętam że był bardzo przyjazny. Teraz ściągnąłem jakąś wersję studencką. Schemat narysowałem w pół godziny, a pod KiCadem to samo już drugi dzień męczę. Jest do KiCada jakaś rozsądna zewnętrzna przeglądarka bibliotek ? nie mam już siły szukać.

73 JERZY SQ9RFC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2021 13:13 przez SQ9RFC.)
12-05-2021 12:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,178
Dołączył: 02-07-2010
Post: #95
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
Zapytam. Może będzie szybciej i łatwiej.
Czy ktoś wie jaka jest zawartość poszczególnych plików.
Jak podłączyć element do biblioteki schematów, biblioteki footprintów, może można stworzyć własną , widzę że w przykładach jest cały folder z lib'ami. Czy po wybraniu elementu, on sobie kopiuje to do oddzielnego pliku w folderze projektu ...
I tak ... wpisałem w gogle zapytanie o footpronta do złącza minijack. Ktoś gdzieś komuś podlinkował dwa pliki, jeden o rozszerzeniu lib, drugi o rozszerzeniu kicad_mod. Co one zawierają i gdzie się je wgrywa i jak podłącza, aby widać było w programie.
Za odpowiedzi typu to jest w helpie, jesteś leniwy, albo poszukaj sobie sam ... dziękuję, nie potrzebuję.
*.lib - wydaje się być biblioteką symboli ...
Czyli mamy symbol i footprint dla ścisłości.
*.kicad_mod - wydaje się być footprintem ... lub biblioteką footprontów...
Mój plik *.lib z symbolem złącza miał błąd. Wyeksportowałem dowolny symbol, porównałem zawartość plików, poprawiłem i da się zaimportować do nowo utworzonej biblioteki symboli. Będzie dobrze.
Czyszczę śmietnik...
Symbol z biblioteki wykasowuje się za szybko ... bez ponownego potwierdzenia - nie dobrze, trzeba uważać...
Nie wiem jak z listy bibliotek wykasować całą bibliotekę symboli. Skasowałem ją na dysku, ale gdzieś siedzi info o niej ...

Znalazłem gdzie się kasuje całą bibliotekę - trzeba wejść w Ustawienia/Zarządzaj bibliotekami symboli ...
Jeszcze: Właściwości biblioteki symboli ... gdzie się to schowało....
Jest. Jakie to oczywiste ... trzeba w edytorze symboli wciągnąć symbol i mamy to w: Edycja/Właściwości.

73 JERZY SQ9RFC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2021 15:50 przez SQ9RFC.)
14-05-2021 12:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości