Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
SP6OUJ Offline
Arek
**

Liczba postów: 57
Dołączył: 16-03-2010
Post: #61
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Wydaje mi się, że problem leży po stronie BFO. Pokręć trimerkiem , może kwarc się nie wzbudza?
Poprawnie polutowany układ działa za pierwszym razem.

73! Arek sp6ouj
03-01-2011 14:21
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QCA Offline
Artur
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 22-06-2009
Post: #62
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
(03-01-2011 14:21)sp6ouj napisał(a):  Wydaje mi się, że problem leży po stronie BFO. Pokręć trimerkiem , może kwarc się nie wzbudza?
Poprawnie polutowany układ działa za pierwszym razem.

73! Arek sp6ouj

Dobry pomysł - przy kręceniu trymerkiem "ton" szumu powinien się zmieniać. Jeśli nie - kwarc się nie wzbudza.
U mnie tak było - pomogło zmniejszenie dławika szeregowo z kwarcem.

73! Artur sp2qca
03-01-2011 14:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
OLDHAM Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 12
Dołączył: 11-12-2010
Post: #63
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Dziękuję za odpowiedzi.

Antena przyłożona do pinu 24 MC3362 poprzez kondensator 56 pF i jednak rozlutowanie masy kwarcu sprawiły , że jest reakcja odbiornika na regulację BFO.
Przewinąłem też cewki L1, L2, L3 i poprawnie wlutowałem do PCB.
Przeczytałem jeszcze raz wątek związany z Taurusem, żeby Kolegom niepotrzebnie nie "zawracać głowy". Mam nadzieję, że w końcu uda mi się poprawnie zestroić Rx-a.

Pozdrawiam, Arek
04-01-2011 9:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RZI Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 400
Dołączył: 19-03-2010
Post: #64
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Mogę zapytać jakie kondensatory macie w filtrze RX Taurusa?
Ja najpierw wlutowałem 68pF, jednak odbierane staje brzmiały dziwnie, "mechanicznie" (coś jak głos robota w starych filmach science-fiction, dość mocno przycięte pasmo) z początku myślałem, że tak ma być (to był mój pierwszy odbiornik na SSB). Jednak gdy osłuchałem się z Bartkiem na paśmie 80m (z filtrem zakupionym na Allegro) stwierdziłem, że tam odbiór jest o wiele, wiele lepszy (chociaż radio jest dopiero w trakcie uruchamiania).
Pomyślałem, że odpowiadają za to kwarce (z powodu ich niewielkiej ilości musiałem je dobrać tak, że różnica między nimi wynosiła więcej niż 50Hz). Dzisiaj dostałem przesyłkę z elementami, w której było też kilkadziesiąt rezonatorów. Dobrałem odpowiedni kwartet, jednak po ich wlutowaniu miałem dokładnie ten sam efekt.
Zajrzałem do instrukcji montażu i faktycznie - SP5DDJ pisał w niej, że szerokość filtra zależy od kondensatorów. Gdy zabierałem się za ich wymianę prawie kończyły się dobre warunki propagacyjne na 20m.

Czy ta diagnoza jest słuszna? Czy kondensatory w filtrze RX muszą być ściśle dobrane na tą samą pojemność, czy możliwy jest niewielki rozrzut?
24-01-2011 18:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QCA Offline
Artur
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 22-06-2009
Post: #65
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Na sp-qrp w technika jest artykul Piotra chyba SP9OTG (ale mogłem przekręcić sufix) - o doświadczeniach w budowaniu drabinkowych filtrów kwarcowych. Napisał jak mierzył swoje za pomocą analizatora m.cz. na PC.

Jak nie masz NWT to polecam tą metodę. Podejrzewam że filtr Ci nie wyszedl - za wąski, duże zafalowania - albo i jedno i drugie.

73! Artur sp2qca
ps. kondensatory powinny byc zmierzone na pojemnosc, chyba ze akurat dales 1%. Odchylka większa niż ok. 5% jest zbyt duża.
25-01-2011 11:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,467
Dołączył: 23-08-2009
Post: #66
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
Metody pomiarów za pomocą dźwiękowej karty komputerowej są bardzo szeroko dyskutowane na rosyjskim krasnodarze. Polecam wątek: co może karta dźwiękowa. Linku w tej chwili nie podam linku, może ktoś to zrobi.
pzdr
29-01-2011 15:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8RHP Offline
Robert
***

Liczba postów: 189
Dołączył: 18-09-2009
Post: #67
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
(29-01-2011 15:14)SP2JQR napisał(a):  Metody pomiarów za pomocą dźwiękowej karty komputerowej są bardzo szeroko dyskutowane na rosyjskim krasnodarze. Polecam wątek: co może karta dźwiękowa. Linku w tej chwili nie podam linku, może ktoś to zrobi.
pzdr
Witam Grupowiczów i Ciebie Henryk...
Tak tylko zerknąłem jakie nowe wątki w tym temacie są , ale z reguły wszystkie
opisy TRX-ów poparte są właśnie symulacją+ wykresy ze "zwukowoj karty" + dodatkowy soft najczęściej nową wersją CoolEdit-a Smile) teraz to jest Adobe Audition.
Przykładowy link dla Tych co lubią czytać Smile) , przeczytałem te 53 strony, ale aby to przetłumaczyć dla HM-SP to potrzeba z "pół-dnia"....a nie w tym jest sens.Owszem jak ktoś chce to mogę przetłumaczyć.
http://www.cqham.ru/forum/showthread.php?t=5734

QRV 160m-3cm
KF :HexBeam 40/10m+Monoband Fuchs 78.6m-> 1.8/3.5MHz ,eATU+Delta LA2Y 40m/15m +MiniYes v.UT0IS/SP8RHP, V-Beam 2x190m 80/40m .
UKF: 4x15 el RA3AQ +4x23el RA3AQ+50el RA3AQ + 1.4m/90cm parabola
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-01-2011 23:53 przez SP8RHP.)
29-01-2011 23:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7KH Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 145
Dołączył: 24-11-2010
Post: #68
Taurus 80m zniekształcone audio
Witam i o pomoc proszę.
Kupiłem obsadzone płytki Taurusa na 80m, odbiornik był właściwie uruchomiony, z tym że zakres przestrajania za wielki, poza pasmem.
Helipot 100 K, a więc zdecydowanie za duzy. dołożyłem równolegle opornik 33k,(prowizorium do czasu zakupu 22k) - zakres strojenia dało się ustawić 3650 - 3765.
Odbiornik odbierał czysto, ale tak bardziej "blaszano", arw moim zdaniem nie działało właściwie.
W zasadzie nie działo wcale, ponadto podłączony wskaźnik S-metra, tak jak w Taurusie winien być czyli minusem do ARW, + na masę ,nie wychylał się prawie nic - mimo kręcenia PR-kiem 10k (w szereg z mierniczkiem).
Natomiast w momencie wyłączenia radia leciał na max w prawo i po chwili wracał - natomiast po włączeniu radia usiłował lecieć w lewo i dopiero po chwili wskazywał zero.
Regulacja BFO nie poprawiała sytuacji.
W pewnym momencie, po kolejnym włączeniu audio stało sięjeszcze bardziej "blaszane - wprost chrapliwe.
Wymieniłem LM 386, kondensator 200mikro przy głośniku i zero porawy.
Gdzie uszkodzenia szukać ?
W załączniku przykładowy plik dzwiękowy.


Załączone pliki
.mp3  bfo.mp3 (Rozmiar: 265.36 KB / Pobrań: 1205)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2011 12:31 przez SP7KH.)
17-02-2011 12:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB
Unregistered

 
Post: #69
RE: Taurus 80m zniekształcone audio
Witam!
Czy podłączona jest masa do helipotu?
Często brak tego podłączenia powoduje zniekształcenia.
Pozdrawiam
17-02-2011 18:11
Odpowiedz cytując ten post
SP7KH Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 145
Dołączył: 24-11-2010
Post: #70
RE: Taurus 80m zniekształcone audio
Tak jest - do samego korpusu Helipota (fragment metalowy) dolutowałem
Przewód i zwarłem bezpośrednio z minusem zasilania - bez efektów poprawy.
Wymieniłem trymerka w BFO z badziewnego chinola na powietrzny na kalicie z odzysku radmorowskiego - regulacja stała się bardziej wyczuwalna, trymer
nie ma luzu tak jak chinol.
Jeszcze jeden plik dzwiekowy - efekt jakby przesterowania, tylko jakim cudem ?
I ostatni plik audio z przed wystąpienia tej usterki.


Załączone pliki
.mp3  próba.mp3 (Rozmiar: 370.41 KB / Pobrań: 1085)
.mp3  4.mp3 (Rozmiar: 580.5 KB / Pobrań: 1101)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2011 19:12 przez SP7KH.)
17-02-2011 18:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości