Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
F6BQU - jednopasmowy transceiver
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,070
Dołączył: 02-02-2009
Post: #1
F6BQU - jednopasmowy transceiver
Opis transceivera na stronie F6BQU
Transceiver w wykonaniu SP2JJH
Transceiver w wykonaniu SP5FCS
15-06-2009 3:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3REI Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 60
Dołączył: 29-06-2010
Post: #2
RE: F6BQU - jednopasmowy transceiver
Autor projektu podaje , aby tranzystor mocy (2SC1969) przymocować do radiatora poprzez podkładkę izolacyjną. Zastanawiam się , czy to jest konieczne, bo radiator nie ma styczności z obudową ani też z masą układu.
Szukam przyczyny uszkodzenia końcówki mocy. Podczas uruchamiania miałem ok. 6 W mocy wyjściowej i po ok. 30 s tranzystor się "spalił". Sprawdziłem wg mnie wszystko i jest OK.
Czyżby brak tej podkładki izolacyjnej miałby jakiś wpływ na uszkodzenie tranzystora?
Czy raczej tranzystor był marnej jakości ( bo oryginał to to na pewno nie był)?
07-06-2014 16:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 338
Dołączył: 06-05-2011
Post: #3
RE: F6BQU - jednopasmowy transceiver
Jeśli nie dasz podkładki radiator odprowadzający ciepło będzie również radiatorem w sensie promieniowania w.cz.
Nie znam tej konstrukcji ale to może mieć wpływ ... np. powodować sprzężenie.
Ale jeśli twierdzisz, że to podrabiany tranzystor to może być główną przyczyna zjarania PA. Trochę "napaliłem" tych tranzystorów (podrób również) i nie spotkałem podróby choć w połowie oddającej tyle mocy co oryginał "Micubiszi".
Oryginalne Mitsubishi mają węższe obudowy niż wszystkie pozostałe TO-220 - charakterystyczna cecha która w spotykanych przeze mnie podróbach nie występuje.
Podróby po prostu są w najbardzej przecietnej obudowie TO-220.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-2014 13:39 przez SP4EJT.)
08-06-2014 13:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3REI Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 60
Dołączył: 29-06-2010
Post: #4
RE: F6BQU - jednopasmowy transceiver
Kupiłem ponownie 2SC1969 (tym razem nie z Chin, ale z Bułgarii). Nie są to oryginalne tranzystory, ale udał się uruchomić nadajnik z mocą ok. 5 - 6 W !!!.
Jedna rzecz mi jeszcze przeszkadza : mam małą zwłokę czasową przy przejściu z nadawania na odbiór (gubię wtedy początek relacji korespondenta). Przy wyłączeniu PTT słychać natychmiastowe zadziałanie przekaźnika, ale dopiero po chwili transceiver przechodzi na odbiór. Jak to usprawnić ?
12-09-2014 11:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DH1CL Offline
CHRIS
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 26-01-2010
Post: #5
RE: F6BQU - jednopasmowy transceiver
Witam,
nie znam schematu urzadzenia. Jesli w tym TRX-e jest automatyka ARW, to prawdopodobnie impuls powstajacy podczas przelaczania wyzwala ARW i zatyka na krotki czas odbiornik.
73
12-09-2014 19:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3GTG Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 50
Dołączył: 21-08-2009
Post: #6
RE: F6BQU - jednopasmowy transceiver
Cześć Waldi
zobacz po co są p. C, D, E - Rx-a
 Odbiornik jest przeznaczony do pracy w "transceiver", kilka punktów z związku z emitentem są już wdrażane na pokładzie. "C" i "E" pozwala zablokować, "D" umożliwia zastosowanie wskaźnika HF S'mètre.
czyli E poprzez Q6 blokuje wzm. mcz. Rx-a masz go podłączonego?
Może " Q6 coś łapie" i trzeba p. E zablokować 100nF do masy albo Q6 wymontować. Przekażnik N/O może powodować zakłócenia blokujące ARW.
Dodać w zasilanie przekaźnika RL1 - diodę, dławik i C blokujące.
Vy 73 sp3gtg
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-09-2014 9:10 przez SP3GTG.)
13-09-2014 8:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3REI Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 60
Dołączył: 29-06-2010
Post: #7
RE: F6BQU - jednopasmowy transceiver
Po roku (sic!) wróciłem do problemu powstającego podczas nadawania i rzeczywiście przyczyna leżała w ARW (Chris, dziekuję) - w momencie wyłączania PTT pojawiał się jakiś impuls wyzwalający ARW, co powodowało "zatykanie" na krótki czas odbiornika. Próbowałem stosować kondensatory blokujące (100nF), ale to nie pomogło. Poszedłem więc inną drogą i potencjometrem P3 na płycie PCB RX-a zmniejszyłem napięcie zadziałania ARW. Teraz przy "puszczaniu" PTT odbiornik działa natychmiast .
15-09-2015 1:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości