Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Joker SDR - Simple SDR HF transceiver project
SP9DK Offline
Damian
*

Liczba postów: 10
RE: Joker SDR - Simple SDR HF transceiver project
Jeszcze kilka słów na temat większego wyświetlacza dla głównego modułu zarządzającego. Wątek dyskusyjny wyraźnie potwierdził,
że każdy inaczej podchodzi do rozmiaru ekranu. To co dla kogoś jest w sam raz, u kogoś innego będzie za mało lub przeciwnie.
Między innymi z tego powodu zdecydowałem się jednak kontynuować rozwój przyszłościowy obsługi ekranu ze sterownikiem SSD1963.
W dyskusji słusznie też zauważono, że większy ekran pozwoli zmniejszyć ilość sprzętowych elementów sterujących,
przenosząc je na akcje dotykowe ekranu i upraszczając w ten sposób proces wykonywania obudowy.

İmage

Wyświetlacze z SSD1963 można kupić w trzech rozmiarach jak pokazuje powyższa tabelka. Zakładając, że będzie to wersja IPS,
zachowana zostanie rozdzielczość, więc każdy będzie mógł podłączyć taki rozmiar ekranu jaki uzna przez siebie za właściwy.
Poniżej przygotowałem grafikę z zestawieniem wielkości wyświetlaczy, zachowując proporcje rozmiarowe.

İmage

Zrobiłem też ciekawe porównanie wielkości ekranów 7 cali SSD1963 i Yaesu FTDX10. Różnica na żywo jest mocniej widoczna.
Ekran Yaesu FTDX10 to odpowiednik zielonego prostokąta, ekran Yaesu FT710 to odpowiednik czerwonego prostokąta.

İmage

Wykonałem pierwsze teoretyczne podejście do interfejsu przy takiej rozdzielczości wybierając metodę kafelek po obu stronach.
Taki układ powinien być wygodny użytkowo zarówno dla wersji 7 jak i 4.3 cala, środkowa część ekranu zachowa styl małego Jokera.

İmage

İmage

Jak już wcześniej wspominałem, to są moje ciche plany na przyszłość. Jeśli nie napotkam na drodze przeszkody,
której nie będę mógł pokonać, wtedy na pewno zostanie zrealizowany ten interfejs.

İmage
03-09-2025 19:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Joker SDR - Simple SDR HF transceiver project - SP9DK - 03-09-2025 19:29

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości