Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Joker SDR - Simple SDR HF transceiver project
SP9DK Offline
Damian
*

Liczba postów: 10
RE: Joker SDR - Simple SDR HF transceiver project
W oczekiwaniu na płytki projektowane przez Piotra i Rafała, zrobiłem pierwsze eksperymenty z uruchomieniem
bardzo dużego ekranu, znacznie większego niż obecnie używany i prezentowany w poprzednich wiadomościach.
Obserwując oba ekrany blisko siebie można odnieść wrażenie, że ten mniejszy jest wręcz miniaturką na tle dużego.

İmage

Wyświetlacz ma przekątną 7 cali i rozdzielczość 800x480, pracuje na sterowniku SSD1963, mniejszy w TTGO to ST7789.
Do testów użyłem taniej płytki ESP32-S3-DevKit-N16R8. Nie podłączyłem jeszcze żadnych układów obróbki sygnału,
a jedynie sprawdziłem możliwość wykorzystania tego ekranu jako przyszłość dla nowego modułu cyfrowego Jokera.
Po wstępnych testach wydaje się, że te elementy mogą zostać użyte. Płytka mikrokontrolera posiada dużo wyprowadzeń,
a sterownik ekranu dobrze realizuje powierzone mu zadania, obraz jest jasny, wyraźny, ma fajne kolory.
W szczególności zależało mi na sprawdzeniu prędkości rysowania i przesuwania się wodospadu
przez generowanie losowych binów jako odpowiednik wartości po wykonanej transformacji FFT.
Jedną z funkcji jest wizualizacja telegrafii na ekranie, więc widmo musi działać szybko.

İmage

Niestety ekran o takim rozmiarze nie należy już do tanich zakupów i zaczyna wspinać się do innej półki cenowej.
Płytka mikrokontrolera na szczęście nie powiększa już bardzo wydatku. Cała rodzina dostępnych płytek ESP32
jest wyceniana w rozsądnych granicach, sprzyja to wzrostowi popularności i tworzeniu różnych projektów.

İmage

ESP32-S3-DevKit-N16R8 i LCD 7 cali SSD1963 dostępne są na portalu Aliexpress u różnych sprzedawców.
W tej chwili nie jest to niezbędny zakup, ale mam nadzieję, że kiedyś przeniesiemy tam cały interfejs i sterowanie.

İmage

İmage

İmage

İmage

Póki co projekt rozwijamy używając małego ekranu w TTGO. Po wykonaniu i sprawdzeniu zewnętrznych płytek modułowych
będzie można przejść na większy i wygodniejszy ekran. Wszystkie płytki będą oczywiście ciągle kompatybilne.

UWAGA : W celu zachowania czytelności wątku i możliwości wygodnej aktualizacji wpisów,
bardzo proszę wszystkich o ewentualne dyskusje w przygotowanym do tego miejscu.
Wpisy tutaj będą tworzyły osoby zaangażowane w projekt, przedstawiając bieżące postępy z prac.
Link do dyskusji >>> tutaj <<<
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-08-2025 19:21 przez SP9DK.)
31-08-2025 19:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Joker SDR - Simple SDR HF transceiver project - SP9DK - 31-08-2025 19:21

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości