Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 8 Głosów - 4.13 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
SP9LVZ Offline
Piotr

Liczba postów: 759
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
Chyba trzeba temat zapętlić i wrócić do rozważań kolegi Ryszarda, czyli zachowanie się ARW toru p.cz. w wersji na 500 kHz z FEM. Jak trzaski atmosferyczne wpłyną na pracę układu, jeśli sygnały wolno zmienne nie stanowią problemu... natomiast z dyskusją doszliśmy do testów ogranicznika trzasków, którego nie ma w B-L-U.

Uważam, że największą zaletą projektu B-L-U jest jego otwarty charakter. To znaczy całość transceivera jest w formie wydzielonych bloków funkcjonalnych w przeciwieństwie do koncepcji jednej wielkiej płytki na której my jako konstruktorzy nie możemy nic zmodyfikować. To zabija naszą twórczość. Do dnia dzisiejszego zaproponowałem kilka wersji wykonania. Jednak każdy może wykonać kolejną własną wersję dowolnego modułu oraz dodatkowe bloki funkcjonalne, ogranicznik trzasków, filtry audio w torze m.cz., kompresor mikrofonowy, itd, wg. własnych pomysłów. Ja podałem przykład, że można trx zrobić też na inną dowolną częstotliwość p.cz. W związku z tym, jeśli ktoś będzie miał jakieś większe oczekiwania to można dowolnie modyfikować układ... proponuję zaczynać od wersji podstawowej i zweryfikować w normalnych warunkach pracy na paśmie. Pierwsze uruchomione B-L-U pokazują, że jest to projekt transceivera który można zmontować, uruchomić i będzie poprawnie pracował co jest również jego dużą zaletą.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-2025 12:26 przez SP9LVZ.)
09-02-2025 12:26
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI - SP9LVZ - 09-02-2025 12:26

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości