Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 8 Głosów - 4.13 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
SP9LVZ Offline
Piotr

Liczba postów: 744
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
Dziękuję Henryku za wyczerpującą wypowiedź. Może też wypunktuję swoje przemyślenia.
1. To jak zaczyna pokazywać s-metr nie tylko zależy od wzmocnienia całego toru ale również w naszym przypadku od ustawiania wzmocnienia wzmacniacza w torze ARW czyli wzmocnienia MC1350. Jak omawialiśmy temat w Burzeninie, w BLU jest włączany pre-amp który dodaje "czułości" i automatycznie wskazania s-metra się podnoszą (identycznie zresztą ja w urządzeniach fabrycznych). Pozostaje więc cały czas dylemat jak mierzyć czułość.. Nie mam kalibrowanego wzorca S1, czułość porównuję na podstawie wskazań FTdx10. Jego używam jako wzorzec poziomów sygnału wzorcowych, które zadaję na swoje urządzania. Myślę że te tłumiki co proponujesz w końcu nabędę. Mam różne tłumiki od 3 - 30dB, mogę poskręcać w sumie do 100dB i nimi się posługuję przy zadawaniu sygnałów wzorcowych (za każdym razem mierzę).
Jak doskonale wiemy, zakres dynamiki odbiornika to nie tylko dynamika ARW, ale do tego trzeba doliczyć wzmocnienie włączanych przedwzmacniaczy (pre-amp) i tłumienia tłumików (ATT) ... w sumie to da pełny zakres możliwości pracy odbiornika... każde nawet fabryczne urządzenie to ma.
2. Mierzę napięcie ARW podczas testów, czyli jak zmienia się napięcie na G2 mosfetów w torze wzmacniacza p.cz. przy silnych sygnałach i przy zadawaniu sygnału testowego (np. ten S9+40 dB wg. FTdx10).
Wynik pomiaru w BLU trzeba wyliczyć, bo w źródłach są diody LED które dają do zasilania źródeł 2,1V napięcia odniesienia w stosunku do masy. Jeśli napięcie na G2 spada przy tych najsilniejszych sygnałach do 1,8V na G2 to znaczy, że G2 w stosunku do S mają -0,3V. Przy tak głębokiej regulacji trudno jest tłumaczyć, że ARW działa prawidłowo (nie ma oddziaływania regulacja ARW przez filtr FEM), bo jest mały zakres regulacji ARW... ile ma jeszcze spaść napięcia na G2 by zaczęły się problemy?... Wg. mnie to nie ma znaczenia... gdyby się coś działo w związku z objęciem ARW filtrów FEM to już było by zauważalne... więc ten argument raczej odpada że jest za mała regulacja ARW i dlatego działa poprawnie...
I tu powstaje zasadnicza kwestia, jeśli pokazany testowy moduł p.cz. na FEM na 500kHz planuję wykorzystać do przetestowania trx z tak niską pojedynczą przemianą na pasmo 80m i ew 40m, to jaka czułość odbiornika jest potrzebna.. czy jest jakikolwiek sens dochodzenia do 0,15uV i rozpoczynania wskazań s-metra od S1?????
3. Przychylił bym się do tego wytłumaczenia, że w układzie jeden mosfet plus filtr FEM jest objęty ARW, a dwa mosfety są regulowanie bezpośrednio z ARW. Układ tak się "zapętlił", że autoregulacja niweluje wszelkie problemy opóźnień czasowych - jeśli nawet są tak duże, że miały by wpływ na odbiór. Nigdzie nie znalazłem informacji jakie jest właściwie opóźnienie sygnału przez FEM i jaki ma to rzeczywisty (a nie teoretyczny) wpływ na opóźnienie reakcji ARW, a zatem psucie odbieranego sygnału. Czytałem opracowania Konstantina Shulgina - guru w temacie FEM, ale nigdzie on nie zwraca uwagi na temat opóźnień sygnałów wprowadzanych przez FEM.
4. Odnośnie układu logarytmującego do s-metra, to chyba nie zrozumieliśmy się. Ja pisałem konkretnie o p.cz. BLU, w którym pierwszy mosfet przed filtrem jest objęty ARW, w związku z tym podłączenie wzmacniacza logarytmicznego za filtrem, a zatem z pierwszym mosfetem objętym ARW spowoduje, że sygnał podawany na wzmacniacz logarytmiczny s-metra będzie "zaburzony" przez pracę ARW, czyli nie będzie pokazywał rzeczywistego poziomu sygnału odbieranego... Układ wzmacniacza logarytmicznego s-metra musi być podłączony przed stopniami objętymi ARW. To taki szczególny przypadek BLU. Kolejna sprawa to to "zgęszczenie" wskazań... testowałem AD8307 z wskaźnikiem wychyłowym czyli wskazówkowym, to zagęszczenie jest za duże do rozróżnienia sygnałów S8 wzwyż... chyba że używamy wielkiego wskaźnika ze starego przyrządu pomiarowego, a ja jak widać na filmikach podpinam małe... wskazania muszą być raczej liniowe... wg. mnie AD8307 jest doby, ale jakbyśmy dawali sygnał na wyświetlacz i przepuścili sygnał przez procesor który by go przeliczał i odpowiednio wyświetlał.... sprawa rozwojowa..
5. I temat ostatni, wracając do tej czułości odbiornika z punktu widzenia praktycznego... mój podstawowy test wystarczającej czułości odbiornika polega na tym, iż po wkręceniu anteny szum pasma ma być większy niż podłoga szumowa odbiornika, co wyraźnie pokazuję na filmikach. Nie potrzebuję by odbiornik wzmacniał mi szum z pasma do S3-S5 bo i tak poniżej tego szumu sygnały będą nie czytelne (chyba że CW do 10dB poniżej)... na wyższe pasma jest włączany pre-amp by obniżyć podłogę szumową odbiornika, na których szum z pasam jest mniejszy i to jest wystarczające rozwiązanie.
Ja mam dobre warunki pod względem zakłóceń prawie ich nie mam, więc szum z anteny jest w większości szumem anteny+szum odbierany przez antenę. To też słychać, że mam naturalny szum a nie jazgot od lokalnych zasilaczy impulsowych..
A co powiedzieć osobom, które po wkręceniu anteny mają zakłócenia na S7-9?... czułość psuje im tylko odbiornik...

Moja propozycja jest taka, by ktoś wykonał też ten tor p.cz. z BLU z FEM i podzielił się swoimi spostrzeżeniami.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2025 18:47 przez SP9LVZ.)
31-01-2025 18:05
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI - SP9LVZ - 31-01-2025 18:05

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości