Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 8 Głosów - 4.13 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
SP2JQR Offline
Henryk

Liczba postów: 1,513
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
wklejam schematy IF i AGC TRXa CDG2000, aby było wiadomo o czym pisałem. Linki do dokumentacji w wątku o CDG2000 nie działają.
İmage

İmage

İmage

Schematy są tylko poglądowe, aby uzmysłowić sobie jak powinno wyglądać ARW, gdy wewnątrz toru wklejony jest filtr (obojętne jaki). Można to zrobić prościej na innych elementach, ale należy zachować ideę schematu blokowego.

Kompletny opis CDG2000 znajduje się tu: https://warc.org.uk/?page_id=81

Warto też spojrzeć na profesjonalne rozwiązania z filtrami elektromechanicznymi choćby takimi jak odbiorniki EKD np. EKD300, EKD500. Nie jestem tego pewny, ale w tych odbiornikach układ ARW działa chyba dopiero za filtrem elektromechanicznym.
W ten sposób nie występuje problem opóźnienia wewnątrz pętli ARW. Okupione to jest koniecznością zastosowania mniejszego wzmocnienia w stopniach wstępnych, a co za tym idzie większymi szumami całego odbiornika. Konieczny był kompromis.

W podobnym aspekcie szczególnie godne podziwu są odbiorniki firmy Racal. Tam dodatkowo przed mieszaczem wejściowym zastosowano jeszcze szerokopasmowy wzmacniacz w.cz. obejmujący cały KF, a mieszacz wykonano na mosfetach o znacznie większej dynamice niż diodowy w odbiornikach EKD.
Pomimo braku regulacji ARW w stopniach wstępnych IP3 przekraczało 31dBm przy jednoczesnej czułości 0,1uV dla SSB 3kHz (mierzyłem osobiście).

Dziś nawet amatorsko mamy do dyspozycji elementy o jakich w "socjaliźmie" nawet profesjonalistom się nie śniło i możemy budować konstrukcje podobne raczej do Racali niż do EKD. Mam na myśli konstrukcje tradycyjnie analogowe, takie jak w tym temacie, bo DSP to zupełnie inna bajka...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2025 11:58 przez SP2JQR.)
24-01-2025 12:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI - SP2JQR - 24-01-2025 12:07

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 18 gości