Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
Zdrowych, Spokojnych i Pogodnych Świąt Bożego Narodzenia oraz
Szczęśliwego Nowego Roku

Życzy Zespół Home Made

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 7 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
SP9LVZ Offline
Piotr

Liczba postów: 733
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
Testy z wymianą uA741 na TLC271 w obwodzie ARW na płytce IF na mosfetach zostały wykonane. W tej wersji została usunięta dioda Zenera (LED biały) na wyjściu uA741.
Automatyka pracuje jak najbardziej poprawnie i bardzo dobrze funkcjonuje na bardzo silnych sygnałach. Ewidentnie wcześniejsze problemy nie radzenia sobie z bardzo silnymi sygnałami zniknęły. W tej wersji nie robimy podpolaryzacji napięcia na ścieżce do sterowania G2.
Dodatkowe zamiany jakie zrobiłem na swojej płytce IF to zmniejszyłem wartości rezystorów które były na ścieżce sygnału ARW do G2 mosfetów (2k2, 4k7 zmniejszyłem na 220R) oraz kondensatory na płytce na tej ścieżce sygnału ARW oznaczone jako 100nF zmniejszyłem do 10nF zgodnie ze schematem.
Dodatkowy problem jaki pojawił się u mnie to wchodzenie w stan oscylacji układu MC1350 przy większym wzmocnieniu co wpływało na pracę ARW. Ta sytuacja była związana z dławikiem w jego obciążeniu wyjściowym - z którego sygnał z pin 1 który idzie na detektor ARW. Wymiana dławika na dużą wartość 470uH i zbocznikowanie go rezystorem 1k5 rozwiązała problem. Można to zweryfikować obserwując poprawność pracy ARW oraz oscyloskopem na wyjściu MC1350 bez sygnału na wejściu zwiększając wzmocnienie MC1350 potencjometrem montażowym - czyli czułość ARW. Bez sygnału wejściowego przy ustawieniu ARW na max wzmocnienia układ musi zachować bezwzględną stabilność.
W zależności od zastosowanego indywidualnie dławika na wyjściu MC1350 (pin 1) sytuacja ta nie koniecznie będzie wstępować w innych wykonaniach IF.
W załączeniu przedstawiam schemat wersji na 31 grudnia która pracuje poprawnie z układem TCL271.
Zamykamy zatem rok 2024 - wersją X wzmacniacza IF na mosfetach oraz kompleksowo propozycję realizacji TRX B-L-U.

Poniżej przedstawiam charakterystyki torów ARW:

- wersja najnowsza zmodyfikowana opisana wyżej na torze sygnału p.cz. (na płytce IF na mosfetach)

İmage

- wersja na płytkach demodulatora na torze sygnału m.cz. (wersja płytek X)

İmage

W wersji ARW na torze m.cz. można zaobserwować szybsze odblokowanie ARW ze względu na dodanie dodatkowego tranzystora rozładowującego kondensator stałej czasowej ARW (stromość ch-ki wyjścia z blokowania).

Link do filmu testu ARW na torze sygnału p.cz. z sinymi sygnałami CW - brak jakichkolwiek efektów ubocznych, regulacja ARW dla silnych sygnałów prawidłowa.

https://youtu.be/3ewquNR2KmE

Załączone pliki
.pdf  Schemat p_cz_X_ARW_mod_poprawki_02.pdf (Rozmiar: 427.13 KB / Pobrań: 117)

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-01-2025 11:12 przez SP9LVZ.)
01-01-2025 11:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI - SP9LVZ - 01-01-2025 11:11

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości