Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 8 Głosów - 4.13 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
SP9LVZ Offline
Piotr

Liczba postów: 767
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
Dziękuję Ryszard!... dobrze by było gdyby ktoś od czasu do czasu jakiś wpis po mnie zrobił,.. :-)
Załączam obraz PCB z jednym filtrem z lepszą widocznością opisów elementów.

Jeszcze kolejne kwestie montażowe odnośnie układu ARW:
1. Użycie diod w detektorze ARW: można użyć germanowych lub krzemowych 1N4148. W zależności od zastosowania diod Ge lub Si będzie wymagane inne ustawienie poziomu wzmocnienia MC1350. Jaka jest różnica w zastosowaniu rożnych diod? Diody Ge mają niską rezystancję wsteczną, co powoduje że zachowują się jak rezystor rozładowujący kondensator stałej czasowej. Bardzo dobrze pracują w układzie emisji CW, gdyż szybko ładują kondensator stałej czasowej, a następnie same go rozładowują. Natomiast krzemowe mają bardzo dużą rezystancję wsteczną i stała czasowa ARW zależy tylko od wartości elementów RC w obwodzie detektora ARW (na schemacie to są elementy 0,1uF, 10Mohm-1Mohm, 4k7 i 2,2uF). W szczególności należy dobrać wartość rezystora 10-1Mohm, który na PCB jest oznaczony jako 3M3*. Dobra praca ARW jest związana z doborem wartości elementów w obwodzie detektora ARW. Dla mnie wartość 3,3 Mohm jest jeszcze zbyt duża (długa stała czasowa), dobrze mi się słucha przy wartościach ok 1 Mohm i niżej (indywidualne preferencje).
2. Na wyjściu MC1305 (pin1) jest dławik 68uH smd. Nie musi być dokładnie taka wartość, może być od 22-68uH, ze względu na regulację wzmocnienia układu. Ważne jest by było do dławik dobrej jakości (na nim wydziela się napięcie sygnału p.cz. do detekcji ARW).

Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2024 12:32 przez SP9LVZ.)
05-02-2024 12:32
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI - SP9LVZ - 05-02-2024 12:32

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 11 gości