Pozwolę sobie nieco odświeżyć temat. Okazją jest eksperyment polegający na zaprojektowaniu filtru CW w topologii drabinkowej z typowych kwarców 5.12MHz za pomocą dostępnych i darmowych narzędzi przy założeniu impedancji filtru 200 omów, tak by łatwo dało się go dopasować transformatorem 1:4 do 50 omów. Aby można było skorzystać z kalkulatorów trzeba na wstępie określić parametry posiadanych kwarców. W tym celu posłużyłem się NanoVNA i procedurą opisaną w
tym wątku. Parametry kwarcu przyjąłem tak jak na obrazku
Wyliczenia konkretnych wartości elementów filtru dokonałem za pomocą programu "Dishal" v2.52 DJ6EV podstawiając odpowiednie parametry i przyjmując, że filtr ma mieć impedancję charakterystyczną 200 omów i charakterystykę Butterwotha.
Dla sprawdzenia skorzystałem też z kolejnego kalkulatora programu "AADE"
Otrzymane wartości są zbliżone więc można przyjąć, że metodyka ich wyliczania jest zbliżona zatem w kolejnym kroku sprawdziłem wyliczenia w symulatorze LTSpice.
Teraz przyszedł moment na praktyczną weryfikację. Zbudowałem model filtru z czterech rezonatorów o zbliżonej częstotliwości szeregowej (+/- 10 Hz). kondensatory złożyłem z typoszeregu (220p i 22p oraz 330p i 47p) bez ich wstępnej selekcji a więc z bliżej mi nie znaną tolerancją. Oszczędzę Wam widoku tego czegoś i przejdę od razu do pomiarów.
oto zrzut z ekranu NanoVNA
To samo z aplikacji "NanoVNA-App"
Wyniki są zadziwiająco zbliżone do założonych. Zatem by ostatecznie je zweryfikować podłączyłem pod Siglenta SSA i dokonałem pomiaru.
Myślę, że wszystkie wymienione narzędzia w pełni potwierdziły swą przydatność w praktyce amatorskiej z wystarczającą dokładnością. Jeśli weźmiemy pod uwagę ilość pracy niezbędną do uzyskania podobnych rezultatów metodą"kolejnych przybliżeń" wniosek nasuwa się sam.