Witam,
Filtr ma impedancje 360ohm.
Najpierw wyznaczyłem parametry kwarców i wybrałem do filtra 8 najbardziej pasujących sztuk używając NWT-7 i prostego tłumika dopasowującego wymuszającego impedancję pomiarową 12,5ohm.
Kwarce tlumiki.jpg (Rozmiar: 668.34 KB / Pobrań: 3082)
Uśredniłem wszystkie parametry i podstawiłem do programu Dishal zakładając 2kHz pasmo przenoszenia. Wynik symulacji poniżej:
Dishal screen.jpg (Rozmiar: 111.09 KB / Pobrań: 3027)
Schemat filtra do posiadanych kwarców poniżej:
2kHz filter 8 pole.jpg (Rozmiar: 27.97 KB / Pobrań: 2401)
Następnie obliczyłem układ dopasowujący typu L w programie RFSim99 i dodałem go z obu stron filtra w celu przetransformowania impedancji filtra 360ohm na 50ohm do NWT-7.
L match.jpg (Rozmiar: 27.53 KB / Pobrań: 1726)
Filtr zmontowałem na płytce z wyskrobanymi polami lutowniczymi i na tej samej płytce umieściłem z obu stron układ dopasowujący L (cewkę obliczyłem w kalkulatorze AMIDON online i nawinąłem na rdzeniu T37-6 uzyskując indukcyjność 2uH). Po obu stronach płytki widać dwie cewki ukłądu dopasowującego.
Filtr elementy.jpg (Rozmiar: 715.42 KB / Pobrań: 2009)
Gotowy filtr testowy podłączyłem do NWT i pomierzyłem charakterystyki zamieszczone w moim poprzednim poście. Tak wygląda filtr:
Filtr gora.jpg (Rozmiar: 636.71 KB / Pobrań: 1691)
Teraz docelowo kwarce zostaną zamontowane na blasze i poszczególne sekcje rozdzielone dla uzyskania maksymalnego tłumienia pozapasmowego. Powalczę jeszcze z uzyskaniem symetrycznych zboczy jak opisane w poście:
http://sp-hm.pl/thread-153-post-5956.html#pid5956
Pozdrawiam,
Marcin