Hej
Tak, cewka L1 to typowy dławik osiowy. taki jaki podałeś w linku.
Przełącznik ten służy do przełączania napięć. W czasie odbioru podaje on napięcie zasilania na stopień wzmacniacza m.cz. a w czasie nadawania zasila stopień wzmacniacza w.cz. nadajnika.
Moc wyjściowa tego układu waha się w granicach 200-300mW a więc można do tego prostego TRx-a dorobić dodatkowy wzmacniacz który będzie oddawał moc rzędu 5-10W.
Chciałbym Cię też poinformować, że na ten układ będzie tworzył sygnał z dwiema wstęgami, czyli tzw. sygnał DSB ( dwie wstęgi boczne w wytłumioną falą nośną ). Ten typ modulacji pokrywa o 50% więcej potrzebnego pasma aby sygnał był zrozumiały dla korespondenta. Aktualnie używamy modulacji LSB i USB czyli odpowiednio dolna lub górna wstęga sygnału DSB.
Co do nadawania to aktualnie bym osobiście sobie ten temat odpuścił do momentu zapoznania się całkowicie z tematem pracy w eterze i zdobyciem ( zdaniem ) egzaminu umożliwiającemu w pełni korzystać z pasm KF jak i UKF. Tutaj:
http://www.uke.gov.pl/_gAllery/74/24/742...poz972.pdf masz wykaz częstotliwości w których można pracować bez pozwolenia. Nie wiem jak ten przepis jest widziany w tym roku bo ten artykuł jest z 2007
Polecam też, abyś się porozglądał za jakimkolwiek klubem krótkofalarskim w Twojej okolicy ( może gdybyś napisał skąd jesteś to byłoby łatwiej Cię nakierować na odpowiedni klub ) w którym koledzy na pewno pomogą Ci zdobyć odpowiednią wiedzę, pomoc w uruchomieniu odbiorników i nie tylko.
Prośba do reszty kolegów
Jeśli gdzieś coś nie tak napisałem z przepisami to proszę poprawcie mnie
73! Andrzej