Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 7 Głosów - 4.14 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 425
Dołączył: 10-04-2011
Post: #681
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Myślę głównie o charakterystyce filtru oraz o ewentualnych zaleceniach dotyczących ekranowania.

Ciekaw jestem czy "Omig" ma też piloty do tego filtru?

Pozdrawiam
Jerzy SP5RZM
30-07-2016 21:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3JDZ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 92
Dołączył: 15-03-2014
Post: #682
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
(30-07-2016 21:28)bolanren napisał(a):  Myślę głównie o charakterystyce filtru oraz o ewentualnych zaleceniach dotyczących ekranowania.

Ciekaw jestem czy "Omig" ma też piloty do tego filtru?

Pozdrawiam
Jerzy SP5RZM

Nie ma pilotów w komplecie. Rezonatory można oczywiście zamówić, ale są to koszty rzędu 80zł przy jednostkowych zamówieniach.

http://witec.pl
30-07-2016 22:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 425
Dołączył: 10-04-2011
Post: #683
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Dziękuję za odpowiedź.
Sprawę rezonatorów do tzw. "pilotów" można właściwie ominąć stosując konstrukcję Kolegi Adama SP5FSC. Płytka jest malutka i można z niej uzyskać sygnał BFO do każdego filtru.

Pozdrawiam
Jerzy SP5RZM
30-07-2016 22:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3JDZ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 92
Dołączył: 15-03-2014
Post: #684
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
(30-07-2016 22:21)bolanren napisał(a):  Dziękuję za odpowiedź.
Sprawę rezonatorów do tzw. "pilotów" można właściwie ominąć stosując konstrukcję Kolegi Adama SP5FSC. Płytka jest malutka i można z niej uzyskać sygnał BFO do każdego filtru.

Pozdrawiam
Jerzy SP5RZM

Zgadza się. Ja też w niedługim czasie będę zmieniał generator na taki oparty na Si5351, gdzie będę miał wszystko w jednym (VFO, BFO oraz generator na CW) i rezonatory będą zbędne.

http://witec.pl
31-07-2016 19:52
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 425
Dołączył: 10-04-2011
Post: #685
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Witam wszystkich Kolegów Plesseyowców i niemniej Szanownych Kibiców,

Chciałbym poinformować, że nowe PCB TRx`a oparte na układach scalonych firmy "Plessey" jest już w trakcie projektowania. Konstrukcja w części torów p.cz. oraz w formowaniu sygnału nadajnika jest podobna do poprzedniej wersji. Główna różnica polega na częściowym zastosowaniu techniki modułowej. Przekaźnik O-N oraz wzmacniacz sygnału z DDS`a lub sterownika Ic570 będą na głównej płytce. Wszystko ma być solidnie ekranowane. Przygotowywany obecnie projekt da spore możliwości do eksperymentowania .

Pozdrawiam wszystkich
Jerzy SP5RZM
Oczywiście chodzi o układ Si570. Wyżej popełniłem błąd.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2016 18:34 przez bolanren.)
01-08-2016 18:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5HBT Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 150
Dołączył: 04-12-2014
Post: #686
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Wprost z konstrukcją czy też uruchomieniem modułu TRX Jerzego ten wpis nie ma związku albo nawet i sensu bo rozwiązanie pewnie znane. Otóż w kultowej już radiostacji Plessey RT320 wzmacniacz pośredniej zrobiony jest w sposób troszkę inny niż w układzie G4CLF. Militarne wersje SL612C mają na wyjściach obwody LC.
Na początku toru na jednym tranzystorze układ ustalający wzmocnienie całego toru.
Co ciekawe ARW objety jest tylko pierwszy wzmacniacz SL612C.

Powtórzę ten układ i wstawię w miejsce dwóch wzmacniaczy SL1612C na płytce Jerzego. Ciekawe czy coś to na ucho zmieni?

73, Mietek


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-08-2016 11:08 przez SP5HBT.)
12-08-2016 11:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #687
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Myślę Mietku, że Twój post ma związek z tą konstrukcją . Jerzy pytał wcześniej o inne mniej szumiące wzmacniacze operacyjne aby je ewentualnie zastosować w wzbudnicy. Widocznie szumy układu są zauważalne. W konstrukcji pośredniej częstotliwości radiostacji RT320 zastosowano obwody rezonansowe, które zmniejszając pasmo przepustowe redukują szumy. Przydały by się na pewno i w tej konstrukcji. 73, Janusz.
12-08-2016 11:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3F Offline
Romek
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 26-05-2013
Post: #688
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Jeszcze lepszym zatem rozwiązaniem byłby filtr czyszczący przed detektorem. LC bądź kwarcowy.

73 - Dziadek Romek
(ex. sp3nyg)
12-08-2016 13:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 425
Dołączył: 10-04-2011
Post: #689
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Szanowni Koledzy,

Jak widać pomysłów nie brakuje ale za to czasu i owszem Sad . O tych filtrach LC w torze IF już wcześniej myślałem ale nie czułem się na siłach aby rozpoczynać podobny eksperyment. Pewnie istotną sprawą jest odpowiednie ich dopasowanie , a tutaj potrzebna jest jakaś mądra głowa z doświadczeniem.

Gdyby zgłosił się ktoś kto mógłby szybko wykonywać PCB do naszych pomysłów, to sądzę, że mógłbym część projektów sfinansować. Osobiście bardzo nie lubię pracować na tzw. "pająkach". Może to w pierwszej fazie eksperymentów jest nawet uzasadnione ale do rozłożenia podobnej instalacji na stole nie mam odpowiedniej powierzchni.

Janusz słusznie podejrzewa, że nasza obecna płytka nieco szumi.

Pozdrawiam wszystkich
Jerzy SP5RZM
12-08-2016 14:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3F Offline
Romek
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 26-05-2013
Post: #690
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Zacytuję sam siebie.

Cytat:Lepszym zatem rozwiązaniem byłby filtr czyszczący przed detektorem. LC bądź kwarcowy.

Mogłem napisać: "Kwarcowy bądź LC. Wcześniejszych stopni nie ruszać." ".
Usunąć wzmacniacz m.cz, i w uzyskane miejsca dać pp9.
Widzę tylko problem w dopasowaniu oporności (bo się na tym nie znam).

73 - Dziadek Romek
(ex. sp3nyg)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-08-2016 17:16 przez SP3F.)
12-08-2016 17:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości