Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 7 Głosów - 4.14 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 17-01-2012
Post: #401
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Miałem jedną dziwną "wpadkę" przy uruchamianiu Rx-a wzbudnicy. Mianowicie, kołnierz kondensatora przepustowego filtru PP-9 zrobił mi zwarcie z padem ścieżki sygnałowej. Może to wystąpiło tylko u mnie, ale warto mieć takie coś na uwadze.
Poza tym, wszystko inne ruszyło od pierwszego włączenia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-04-2015 16:19 przez SP1UJB.)
13-04-2015 16:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5HBT Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 150
Dołączył: 04-12-2014
Post: #402
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Gratulacje. U mnie nie było wspomnianego problemu bo filtr przełożyłem na górę płytki. Trzeba było dorobić otworki aby podpiąć filtr i połączyć jego wejście oraz wyjście kabelkami.
Jak wrażenia z odsłuchu?
13-04-2015 16:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 17-01-2012
Post: #403
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Nie ma co gratulować, bo układ rusza z kopyta po poprawnym montażu. Na wrażenia to za wcześnie, ponieważ nie mam w domu "normalnej" anteny i posługuję się najróżniejszymi drutami. To co na pewno mogę powiedzieć (porównywałem), to to że układ ma naprawdę duże wzmocnienie. Po podłączeniu klubowej anteny będę mógł więcej powiedzieć.
13-04-2015 17:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 425
Dołączył: 10-04-2011
Post: #404
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Wojtku,

Na "kawałku drutu" na dachu (antena długości 16 mb na wysokości 17 metrów nad ziemią) plus dwie cewki wydłużające wielokrotnie słuchałem na pierwszej, oryginalnej wersji płytki G4CLF, znanej na paśmie polskojęzycznej stacji Franciszka z Kazachstanu. Znaku nie pamiętam.

Pozdrawiam
Jerzy
Zapomniałem dodać, że miało to miejsce na 80 metrach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-04-2015 20:30 przez bolanren.)
13-04-2015 18:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 649
Dołączył: 13-01-2015
Post: #405
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Ja mam filtr PP9 od spodu, ale na podkładkach tak by ominąć te elementy co by mogło być zwarcie... w płytce montażowej w obudowie wytnę otwór, by wypuścić filtr pod spód i nie widzę problemu z filtrem od spodu. Jako anteny używam slopera 19,5 m z okna do drzewa, a masa to kaloryfer. Dopiero w wakacje może będę miału już pełnowymiarowe anteny na nowym QTH. Niestety doszły nowe obowiązki ogródkowe-wiosenne i prace radiowe stanęły.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
13-04-2015 20:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 17-01-2012
Post: #406
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Słuchałem niedawno stacje polskie na 80 m, na naszej "wzbudnicy", a za antenę robił kabel miernika uniwersalnego i ......... pojawił się niejaki Franciszek UN8 coś tam. Śladowo ale odbierałem go!
Tak więc, niezły zbieg okoliczności - mówisz Jurku o Franciszku a on dzisiaj właśnie pracował Smile .

Piotr- u mnie kondensator przepustowy filtra (jego "masa") miał styk z padem ścieżki sygnałowej. Domyślam się, że wsadziłeś podkładki izolacyjne pod wyprowadzenia filtra i kond. przepustowy (jego część "masowa") nie dotyka PCB.

A tak poza tym jestem zdziwiony wysoką czułością Rx-a.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-04-2015 21:13 przez SP1UJB.)
13-04-2015 21:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DA_KAR Online
Darek
*

Liczba postów: 36
Dołączył: 09-11-2013
Post: #407
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
(13-04-2015 15:58)SP9LVZ napisał(a):  Rezystor R9 330 omów występuje wtedy jeśli używasz układów SL640 (SL1640)
jeśli używasz układów SL641 (SL1641) tego rezystora nie lutujesz.


Piotr

Witam
Piotrze, jak to mówią, kierunek zgodny tylko zwrot przeciwny.
Jest chyba dokładnie na odwrót.
U mnie też prace stanęły, jakieś lenistwo mnie dopadło
a tu jeszcze w pracy zbliża się audit,
trochę roboty w ogródku i silnik junaka do złożenia.
Ale cały czas na nasłuchu.
Pozdrawiam

Darek
13-04-2015 21:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 425
Dołączył: 10-04-2011
Post: #408
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
(13-04-2015 21:03)SP1UJB napisał(a):  Słuchałem niedawno stacje polskie na 80 m, na naszej "wzbudnicy", a za antenę robił kabel miernika uniwersalnego i ......... pojawił się niejaki Franciszek UN8 coś tam. Śladowo ale odbierałem go!
Tak więc, niezły zbieg okoliczności - mówisz Jurku o Franciszku a on dzisiaj właśnie pracował Smile .

Piotr- u mnie kondensator przepustowy filtra (jego "masa") miał styk z padem ścieżki sygnałowej. Domyślam się, że wsadziłeś podkładki izolacyjne pod wyprowadzenia filtra i kond. przepustowy (jego część "masowa") nie dotyka PCB.

A tak poza tym jestem zdziwiony wysoką czułością Rx-a.

Wojtku,

Widocznie tak ma być Smile . Franciszek bardzo interesował się językiem polskim i nasi Koledzy na paśmie chętnie udzielali mu stosownych korepetycji w tym temacie.

Po Twojej uwadze o zwarciu na styku kondensatorów przepustowych kwarcowego filtru z padami ścieżek natychmiast wyciągnąłem filtr lekko do góry.

Mam jednak pewnego rodzaju problem, który mnie męczy. Kiedyś Henryk SP2JQR doradzał innemu Koledze, by dłuższy odcinek ścieżki od kwarcowego filtru do mieszacza (chyba) poprowadzić koncentrycznym przewodem. Nasza płytka G4CLF jest w części przygotowana do podobnego rozwiązania ale jak to się ma do tego, że impedancja wejścia/wyjścia PP9 A2R wynosi 500 ohm, a przewody koncentryczne zazwyczaj mają 50 lub 75 ohm`ów? Czy 3 centymetrowy odcinek 50 omowego połaczenia nie nabroi nadto? A może są w handlu przewody koncentryczne o wartości zblizonej do 500 ohm ? Przeczucie mi podpowiada, że taki krótki odcinek dla "f" krótkofalowych pewnie nie spowoduje katastrofy ale głowy sobie nie dam za to uciąć i tradycyjnie zapytam doświadczonych Kolegów o ich opinię.

Pozdrawiam
Jerzy


Dodam jedynie, że chodzi w naszym przypadku o odcinek pomiędzy rewersyjnym wzmacniaczem, a filtrem PP9 A2R.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-04-2015 22:41 przez bolanren.)
13-04-2015 22:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3F Offline
Romek
***

Liczba postów: 202
Dołączył: 26-05-2013
Post: #409
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Witam.
Przed chwilą przerwałem obsadzanie płytki elementami.
Prawie skończyłem.
Nasunął mi się ważny chyba wniosek:
Uważam, że filtr kwarcowy nie powinien być na skraju płytki, lecz między transfomatorami.
Wejście powinno jednoznacznie być rozdzielone od wyjścia.
Planujecie (chętnie się dołączę) wydać kolejną, poprawną płytkę, to sądzę, że to powinno być uwzględnione.

Kolejne pytanie ekonomisty:
Czy kondensator c48, na schemacie jako elektrolit można zastąpić zwykłym, ceramicznym?
Taki mi się gdzieś wynalazł, i wlutowałem, ale czy nie narobię jakieś kichy?

73 - Dziadek Romek
(ex. sp3nyg)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-04-2015 23:29 przez SP3F.)
13-04-2015 23:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 649
Dołączył: 13-01-2015
Post: #410
RE: Składamy wzbudnicę SSB G4CLF
Przepraszam,... kilka razy czytałem czy dobrze piszę i wyszło niestety odwrotnie... jak są SL640 - rezystora nie ma, jak są SL641 rezystor jest (wlutowany na płytce).. Odwrotnie jest w układach,... SL640 mają ten rezystor w środku, a SL641 nie mają.

Romku, nie wiem czy znajdziesz taki ceramiczny 2,2 uF (mikrofarada)??? tam jest elektrolityczny. Co do zmiany położenia PP9 to nie wiem jaki by to miało sens... transformatory pracują przed filtrem a nie pomiędzy nim.

Jerzy, zamiast kombinować z kablem koncentrycznym może prościej było by dać mały ekran nad tą ścieżką wykorzystując punkty lutownicze, które tam są.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-04-2015 9:35 przez SP9LVZ.)
14-04-2015 9:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości