![]() |
Tuner antenowy tinyAAT-QRP - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Technika Antenowa (/forum-47.html) +--- Dział: Skrzynki antenowe i przełączniki (/forum-50.html) +--- Wątek: Tuner antenowy tinyAAT-QRP (/thread-942.html) |
Tuner antenowy tinyAAT-QRP - 3Z6AEF - 04-09-2011 22:20 Jako kolejny tuner antenowy na naszym Forum chciałbym wstępnie przedstawić tinyAAT-QRP - (pół)automatyczną skrzynkę antenową dla urządzeń QRP (moc nadajnika max 20W), głównie na wyprawy terenowe. Urządzenie zostało zgłoszone do konkursu PUK-2011 w kategorii C ("Anteny i urządzenia antenowe"). Rzecz jest bardzo prosta: kontroler na PIC16LF876A + rejestry 74HC595 i pamięć EEPROM dla nastaw; przekaźniki bistabilne; pomiar SWR (mostek Stocktona) i częstotliwości. Tryb: półautomatyczny, automatyczny i bypass + testowy (serwisowy). Opcjonalna komunikacja z PC-tem w protokole easyATU-HMG (podstawowe komendy). Pełna dokumentacja prototypów (schematy, PCB, program binarny i kod źródłowy - oczywiście w języku C) pojawi się na Forum zaraz po spotkaniu Warsztaty QRP 2011 w Burzeninie. Teraz na razie tylko kilka fotek: - prototyp tinyAAT-QRP [attachment=3623] - uruchamianie prototypu (1) [attachment=3624] (ten przyrząd wspomagający po lewej został przywieziony ze spotkania w Holicach 2011 ![]() - uruchamianie prototypu (2) [attachment=3625] - uruchamianie prototypu (3) [attachment=3626] (jak zwykle nie obyło się bez pająków - tutaj np. konieczna okazała się dodatkowa bramka Schmitta... ![]() I jeszcze plik z założeniami projektowymi... Nie wszystko udało się zrealizować wg planu (no, powiedzmy - na 90% ![]() [attachment=3628] OK, wracam do programowania, bo w algorytmie automatycznego strojenia jeszcze coś dzwoni...(algorytm bardzo prosty, oparty tylko na pomiarze SWR i częstotliwości oraz heurystykach dostarczonych przez Rysia! SP6IFN, Jurka SQ6BBA i Jarka SP6MLF). Do zobaczenia w Burzeninie! ________________________________ Krótki film z testów. ![]() RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP - 3Z6AEF - 12-09-2011 13:02 Dwa prototypy tinyAAT QRP zostały zaprezentowane w czasie V Warsztatów SP-QRP 2011 w Burzeninie. Wydaje się, że wzbudziły pewne zainteresowanie ![]() ![]() [attachment=3689] W czasie Warsztatów tuner przeszedł próby polowe - z anteną w postaci kilkunastu metrów drutu wyrzuconego z balkonu na najbliższego świerka, oraz z TRX-em [K2/synteza SP3SWJ] zbudowanym przez Jarka SP6MLF. Taki zestaw dostrajany był bez problemów przez tinyAAT w pasmach 40, 30, 15 i 10m, natomiast na 80 i 20 m nie udawało się uzyskać dostrojenia. [attachment=3691] Poniżej plik .pdf (duży! ponad 6MB) z dokumentacją, która towarzyszyła prototypom. Jednocześnie, zgodnie z radą Kolegów, nie zamieszczam na razie plików PCB - dopiero po naniesieniu poprawek, które wynikły w trakcie uruchamiania prototypów (w ciągu tygodnia-dwóch). Wtedy też, jeśli będzie zainteresowanie (proszę o maile na PW), zamówimy porządne druki (na temat jakości druków prototypów mówiłem w Burzeninie... ![]() [attachment=3690] RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP - SP3SWJ - 12-09-2011 13:16 (12-09-2011 13:02)3Z6AEF napisał(a): W czasie Warsztatów tuner przeszedł próby polowe - z anteną w postaci kilkunastu metrów drutu wyrzuconego z balkonu na najbliższego świerka, ... a druga część anteny - przeciwwaga - masa - ziemia.... ? jaka była? obstawiam że problemem był brak dobrej przeciwwagi - a nie zbyt mały promiennik :-) Bardzo fajna konstrukcja - gratuluję !!! RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP - 3Z6AEF - 12-09-2011 13:33 (12-09-2011 13:16)SP3SWJ napisał(a): [...]... a druga część anteny - przeciwwaga - masa - ziemia.... ? jaka była?Co prawda, to prawda... ![]() ![]() (12-09-2011 13:16)SP3SWJ napisał(a): Bardzo fajna konstrukcja - gratuluję !!!Heh! Gratulacje należą się wszystkim, którzy uczestniczą w wątkach Skrzynka przy antenie i Skrzynka antenowa easyATU HMG ![]() tinyAAT QRP jest bowiem konsekwentną realizacją naszych założeń sprzed roku. Trzecim etapem ma być BigGun-ATU (do 500W, pełny zestaw pomiarów i usprawnione algorytmy automatyki). Wtedy dopiero będzie komplet! ![]() RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP - SP9MRN - 12-09-2011 15:52 Luźny pomysł - czy da się upchać rdzenie 50 zamiast 37? Skąd się wziął? - coraz więcej ludzi buduje/chce budować wzmacniacze 20W (picastarowe). to może być o kilka watów a dużo dla t-37. Oczywiście Waldku to tylko moje marudzenie... :-), bo zarówno projekt jak i wykonanie jest ZNAKOMITE MAc mrn RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP - 3Z6AEF - 12-09-2011 17:02 (12-09-2011 15:52)SP9MRN napisał(a): [...]czy da się upchać rdzenie 50 zamiast 37?[...]W zasadzie już teraz można je zastosować, ale może być trochę ciasno... W rewizji PCB poprzesuwam przekaźniki, żeby było więcej miejsca na cewki. (12-09-2011 15:52)SP9MRN napisał(a): [...]to tylko moje marudzenie... :-)[...]Ależ wszyscy mają obowiązek 'marudzić'! ![]() Im więcej uwag, tym większa nadzieja na lepszą konstrukcję. RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP - SP3NYF - 12-09-2011 22:39 3Z6AEF -> Jednocześnie, zgodnie z radą Kolegów, nie zamieszczam na razie plików PCB - dopiero po naniesieniu poprawek, które wynikły w trakcie uruchamiania prototypów (w ciągu tygodnia-dwóch). Wtedy też, jeśli będzie zainteresowanie (proszę o maile na PW), zamówimy porządne druki Jak pomyślę, ile samych FT-817-stek czeka na taką skrzynkę, nie mówiąc o własnych konstrukcjach, to nie wiem czy zamówienie na pytki nie osiągnie liczby trzycyfrowej. :-) Bardzo gratuluję konstrukcji! RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP - SP9VNM - 13-09-2011 10:16 Też uważam, że tinyAAT-QRP to hit i oprócz PCB wzięcie miałyby również kity a kto wie czy nie całe kompletne i uruchomione skrzynki. Ale to już nie mój problem. Tymczasem mam nadzieję, że zawiąże się tutaj grupka zakupowa do PCB i może jednak do przynajmniej niektórych innych materiałów. Waldku, gratuluję projektu i realizacji, dziękuję za już i czekam na finał. Jerzy SP9VNM RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP - SQ5STZ - 14-09-2011 22:48 Waldku! Widziałem Twoją konstrukcję w Burzeninie. Jestem pewien podziwu. Stojące obok FT-817 merda ogonkiem na myśl o Twojej skrzynce ![]() Niestety, nie jestem programistą ani elektronikiem. Tym nie mniej może warto zostawić jakąś furtkę na sterowanie tinyAAT-QRP z TRXa ? Może ułatwiło by to dostrajanie w konkretnym paśmie ? Waldku, dziękuję w imieniu wszystkich FT-817 :-) Dla mnie bomba ! ![]() Robert SQ5STZ RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP - SP3SWJ - 14-09-2011 23:02 Nie widziałem jak ta skrzyka ma się gabarytowo do 817... ale może poprosić autora by tak dobrał obudowę by miała dokładnie ta samą szerokość i dołożyć do środka trzy AKU litowe.... pozwoli to na ładne skręcenie obu puszek w jedną całość.... i będzie to potrafiło autonomicznie trochę popracować. ![]() i będzie idelany zestaw by zrobić tzw. GO-KIT |