![]() |
Jak wykonać w domu obwód drukowany ? - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Forum Praktyczno-Techniczne HomeMade (/forum-1.html) +--- Dział: Warsztat Radioamatora (/forum-40.html) +--- Wątek: Jak wykonać w domu obwód drukowany ? (/thread-88.html) |
Jak wykonać w domu obwód drukowany ? - admin - 22-06-2009 10:00 Wielu Kolegów wykonuję obwody drukowane domowymi sposobami. Powody są różne, brak dostępu to technologii fabrycznych, oszczędność czasu i pieniędzy, ciekawość. Wielu Kolegów podczas projektowania nowego urządzenia pierwsze płytki wykonuje metodą termotransferu. Z relacji początkujących radioelektroników wynika, że nie zawsze pierwsze próby są skuteczne. Proponuję zadawanie pytań oraz podzielenie się naszymi doświadczeniami w tej technologii. RE: Jak wykonać w domu obwód drukowany ? - QRP73 - 22-06-2009 18:04 Właśnie próbowałem sił z prasowanką. Za pierwszym razem część toneru mi odpadła. Laminat był stary i utleniony. Za drugim razem trochę lepiej go wyczyściłem i wyszło. Odradzam chlorek, wszystko brudne i nie widać płytki podczas trawienia. Obwód drukowany już jest... - SQ5STZ - 29-07-2009 13:45 Dzień Dobry ![]() No właśnie! Zakładam, że udało mi się zrobić obwód. Mam już mozaikę połączeń na płytce. Co zrobić, aby po lutowaniu miedź nie utleniała się ??? Koledzy podpowiadają, że dobrym rozwiązaniem jest nałożenie roztworu kalafonii i spirytusu. Ale jak taki specyfik wykonać? Innym rozwiązaniem jest zakup fabrycznego specyfiku (chyba w aerozolu), który zabezpiecza przed utlenianiem oraz dodatkowo mechanicznie obwód drukowany. Może jakiś doświadczony kolega podpowie. Wiem, że jest google, ale najpierw trzeba wiedzieć czego szukać ![]() Wracam właśnie do lutowania 'drutów' i muszę pewne sprawy poznać na nowo. W moich czasach nieustannych niedoborów i ciągłego zdobywania (nie mylić z kupowaniem) używaliśmy bezbarwnego lakieru do paznokci. Mama mojego kolegi ciągle narzekała, że ktoś jej podbiera kosmetyki ![]() Dziękuję za usłyszenie ![]() Robert RE: Jak wykonać w domu obwód drukowany ? - SQ1GYQ - 29-07-2009 13:58 Witam roztwór kalafoni : kalafonia rozdrobniona i denaturat bo czystego spirytusu szkoda jesli chodzi o środki handlowe to plastik-70 musi to być substancja która umożliw późniejsze lutowanie w razie jakiś napraw lub modyfikacji Pozdrawiam Andrzej RE: Jak wykonać w domu obwód drukowany ? - SP5TAA - 29-07-2009 20:32 Witam Panowie, tak jak mówi Andrzej kalafonia plus jakiś ,,rozpuszczalnik`` jest ok ale to trzeba robić co chwila bo co chwila to jest potrzebne... ja plastyk`u-70 używam do zabezpieczenia płytek już po uruchomieniu (moim zdaniem trudno jest lutować układy scalone do płyty pokrytej tym lakierem). do zabezpieczenia płytek po wytrawieniu sugeruję użycie kalafoni w spray`u o nazwie SK-10(można to kupić w wielu miejscach-ja kupuję w TME). powodzenia, Witek sp5taa RE: Jak wykonać w domu obwód drukowany ? - SP2QCA - 30-07-2009 9:41 Napisze swoj sposob ktory uwazam za najlepszy - choc dla wiekszosci pewnie znany. 1. najpierw papier scierny ale bardzo bardzo drobniutki (chyba nr 2000 lub nawet wiecej), taki do polerowania z wodą. DO kupienia w Castoramie itd. Najpier moczymy plytke woda a potem polerujemy papierem. Prawidlowy papier scierny nie zostawi drobnych rys a usunie tlenki i brud i wyblyszczy plytke. 2. myjemy rozpuszczalnikiem. Plytki nie dotykamy juz palcami. 3. prasujemy. Temp zelazka prawie na maks, ale nie do konca. Ja drukuje na papierze kredowym - dostepny w kazdym papierniczym. Wg mnie najlepszy 4. Nie zalowac czasu na przyciskanie szmatką papieru do plytki na zelazku. Ja to robie w roznych kierunkach i roznymi ruchami: proste, koliste. Jakies 2-3 minuty 5. moczymy plytke 1h minimum. Zdzieramy kolejne warstwy papieru, i co zdzieranie wkladamy do namaczania na jakies 30 minut 6. Jak kawalek papieru zostanie - to wymywam pod woda miekka szczoteczka do zebow. Ale ostroznie i wzdluz sciezek a nie w poprzek! Sukces (prawie) gwarantowany ![]() pozdrowienia Artur Zabezpieczenia płytki drukowanej - SQ5STZ - 02-08-2009 11:02 Dzień Dobry w niedzielny poranek ![]() Podsumowując wątek zabezpieczania płytek drukowanych. Primo Wykonaną mozaikę połączeń pokrywamy roztworem kalafonii w spirytusie lub spryskujemy aktywną kalafonią SK-10. Secundo Lutujemy elementy. Uruchamiamy układ. Gotową płytkę czyścimy specyfikiem Kontakt PCC. Tertio Znowu pokrywamy roztworem kalafonii w spirytusie a potem zabezpieczamy Plastik-70. Jeżeli jest w tym algorytmie jakiś błąd to proszę o korektę. Dziękuję za zrozumienie ![]() Robert RE: Jak wykonać w domu obwód drukowany ? - SQ1GYQ - 02-08-2009 19:24 Witam w linku poniżej sposób na dobrą "prasowankę", http://video.google.pl/videoplay?docid=-1780986641521809521&q=thomas+pfeifer http://projekty.qrz.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=17:wykonywanie-pytek-drukownych-termotransfer&catid=6:projekty&Itemid=10 http://projekty.qrz.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=19:laminator-do-termotransferu&catid=6:projekty&Itemid=10 Pozdrawiam Ps. Robert jeśli już masz gotowy układ do myjesz i plastykiem pokrywasz. Andrzej RE: Jak wykonać w domu obwód drukowany ? - SP5TAA - 02-08-2009 21:20 Witam wszystkich, Robert,nie,nie, końcowe pokrycie lakierem Plastyk-70 robisz po uruchomieniu i końcowym umyciu (czymś tam) ale już bez kalafoni... Powodzenia, Witek SP5TAA RE: Jak wykonać w domu obwód drukowany ? - SP3RAF - 03-08-2009 9:36 Witajcie! W pełni zgadzam się z tym, co napisał Artur. Moje prasowanki robię w prawie identyczny sposób i zazwyczaj dobrze wychodzą. Może tylko nie przesadzam z mocnym nagrzewaniem i długotrwałym prasowaniem płytki. Zazwyczaj prasuję płytkę przez 1-1,5 minuty, dociskając do niej papier kredowy z tonerem przy użyciu wałka z dość twardej gumy. Prasuję raczej w jednym kierunku, aby nie powstawały fałdy na papierze z nadrukiem ścieżek. Dłuższe prasowanie i zbyt duża temperatura powodują rozlewanie się tonera i ścieżki nie wychodzą precyzyjnie. Przy użyciu laminatu nieco gorszej jakości i dlugotrwałym oraz zbyt silnym nagrzewaniu płytki, może się zdarzyć (jeśli nawet druk wyjdzie ładnie), że później będę nam odpadały ścieżki podczas wiercenia i lutowania. Właśnie dlatego nie wolno przegrzewać płytek. Dojście do wprawy przy wykonywaniu pcb w ten sposób wymaga kilku podejść i prób, później to już "prawie" rutyna ![]() Duża płytka mojego Piligrima wyszła idealnie od "pierwszego strzału", a płytkę DDS prasowałem aż trzy razy, nim uzyskałem zadowalający efekt. Wot, żyzń... ![]() Oczywiście, po nieudanym drugim prasowaniu, laminatu nie myłem już kolejny raz, tylko powędrował do kosza. Uznałem, że jest zbyt przegrzany. Zdjęcia wykonanych przeze mnie płytek znajdują się w dziale poświęconym Piligrimowi. 72 & 73! Robert SP3RAF |