HomeMade
MAS - urządzenia Minimal Art Session - Wersja do druku

+- HomeMade (http://sp-hm.pl)
+-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html)
+--- Dział: Transceivery QRP (/forum-65.html)
+--- Wątek: MAS - urządzenia Minimal Art Session (/thread-76.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

RE: MAS - urządzenia Minimal Art Session - SP9LVZ - 24-01-2022 18:44

Tak właśnie zrobiłem, w pierwszy wpisie w temacie napisałem: "Wykorzystałem po dwa rezonatory kwarcowe 3,560 Mhz i 7,030 Mhz (z OMIG)"... na schemacie też jest to uwzględnione X1 i X1' to 3,560...

RE: MAS - urządzenia Minimal Art Session - SP9FYS - 24-01-2022 21:02

Niedopatrzyłem sri Sad

RE: MAS - urządzenia Minimal Art Session - SP9LVZ - 24-05-2022 13:14

Najbliższy test MAS już w najbliższy czwartek 26 maja... nieduża ekipa z SP już się przygotowuje czy jeszcze ktoś dołącza?
Zapraszamy do QSO!!!.
Stacje nie biorące udziału w konkursie mogą robić łączności ze stacjami w konkursie MAS. Wystarczy podać raport, nie trzeba wysyłać dzienników łączności - tylko QSO!. Prosimy zatem o wsparcie stacji SP w konkursie. 26 maja (2022) emisja CW +/- 7,030 Mhz od 16.00-22.00 LT i +/- 3,560 MHz 18.00-24.00 LT. Aktywność zapowiadają SP9LVZ, SO6K i SP9VNM.

RE: MAS - urządzenia Minimal Art Session - SP9LVZ - 02-07-2022 19:38

I już po tegorocznym konkursie. SP było najliczniejszą grupą po stacjach DL, co bardzo cieszy.
Wyniki są dostępne tu:
http://qrpcc.de/contestergebnisse/mas/2022/index.html

RE: MAS - urządzenia Minimal Art Session - SP9LVZ - 08-02-2023 19:36

Witam wszystkich zainteresowanych tematem MAS w 2023! Na tegoroczny konkurs dla ekipy z SP został zaprojektowany TRX homodynowy w kategorii 3 (jeden układ scalony).
Jeśli ktoś chciałby jeszcze dołączyć do "drużyny SP" pozostały jeszcze 3 komplety płytek do rozdysponowania! Komplet stanowi płytka gówna plus płytka klucza elektronicznego z zaprogramowanym procesorem keyera (układ zintegrowany). Jednak w MAS klucz elektroniczny nie wchodzi w podliczanie elementów.
Układ trx został zaprojektowany w nieco nowatorski sposób, z użyciem tanich i dostępnych elementów - zwłaszcza tranzystorów, nie trzeba np. poszukiwać 2N1971. Układ został sprawdzony testowo w wersji prototypu. Praktycznie nie potrzeba ustawiać żadnych parametrów pracy tranzystorów, więc jest prosty w uruchomieniu nawet dla początkujących. Płytki mają opisy elementów co ułatwia montaż. Jeśli ktoś jest chętny na płytki to proszę o kontakt, są tylko jeszcze 3 sztuki. Płytki można zmontować w wersji 80m lub 40m z użyciem rezonatorów (jako główny projekt) ale można tez zrobić swoją wersją z VFO LC. Na płytce jest również miejsce na dwie opcje kondensatorów strojeniowych. Montaż mieszany - część elementów jest przewlekanych, nieco kondensatorów od spodu jest w montażu powierzchniowym.
W związku w wyczerpaniem całego zapasu powyższa informacja już jest nie aktualna, wszystkie płytki zostały rozdysponowane.