![]() |
transceiver DTR3-5 nie działa końcówka mocy? - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery QRP (/forum-65.html) +--- Wątek: transceiver DTR3-5 nie działa końcówka mocy? (/thread-4653.html) |
transceiver DTR3-5 nie działa końcówka mocy? - SP5RF - 10-05-2025 23:20 Dzień dobry. Nabyłem taki transceiver. Jest bardzo celowo zaprojektowany i ma przyzwoite parametry 1uV czułość, 250 Hz selektywność i 5W mocy CW na 3,5 MHz. całość zrobiona celowo i starannie. Ale mam problem taki że nie działa końcówka mocy. Nawet 1mW nie ma. Napięcia są, wszystkie półprzewodniki wylutowałem i sprawdziłem. Żeby końcówka dawała chociaż 300mW to było by spoko. ale nic? Nie rozumiem tego układu w prawym górnym rogu. Klucz kluczuje generator tonu bezpośrednio przez diodę i driver przez tranzystor i TR5 a układ z TR4 i tyrystorem to jakieś zabezpieczenie? Ten układ chyba opóźnia podłączenie drivera aby najpierw była załączona poprawnie antena a następnie z jakimś opóźnieniem driver. Elektrolity sprawdziłem. Czy mają Koledzy jakieś pomysły? Pozdr! RF ![]() Sprawa wyjaśniona. Kiedyś poprzedniemu właścicielowi zwarły się zenerki choć pomiary miernikiem tego nie pokazywały. Pewnie ktoś pikał bez anteny ... To zwarcie spowodowało przepływ prądu i takie przepalenie transformatora końcowego, że z wierzchu było wszystko ok, a wewnątrz był spalony bo radyjko nie ma bezpiecznika. Czyli jak zasilacie z aky żelowego to wszystko płonie ![]() Jutro założę zenerki ale o większej mocy, dodam bezpiecznik topikowy wymienię 4 elektrolity w torze audio. Robotę robi tu doskonała (na 4+) instrukcja obsługi. Pozdrawiam! RF SP5RF. |