![]() |
Antena zasięgowa dla zakresu 88/108 MHz. - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Technika Antenowa (/forum-47.html) +--- Dział: Anteny (/forum-49.html) +--- Wątek: Antena zasięgowa dla zakresu 88/108 MHz. (/thread-4586.html) |
Antena zasięgowa dla zakresu 88/108 MHz. - SP3SUZ - 29-09-2024 19:41 Opisywałem swego czasu ( jakieś 10 lat temu) Przy okazji modyfikacji OR Tosca AWS 303 aktywną antenę dla tego zakresu. Była to antena tak zwana pojemnościowa czyli specjalizowana na cały zakres UKF używany w radiofonii. Owszem potrafi to zapewnić właściwy odbiór na UKF ale czasami znajdujemy się w miejscu o dużym zagęszczeniu stacji radiowych i aperiodyczny dipol zestrojony na początek pasma "nie daje rady" lub wręcz odwrotnie zamiast naszej małej stacyjki zapycha nam pasmo nadającym obok "mastodontem" a'15 kW jakiegoś dużego nadawcy. Próbowałem w kilku miejscach ustawić opisaną powyżej w tamtym poście antenę ale kiedy pomimo kilkunastu prób w kilkunastu miejscach efekt był mizerny jak to się popularnie mówi krew mnie zalała (niczym kaszankę swego czasu w drodze do socjalizmu ![]() RE: Antena zasięgowa dla zakresu 88/108 MHz. - SQ9MTR - 28-10-2024 11:06 Ciekawe ![]() RE: Antena zasięgowa dla zakresu 88/108 MHz. - SP3SUZ - 28-10-2024 18:33 @16 MHz to 3x46 cm. Może ze wzmacniaczem pójdzie . Jeśli nie to weź znajdź antenę na 144 MHz "Delta loop beam" i trzeba będzie to przeliczyć jako kierunkową. Trochę krótki ten obwód ,ale podłącz wzmacniacz od "siatki" i zobacz co wyjdzie. Niestety "łapanie fal" to w pewnym sensie loteria. Jak nie zrobisz eksperymentu to żadne obliczenia Ci tego nie wyjaśnią. Liczy się minimalne natężenie pola w miejscu gdzie będzie antena.. Żeby antena odebrała to musi mieć co. A jak jest -115dBm stabilny ( czyli nic) to trzeba budować kierunkową. Napisz co ci wyszło, sam jestem ciekaw. Vy 73! Władek |