![]() |
Generator do pomiarós współczynników intermodulacji - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Forum Praktyczno-Techniczne HomeMade (/forum-1.html) +--- Dział: Warsztat Radioamatora (/forum-40.html) +--- Wątek: Generator do pomiarós współczynników intermodulacji (/thread-4267.html) |
Generator do pomiarós współczynników intermodulacji - SQ5KVS - 23-05-2022 12:56 Witam Owszem, wiem, był projekt, opisywany w AVT, widziałem czytałem itd. Ale nie byłbym sobą gdybym nie starał się zrobić po swojemu. Więc zrobiłem (może zrobię dziś pomiary widma lepszym sprzętem) I tu pytanie: Czy zawartość drugiej harmonicznej na poziomie mniejszym niż 55-60dB to już wartość akceptowalna czy jeszcze coś poprawiać? ![]() Na odbiorniku (degen) dołączonym do wyjścia, przy 200mVpp na wyjściu sygnału podstawowego, druga harmoniczna jest prawie niesłyszalna. Trzecia jest już totalnie niewykrywalna, ani FFT rigola ani odbiornikiem. RE: Generator do pomiarós współczynników intermodulacji - SP6VGX - 27-05-2022 4:33 W AVT to chyba był projekt Rafała SQ4AVS jak dobrze kojarzę, ale nie pamiętam jakie parametry udało się osiągnąć Rafałowi. Natomiast co do samego generatora to napisz coś więcej ![]() Natomiast co do tłumienia harmonicznych w twoim - to wiesz wszystko jest względne ![]() ![]() ![]() RE: Generator do pomiarós współczynników intermodulacji - SP9LAP - 27-05-2022 16:47 kit AVT2976.[attachment=17663] |