Antena typu EH - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Technika Antenowa (/forum-47.html) +--- Dział: Anteny (/forum-49.html) +--- Wątek: Antena typu EH (/thread-336.html) |
Antena typu EH - SP4-17-014 - 10-03-2010 10:12 Witam, Poszukuje krajowych konstruktorów/informacji o antenach typu EH. http://www.eh-antenna.com/Ham_intro.html Warunki lokalowe nie pozwalają na nic innego typu. Mam magnetyczną ramową w oknie - tylko odbiorcza. Pozdrawiam, RE: Antena typu EH - SP2QCA - 10-03-2010 15:08 Ok. 5 lat temu byla duza dyskusja na temat anten EH. Jesli dobrze pamietam - ktorys z doswiadczonych krotkofalowcow zbadal ta antenę i wykazał że głownie promieniuje kabel zasilający. Moze to byl SP7HT - ktory ma spore doswiadczenie. Zapamietalem swoj wniosek z tamtego artykulu (chyba ze Swiata Radio) ze nie ma sensu sie nia zajmowac. Wiem jak to jest z antentami bo sam mieszkalem dlugi czas w bloku, więc daleki jestem od rad "powies sobie dipol". Ale jesli juz nie da sie nic innego to nawet kawal druta za okno (im wiecej tym lepiej + oczywiscie skrzynka) moze byc lepszy niz EH. pozdrowienia Artur sp2qca RE: Antena typu EH - SP5FCI - 10-03-2010 15:34 (10-03-2010 10:12)SP4-17-014 napisał(a): Witam, Witam O EH można zapomnieć, temat przeleciał jak meteoryt, Artur napisał dlaczego, a może masz balkon ??? Pomyśl o antenie mobil. Pozdrawiam Piotr SP5FCI RE: Antena typu EH - K2KP - 10-03-2010 16:39 Witam A co powiecie o tym http://www.tak-tenna.com/ Pozdrawiam Arek KC2TXZ RE: Antena typu EH - SP4-17-014 - 10-03-2010 20:58 (10-03-2010 16:39)kc2txz napisał(a): Witam Wygląda ciekawie. Ktoś z rodaków experymentował ? Myślałem o EH ze względu na wielkość i "stealth". Co ja powiem sąsiadom jak zobaczą coś takiego na balkonie - zaczną myśleć że podsłuchuje ich routery Wi-Fi. Jakoś to będzie, powiem że to domowej roboty antena satelitarna do telewizji HD. RE: Antena typu EH - SP9RTN - 10-03-2010 23:48 Parę lat temu zrobiłem antenę na 80m do małego mobila. Całkowita wysokość ok. 2,5 m. Montowana na haku holowniczym, ponad dach wystawała ok. 1,5 m. Bardzo ładnie pracowała z IC706, bez skrzynki antenowej. Robiłem też próby nadawania po zamocowaniu na balkonie - też całkiem przyzwoicie. Oczywiście jak na niej dostawałem raport S=5, to na dipolu było 9 +20dB. Wada: bardzo ostro się stroi, po przestrojeniu trx o więcej niż 15 kHz trzeba regulować długość. Regulacja jest poprzez wysuwanie/wsuwanie górnego elementu. [attachment=992] RE: Antena typu EH - SP2QCA - 11-03-2010 3:09 No niestety jak sie chce pracowac na KF to antenki nie moga byc kieszonkowe W dziedzinie anten bardziej niz gdzie indziej obowiązuje zasada "coś za coś". Jak mała antena to sprawność mniejsza i pasmo w ktorym pracuje także. Nie ma anteny idealnej. Jak jest wielopasmowa to cierpi na tym charakterystyka i trzeba wybrać jakis kompromis. Dodatkowo dla wiekszości anten KF znaczenie ma wysokość nad gruntem, sam grunt i otoczenie anteny. Mała antena musi mieć jakiś "minus" nie da się zrobić czegoś miniaturowego co bedzie działać jak delta pelnowymiarowa na wysokości lambda danego pasma. Ale coż - nie każdy ma warunki na maszty i pajęczyny z anten nad domem. pozdrowienia Artur sp2qca RE: Antena typu EH - SP9MRN - 11-03-2010 16:01 No cóż. O EH mogę powiedzieć tylko jedno - im dłuższy kabel, tym EH lepiej pracuje. Zresztą gdyby jej nie było, to też by pracowała :-) Po prostu pracuje się na promieniowaniu z kabla a ta antena, to jeden wielki żart... MAc mrn RE: Antena typu EH - SP2JQR - 17-03-2010 23:35 Antenę EH badałem kiedy była jeszcze w modzie. Wykonałem specjalny separator aby oddzielić wpływ kabla. Najłatwiej było przeprowadzić to badanie dla pasma CB. Pomijając szczegóły zysk tej anteny względem dipola wyszedł mi około -27dB (czytaj:minus dwadzieścia siedem!!!). Na antenie z separatorem ciężko było przeprowadzić jakiekolwiek łączności,szczególnie nie lokalne. Przy takim zysku można śmiało powiedzieć, że ta antena dopasowuje tylko kabel, aby mógł promieniować, bo bez separatora działa całkiem nieźle, i na tym polega miej więcej to całe oszustwo z tą anteną. To co pisali konstruktorzy tej anteny nijak się ma do teorii anten. Jest tylko jedna zaleta tej anteny. Jeśli założymy, że rzeczywiście nasz kabel celowo i z premedytacją będzie promiennikiem, to szerokopasmowość tej anteny jest całkiem niezła (dwuobwodowe dopasowanie) , i z tego co pamiętam to 100kHz w paśmie 7MHz nie było całkiem wydumaną wartością. Henryk SP2JQR. P.S. Reasumując - jeśli zastosujemy rezystor odpowiedniej mocy, to będziemy mieli jeszcze lepsze dopasowanie... i to w całym paśmie!!! |