Ulepszony W3DZZ według OZ1CX ktoś to może zrobił? - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Technika Antenowa (/forum-47.html) +--- Dział: Anteny (/forum-49.html) +--- Wątek: Ulepszony W3DZZ według OZ1CX ktoś to może zrobił? (/thread-3049.html) |
Ulepszony W3DZZ według OZ1CX ktoś to może zrobił? - SP5IOU - 21-05-2017 9:17 Wiadomo że antena W3DZZ ma swoje zalety, ale też słabe strony, ze względu na spory kompromis. Objawia się to zwłaszcza na p[asmach innych niż 80 i 40m. OZ1CX opublikował niewiele bardziej skomplikowaną wersję, która według niego chodzi bez skrzynki na 5 pasmach. Tak to wygląda: Pełny opis tutaj: W3DZZ by OZ1CX Ciekawe i dość proste są te modyfikacje. RE: Ulepszony W3DZZ według OZ1CX ktoś to może zrobił? - SP1NV - 21-05-2017 18:17 To nie jest odkrycie "ameryki" od zawsze jest wiadomo że antena pracuje dobrze przy zasilaniu kablem 75 om a konstruktor zasilał ja drabinką 100 om. Wszelkie modyfikacje tylko pogarszają sama antenę. Wystarczy spróbować wykonać balun 50-100 om i anten zaczyna dobrze pracować (własnie cos takiego wykonałem) na 5 pasmach tak jak chciał konstruktor. RE: Ulepszony W3DZZ według OZ1CX ktoś to może zrobił? - SP5IOU - 22-05-2017 14:07 Dzięki za opinię i wskazówkę na zastowanie baluna 1:2. Napewno warto spróbować. Natomiast pozostaje też moje pytanie jak w tytule: Czy ktoś u nas to zrobił taką wersję według OZ1CX? Interesują mnie doświadczenia praktyczne z tak zmodyfikowaną anteną jak podaje OZ1CX. RE: Ulepszony W3DZZ według OZ1CX ktoś to może zrobił? - SP5RF - 24-08-2017 14:41 (21-05-2017 18:17)SP1NV napisał(a): To nie jest odkrycie "ameryki" od zawsze jest wiadomo że antena pracuje dobrze przy zasilaniu kablem 75 om a konstruktor zasilał ja drabinką 100 om. Wszelkie modyfikacje tylko pogarszają sama antenę. Wystarczy spróbować wykonać balun 50-100 om i anten zaczyna dobrze pracować (własnie cos takiego wykonałem) na 5 pasmach tak jak chciał konstruktor. Super! Dzięki za podpowiedź. Już się zniechęciłem, a teraz spróbuję raz jeszcze z balunem 50/100. Może coś z tego będzie. TNX! Frycz. |