![]() |
wskaźnik natężenia pola w.cz. - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Technika Pomiarowa (/forum-54.html) +--- Dział: Przyrządy pomiarowe (/forum-58.html) +--- Wątek: wskaźnik natężenia pola w.cz. (/thread-2705.html) |
wskaźnik natężenia pola w.cz. - SP9GNM - 13-07-2016 20:25 Witam. Wykonałem wskaźnik ze wzmacniaczem różnicowym PA0TLV (str.211 książki SP5QU Instalowanie i wyposażenie radiostacji amatorskich) z cewką na 28MHz. Wskaźnik w tym paśmie pokazywał mierzone wartości podczas pomiaru charakterystyki anteny kierunkowej na odległość około 70 metrów z nośnej o mocy 0,5 wata. Wykonałem przełączany i strojony obwód rezonansowy na dolne pasma. Niestety coś wykonałem niewłaściwie gdyż na innych pasmach wskaźnik jest mało czuły i nie zachowuje się jak na 28MHz. Jestem zainteresowany wykonaniem wskaźnika na bazie detektora logarytmicznego AD8307. Mam bardzo małe doświadczenie konstrukcyjne dlatego proszę kolegów o zamieszczenie bardzo prostego schematu takiego wskaźnika lub podobnego. Będę wdzięczny.73 Władek. RE: wskaźnik natężenia pola w.cz. - SQ9JXT - 14-07-2016 9:28 Cześć Władek, looknij na ten schemat. To najprostsza aplikacja do wykonania na tym układzie. Cenne jest to, że jest fabrycznie skalibrowana. Dołączasz miliwoltomierz i masz odczyt wprost w dB, gdzie 1 mV odpowiada 1 dB. ![]() http://sp2swj.sp-qrp.pl/OZ2CPU_MW/ad8307-rf-probe-1dB-1mV.png Pozdrawiam! Tomek SQ9JXT PS: Wpadnij kiedyś do klubu koło 17 to pogadamy. RE: wskaźnik natężenia pola w.cz. - SP9GNM - 14-07-2016 14:58 Witaj Tomku, no proszę ,tak blisko a ja szukam tyle czasu. Umówimy się na czwartek, dzisiaj już zaplanowany i zajęty, ciesze się z Twojej pomocy.Władek RE: wskaźnik natężenia pola w.cz. - SP9FKP - 15-07-2016 10:14 Wbrew pozorom, to wcale nie trywialny przyrząd. Fabryczne, kalibrowane kosztują tyle co niezły samochód. Problem w tym co zauważyłeś sam - skuteczność pomiaru zależy od stosunku długości mierzonej fali do apertury anteny pomiarowej. Inaczej mówiąc, ta druga powinna być nieskończenie mała. Pomysł z detektorem logarytmicznym jest dobry ale jego niskoomowe wejście trzeba uzupełnić o wtórnik źródłowy i, dodatkowo, obwód rezonansowy (dla poprawienia selektywności na obce sygnały). Możesz np. zastosować układ z popularnej anteny nasłuchowej PA0RDT. Oczywiście i tak nie obejdzie bez bez tabel korekcyjnych dla poszczególnych zakresów ale zapewne Tobie chodzi o wskaźnik a nie o pomiar wartości bezwzględnej. RE: wskaźnik natężenia pola w.cz. - SP9GNM - 19-07-2016 7:08 Witam Piotrze, Dziękuję za cenne uwagi. Przeglądając to forum,które jest mi dopiero znane od niedawna,przeczytałem o różnych wersjach oznaczeń nóżek tranzystorów które zastosowałem we wskaźniku, po ich pomiarach okazało się że błędnie wlutowałem te tranzystory ![]() RE: wskaźnik natężenia pola w.cz. - SP2IPT - 20-07-2016 22:33 Przy uzywaniu detektorow AD pamietaj o jednej ich bardzo wrednej wlasciwosci: dla dwoch roznych wartosci mocy (nieniszczacej detektora) uzyskasz taka sama wartosc napiecia wyjsciowego. W praktyce wyglada to tak, ze jak zaczniesz zwiekszac moc sterujaca powyzej wartosci katalogowej (ale ponizej katalogowej wartosci niszczacej), to detektor zaczyna falszowac wyniki i nie wystawia zadnej informacji o blednym stanie pracy. Przy detektorze pola znaczenie pewnie bedzie pomijalne, ale zawsze warto pamietac o ograniczeniach sprzetu pomiarowego ![]() pz RE: wskaźnik natężenia pola w.cz. - SP9GNM - 05-08-2016 10:42 Witam i dziękuję również za informacje Jakuba. Zamówiony AD jeszcze nie dotarł i brak kontaktu telefonicznego, więc zamawiam z innego źródła (20zł więcej).73 Władek RE: wskaźnik natężenia pola w.cz. - HF8V - 14-08-2016 10:02 Te detektory mają małą dynamikę, ale można dodać tłumik 1/10 na wejście i wtedy zakres się rozszerza. Linear ma chyba najszerszy wybór aż do gigaherców np. LTC5507, bardzo dobry testowałem i pracuje lepiej od nawet najlepszych diód germanowych. Owszem powyżej pewnej mocy napięcie jest stałe, to wynika z konstrukcji detektora, ten punkt trzeba po prostu ustawić na końcu miernika lub odczytu. Wynik można też interpretować i korygować cyfrowo, są tez modele z odczytem na I2C. RE: wskaźnik natężenia pola w.cz. - SP9GNM - 16-08-2016 21:33 dziękuję Tomku za Twoje cenne informacje, jestem laikiem w praktyce, skonsultuje wszystkie uwagi z kolegą SQ9JXT w klubie SP9KAT, jestem na etapie składania elementów i koledzy mają mi podać wtórnik źródłowy, o którym wspominał Piotr SP9FKP. Serdecznie pozdrawiam Władek RE: wskaźnik natężenia pola w.cz. - SP5GNW - 30-12-2016 22:14 Witaj Władku ! Czy już zrobiłeś swój wskaźnik/miernik natężenia pola em. Pytam, bo tez mi to spokoju nie daje aby zrobić , ale nie wiem jak najprościej i najlepiej. Wiem do czego potrzebujesz go i wiesz do czego ja potrzebuję, hi ! Może coś podpowiesz ? Wielkie VY73 , Piotr [quote='SP5GNW' pid='31754' dateline='1483128845'] Witaj Władku ! Czy już zrobiłeś swój wskaźnik/miernik natężenia pola em. Pytam, bo tez mi to spokoju nie daje aby zrobić , ale nie wiem jak najprościej i najlepiej. Wiem do czego potrzebujesz go i wiesz do czego ja potrzebuję, hi ! Może coś podpowiesz ? Wielkie VY73 , Piotr A to do wszystkich kolegów pytanie: czy przyrządy typu wskaźnik siły sygnału satelitarnego (np. "satfinder") można użyć do tego celu? Lub do miernika uniwersalnego układ prostownika poprzedzonego układem selektywnym da napięcie "mierzalne" z odl. np. 50-100m? Do oceny i strojenia anteny kierunkowej kf. [/quote |