![]() |
Pomiary rezonatorów i filtrów kwarcowych - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Technika Pomiarowa (/forum-54.html) +--- Dział: Metodyka pomiarów (/forum-55.html) +--- Wątek: Pomiary rezonatorów i filtrów kwarcowych (/thread-272.html) |
RE: Pomiary rezonatorów i filtrów kwarcowych - SQ4RNF - 04-01-2011 1:01 Do symulacji filtrów polecam bardzo dobry, darmowy program AADE Filter Design: http://www.aade.com/filter32/download.htm#download Z początku trochę upierdliwa obsługa, ale możesz symulować co tylko chcesz więc da się przyzwyczaić ![]() Aby dobrze zasymulować filtr potrzebujesz znać dokładne parametry kwarcu tj Cs, Cp, Fs, Fp, Rs, Bw lub Q. RE: Pomiary rezonatorów i filtrów kwarcowych - SP2QCA - 04-01-2011 3:27 (04-01-2011 0:16)wojtas napisał(a): Zawsze zastanawiało mnie czy wartości kondensatorów c1,c4,c6,c9 czyli 10nF są prawidłowe? W drabinkach spotyka się raczej pikofarady a nie nanofarady. 10 nF na 100% NIE SĄ prawidłowe. Pomiary wartości parametrów kwarców opisał K8IQY (link na dole strony): http://k8iqy.com/testequipment/pvxo/pvxopage.htm 73! Artur sp2qca RE: Pomiary rezonatorów i filtrów kwarcowych - SP4HKQ - 04-01-2011 8:55 Kondensatory 10nF, w miejscu wskazanym przez kolegę "wojtasa" to po prostu zwykły "drut". Nie mają wpływu praktycznego na filtr, a konstruktor filtru użył ich z niewiadomych mi powodów. Nie można też powiedzieć, że są na 100% nieprawidłowe. Kondensatory szeregowe z kwarcami w filtrze drabinkowym o pojemnościach od 30 do 200pF przesuwają w górę częstotliwość środkową filtru (im mniejszy kondensator tym więcej). Ma to znaczenie, gdy dopasowujemy własny filtr drabinkowy do posiadanego filtru fabrycznego i bramki obu filtrów muszą się pokrywać. RE: Pomiary rezonatorów i filtrów kwarcowych - SP2QCA - 04-01-2011 11:01 Masz rację - nie spojrzałem w schemat filtru. Sądziłem że to są te które są do masy. 73! Artur sp2qca RE: Pomiary rezonatorów i filtrów kwarcowych - SQ8GUM - 20-09-2011 1:22 Poniżej w załączniku pomiary filtru kwarcowego, na prędce skleconego z czterech kwarców 5MHz, wybranych pod kątem częstotliwości, dobroci i tłumienia. Pomiary bez dopasowania i z dopasowaniem rezystancyjnym. Na schemacie jest błąd, rezystor ma być 670 om zamiast 560 - Admin - brak przycisku aktualizuj załącznik... Dzięki za Twoją pracę! RE: Pomiary rezonatorów i filtrów kwarcowych - SQ7GVU - 20-06-2013 16:30 Witam Kolegów. Próbuję określić parametry kwarców do filtru drabinkowego metodą 3dB, ale mam problem z określeniem stosunku Uout/Uin potrzebnego w programie Dishal. Pomiary wykonuję NWT-7 z dopasowaniem do 12.5 ohm i wzmacniaczem przed detektorem. Nie wiem, jak z pomiaru NWT wyznaczyć ten stosunek, tzn które wartości wziąć do obliczeń. Proszę o łopatologiczne wyjaśnienie. Marcin RE: Pomiary rezonatorów i filtrów kwarcowych - 3Z6AEF - 22-06-2013 10:29 (20-06-2013 16:30)SQ7GVU napisał(a): [...] mam problem z określeniem stosunku Uout/Uin potrzebnego w programie Dishal [...] Proszę o łopatologiczne wyjaśnienie. [...] "Łopatologicznie" to będzie tak: 1. Odczytaj wartość tłumienia rezonatora w punkcie częstotliwości rezonansu szeregowego: różnica pomiędzy poziomem kalibracji NWT7, a poziomem przy częstotliwości "max" na wykresie 2. Wprowadź tę wartość do pola "dB" (zielone) na zakładce "dB->1:n" w programie "mini dB-Calculator" DL5SWB 3. Odczytaj wartość z pola "voltage" i pomnóż przez 100 4. Wpisz do okienka "Uout/Uin[%]" w programie "Dishal " DJ6EV Przykład. Mamy wykres NWT z pomiaru rezonatora 5 MHz: [attachment=7158] Poziom kalibracji NWT: -10 dB (włączony tłumik 10dB dla zmniejszenia poziomu sterowania rezonatora podczas pomiarów) Dla częstotliwości "max" poziom jest -11.07 dB, a więc tłumienie: -1.07 dB (mocy). Odpowiada to stosunkowi 1:0.88 (napięcia) czyli: 88% Dla tej wartości program DISHAL wylicza: Rm=13.6 omów. [attachment=7159] I jeszcze rady z Helpa: - w czasie pomiarów nie należy przekraczać dopuszczalnych dla rezonatora poziomów mocy - jeśli jest znana wartość Rm rezonatora (bo np. wyznaczona metodą K8ZOA), to należy wpisać do pola "Uout/Uin[%]" taką wartość, żeby Rm odpowiadało tej znanej wartości :-) RE: Pomiary rezonatorów i filtrów kwarcowych - SQ7GVU - 23-06-2013 0:59 Witam i dziękuję za odpowiedź. Filtr już wykonałem - rezultaty w załączniku. Pierwszy wyszedł za szeroki, przeprojektowałem więc na węższy i z niego jestem już bardziej zadowolony. Nietypowa częstotliwość, jako ze udało mi się kupić niskie kwarce dość tanio za 100 sztuk. Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam, Marcin RE: Pomiary rezonatorów i filtrów kwarcowych - 3Z6AEF - 25-06-2013 23:07 (23-06-2013 0:59)SQ7GVU napisał(a): [...]Filtr już wykonałem - rezultaty w załączniku. Pierwszy wyszedł za szeroki, przeprojektowałem więc na węższy [...] I pięknie! Pasmo, tłumienie i shape-factor niczym dla KFL3A-2.8K w K3 Elecrafta! :-) Marcin, jaka impedancja we/wy filtru wyszła i pokaż, jak dopasowywałeś do pomiarów - bo z tym większość Kolegów ma problemy i może być ciekawe edukacyjnie... Aha, ta projektowana i potem inna zmierzona szerokość filtru może być związana z warunkami w jakich były wyznaczane parametry, a innymi w praktycznym wykonaniu - chodzi o "umasienie" obudowy rezonatorów kwarcowych. Do pomiarów i "trymowania" można wykorzystać "patent" ze spinaczami do bielizny ;-) [attachment=7167] - K8ZOA XTAL test-fixture RE: Pomiary rezonatorów i filtrów kwarcowych - SQ7GVU - 26-06-2013 21:41 Witam, Filtr ma impedancje 360ohm. Najpierw wyznaczyłem parametry kwarców i wybrałem do filtra 8 najbardziej pasujących sztuk używając NWT-7 i prostego tłumika dopasowującego wymuszającego impedancję pomiarową 12,5ohm. [attachment=7168] Uśredniłem wszystkie parametry i podstawiłem do programu Dishal zakładając 2kHz pasmo przenoszenia. Wynik symulacji poniżej: [attachment=7169] Schemat filtra do posiadanych kwarców poniżej: [attachment=7170] Następnie obliczyłem układ dopasowujący typu L w programie RFSim99 i dodałem go z obu stron filtra w celu przetransformowania impedancji filtra 360ohm na 50ohm do NWT-7. [attachment=7171] Filtr zmontowałem na płytce z wyskrobanymi polami lutowniczymi i na tej samej płytce umieściłem z obu stron układ dopasowujący L (cewkę obliczyłem w kalkulatorze AMIDON online i nawinąłem na rdzeniu T37-6 uzyskując indukcyjność 2uH). Po obu stronach płytki widać dwie cewki ukłądu dopasowującego. [attachment=7172] Gotowy filtr testowy podłączyłem do NWT i pomierzyłem charakterystyki zamieszczone w moim poprzednim poście. Tak wygląda filtr: [attachment=7173] Teraz docelowo kwarce zostaną zamontowane na blasze i poszczególne sekcje rozdzielone dla uzyskania maksymalnego tłumienia pozapasmowego. Powalczę jeszcze z uzyskaniem symetrycznych zboczy jak opisane w poście: http://sp-hm.pl/thread-153-post-5956.html#pid5956 Pozdrawiam, Marcin |