![]() |
Mini Yes 2010 UT0IS - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery HomeMade (/forum-64.html) +--- Wątek: Mini Yes 2010 UT0IS (/thread-919.html) |
RE: Mini Yes 2010 UT0IS - SP8RHP - 14-12-2011 23:37 Cześć Łukasz.. W załączniku oryginał w *djvu YES98 i opis Krzysztofa SQ8Z ...co do indukcyjności to można je wyliczyć... No nie przesadzaj ze strzykawkami typu 2ml. ![]() czy białe to niegra roli... piszę to ponieważ z 2ml stykam się na codzień w QRL-u.. ![]() 2ml.. ![]() Załącznik oryginalnych BPF w *lay . P.S. Aha jedna moja uwaga odnośnie "starych"strzykawek ![]() nie można tego zrobić ( pacjent ma "zerowe ciśnienie" itd ) wtedy muszą być dostępne 2-5-10 ml i większe stare strzykawki. Nooo ale to nie jest forum medica dla profesjonalistów to piszę tak obok tematu ... (14-12-2011 21:19)SQ4RNF napisał(a): Fajnie, że jeszcze ktoś buduje RE: Mini Yes 2010 UT0IS - SQ4RNF - 24-12-2011 23:10 Robercie, przecież nie chodzi tu o kolor a o średnicę, choć właśnie wziąłem do ręki suwmiarkę i zmierzyłem średnicę strzykawek Polfy, Chirana i Romed w kolorach tłoczków biały,zielony i niebieski i różnica jest na poziomie 0,1mm. Pytanie mam innego typu: Jak to jest z tym transformatorem TR2? Krzysztof w pierwszym poście obecnego wątku pisze, że jest on nawinięty skrętką "dwóprzewodową" natomiast ze schematu wynika jakoby miał on więcej uzwojeń. RE: Mini Yes 2010 UT0IS - SQ8Z - 25-12-2011 1:23 witaj, wszystko sie zgadza , nawijamy TR2 skretka 50 om , dwa skrecone przewodziki, wykonane metoda opisana w tym watku wczesniej. I robimy to tak: nawijamy 8 zwojow/przerwa/8 zwojow/przerwa/ 4 zwoje identyfikujemy uzwojenia i laczymy a wszytko pokazano na rysunku ponizej ( rysunek pochodzi z rosyjskojecznych www). [attachment=4399] jesli masz jakies pytania pisz ;-). z doswiadczen wynika ze: wyjscie z TR2 zapinamy rezystor 200ohm na wejscie podlaczamy VNA , srodek wyjscia masa i jeden z we masa, teraz eksperymentalnie sprawdz w jednym polozeniu na we dolna czasc pasma 1-4...5 MHz bedzie niedopasowanie, zamien koncowki na wejsciu i powinno byc znacznie lepiej... milych ekperymentow pozdrawiam Krzysztof Sip SQ8Z Sorry wielkie , na razie jestem zajety nowymi wersjami NWT , za kilka dni koncze i wracam do PILIGRIMA, a tydzien pozniej do Mini Yesa. Druga wazna uwaga: Pierwsze filtry kwarowe byly wykonywane na innej serii kwarcow i z elementami jak w MY szerokosc filtru na 3dB wychodzila 2,2 ...2,4kHz Kwarce pochodzace ze zbiorowego zakupu maja nieco inne parmetry i z elementami o wartosciach jak w MY na 3dB szerokosc pasma wychodzi 2,8 ... 3,0 kHz. Mam juz sprawdzony uklad ( nieco zmieniony schemat) i inne wartosci kondensatorow daja nam filtry o szerokosci 2,4 kHz na 3 dB / 3,9kHz na 60 dB/ 6,2 kHz na 100dB . Zaineteresowanych prosze o kontakt na prv e-mail ... opis tego filtru zamieszcze na forum za dwa tygodnie. RE: Mini Yes 2010 UT0IS - SQ4RNF - 25-12-2011 13:32 Ok, dzięki Krzysztofie za sprostowanie ![]() Trafo nawinąłem na FT37-43; akurat nie mam pod ręką materiału 77 ani 61. Pomiar wygląda następująco: [attachment=4400] Przyznam, że na dolnych pasmach jest gorzej jak słabo, na górnych OK. Oczywiście powodem jest za mała indukcyjność - to tak gwoli formalności. !!! Apel do Kolegów budowniczych!!! Prezentujcie, piszcie, pytajcie! Może uda się rozruszać wątek ![]() edit. Mam jeszcze pytanie odnośnie TR1 i skrętce z trzech przewodów. Jak skręcać? Czy musi mieć odpowiednią impedancję? RE: Mini Yes 2010 UT0IS - SQ8Z - 25-12-2011 13:51 Witaj, owszem moglo by byc leiej na dole, ale.... tez nie wpadajmy w paranoje ;-) to co stracisz na 1,8 i 3,5 poznij wyrowna sie na dalszych stopniach ( nadwanie) w praktyce na dolnych pasmach i tak uzyskana czulosc jest za wysoka wiec jesli sie troszke stlumi ;-) odbedzie sie to bez szkody , kwestia dopasowania ktore nam nieco ucieka ;-) spokojnie swr lepszy niz 1:2 ;-) w praktyce tez nic nam tak naprawde nie popsuje. Co do TR1 , wystarczy ze zaobserwujesz jak wyglda skretka w TR2 i trzy przewody skrecisz zachowujac podobny stopien skrecenia ... i bedzie napewno dobrze. pozdrawiam Krzysztof Sip SQ8Z RE: Mini Yes 2010 UT0IS - SQ4RNF - 25-12-2011 14:09 Wobec tego take trafo zostaje, potem w ramach testów zmienię na lepsze. Pozostaje jeszcze TR3 na BN61. Czy linia na obu częściach rdzenia ma być nawijana w tę samą stronę czy przeciwosobnie? RE: Mini Yes 2010 UT0IS - SQ8Z - 25-12-2011 21:46 :-) tak naprawde to nie wiem jak powinno byc ;-), ale wiem jak robilem to dotychczas.. zartowalem... oczywiscie linie nawijamy w jednym kierunku, a najlepiej pierwsze 9 zwojow robimy petle( pozniej ja rozetniemy) i jedziemy drugie 9 zwojow na drugiej czesci rdzenia. Pozniej nawijamy te dwa zwoje na srodowej kolumnie, tu uzywam linki w igielicie ( wchodzi na ciasno i blokuje uzwojenia linii. Teraz peseta i ustawiamy zwoje linii na rdzeniu tak aby byly mozliwie rowne odstepy miedzy kolejnymi jej zwojami, nie zaszkodzi tez ustawic je tak aby obie czesci tego uzwojenia byly mozliwie identyczne ( sposob nawiniecia , polozenie na rdzeniu etc.. Kolejny krok to dooozo lakieru nitro, jak wyschnie , oprawiamy koncowki , ukladamy wyprowadzenia aby pasowaly do otworkow w PCB i... juz ;-) pozdrawiam Krzysztof Sip SQ8Z p.s. moze ktos wie dlaczego opisy funkcji wyswietlaja nam sie na stronie saracensko/fronkonska gwara ??? ;-) RE: Mini Yes 2010 UT0IS - SP9UNY - 04-05-2012 12:05 Witam szanowne grono, jako że wątek troszkę zamarł chciałem przedstawić wyniki swoich pomiarów,i tak na pierwszy rzut poszedł filtr drabinkowy który spłodziłem i pomierzyłem za pomocą NWT7 [attachment=5248] ech coś skopałem i nie dołączyłem wykresu z pomiaru co teraz czynię [attachment=5249] I drugi pomiar trafka tr2 obciążonego rezystorem 200 om wykonanego na rdzeniu FT37-61 RE: Mini Yes 2010 UT0IS - SP5BMP - 04-05-2012 12:29 Czasami lepiej nic nie pisać, niż pokazywać pomiary filtru kwarcowego, który wzmacnia sygnał. Pozdrawiam i życzę dokładniejszych pomiarów. RE: Mini Yes 2010 UT0IS - SP9UNY - 04-05-2012 12:33 Witam kolegę po prostu nie skalibrowałem nwt7 ale myślę że i tak widać co trzeba, i tu pytanie do kolegów bardziej obyłyh w temacie mini yes jak wykonać pomiar filtru w realnym układzie za pomocą nwt. |