![]() |
TRX Kacper - emisja CW - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery QRP (/forum-65.html) +--- Wątek: TRX Kacper - emisja CW (/thread-2147.html) |
RE: TRX Kacper - emisja CW - SQ2RBW - 19-10-2014 18:29 Moduł zamontowany. Nie obyło się bez niespodzianek. Okazało się, że pojawiły się zakłócenia od bargrafu - linijki diodowej, prawdopodobnie wydzielane przez LM3914. Udało się temu zapobiec poprzez zrezygnowanie z blokowania mikrofonu podczas nadawania CW oraz wyeliminowaniu pętli masy, czyli tam gdzie były dodatkowe przewody gnd, m.in. do klucza i do PTT. Z sidetonu narazie zrezygnowałem - mam pod ręką Degena i on będzie mi robił za sideton - a co niech poczuje się że jest potrzebny, chociaż z drugiej strony mam w TRX piękny wskaźnik z diód LED, który także sygnalizuje CW. Ogólnie sygnał jej bdb, jakości dorównuje tonowi XTAL. Chciałbym jeszcze raz podziękować wszystkim - efekt jest i mogę śmiało działać na CW! Zapraszam wieczorami po 21:00 w okolice 3.560 - 3.570 MHz. Będę się tam często pojawiał i robił CQ. Szału nie będzie, bo QRS 15 WPM, narazie na tyle sobie mogę pozwolić. Będę dziabał na sztorcu - strasznym prymitywie homemade, którego dziś stworzyłem. Jeszcze raz dziękuję i do usłyszenia! RE: TRX Kacper - emisja CW - SQ9RFC - 22-10-2014 21:40 QSO zaliczone :-) RE: TRX Kacper - emisja CW - SP5RF - 14-05-2015 23:06 Dzień dobry. Nabyłem Kacpra celem przerobienia na CW. Chyba wbuduję brzęczyk 800 Hz. w mikrofon ![]() Radio działa dobrze i do lokalnych pogaduszek się nadaje. Dźwięk ma ładny, jak na te 4,5 W. Myślę że wzmacniacz m.cz. mógłby być czulszy bo wyraźnie słyszę rozmówcę ale; za cicho, a słuch mam dobry (miałem badania). Słowem na słuchawki słyszę. Miałem antenę inv. V na 80 m. i połączyłem ramiona w pętlę. Dało to efekt w postaci niższego SWR i... łącznościom. Najdalej połączyłem się na odległość 150 km. Mam pytania: Muszę przerobić gałkę strojenia i dać porządny enkoder i gałkę. Czy ten enkoder będzie dobry: http://allegro.pl/potencjometr-impulsator-enkoder-cdr500-cdr2005-i5292052686.html Wygląda bardzo solidnie. Drugie pytanie; czy napięcie sterowania PPT to w czasie ma pojawiać się +12V w gniazdku czy ma być zwarcie do masy? pozdr! RE: TRX Kacper - emisja CW - SP5TAA - 15-05-2015 0:10 Czesc Frycz`u, nie bardzo sie orientuję co do Kacpra ale cos kojaze, ze tam przestrajanie jest za pomocą potencjometru wieloobrotowego a wtedy encoder sprawy nie załatwi, ale jesli sie myle i potrzebny ci jest encoder to ja bym ci odradził kupowania czegos takiego za te pieniądze..Tak w ogóle, to on raczej sie nie nadaje do tego celu bo jest mocowany tylko lutami do płytki i długo cieszył sie nim nie bedziesz, niestety.Znacznie lepsze, a na dodatek znacznie tańsze(3,5 do5 PLN) można kupić w wielu sklepach internetowych. Jesli nadal bedziesz potrzebował taki element to moge ci cos takiego podesłać... Wielu ciekawych łączności. Witek. RE: TRX Kacper - emisja CW - SQ9RFC - 15-05-2015 11:16 To chyba jest wersja Kacpra z syntezą. Frycz nie mogę się doczekać tej pierwszej łączności CW. Zamawiam kolejkę !!! RE: TRX Kacper - emisja CW - SP5RF - 15-05-2015 11:33 Ja też! Jerzy, ja , też! ![]() Mam fascynację pasmem 40m. Mało zakłóceń, fajne łączności, antena mieści się na działce... Tak, to Kacper z syntezą i ten enkoder ma plastikową ośkę i jest trochę niestabilny, a to ważne jak wachlujesz pasmo godzinę, dwie. Zaś ten enkoder z Allegro jest do radia samochodowego, wygląda na mega-solidny. Myślę go przykleić na żywicę i dać solidną gałkę "Nastrojka" (mam w rupieciach samą gałkę bez przekładni) i jakoś to będzie. Tylko ta cena.... No ale skoro mam sprzęt z górnej półki to i akcesoria/części zamienne muszą swoje kosztować... Poza tym nie wiem jak z tym PTT Czy w czasie nadawania mam do gniazdka wyprowadzić sygnał +12V czy zewrzeć do masy? Robię wzmacniacz 40W i nie wiem jak to rozwiązać. Pozdr! RE: TRX Kacper - emisja CW - SQ2RBW - 15-05-2015 14:51 Witam, zewrzeć do masy. Tzn. punkty PTT zwierane są pomiędzy sobą z czego jeden jest podłączony do masy. http://sp-hm.pl/attachment.php?aid=6345 Pozdrawiam! RE: TRX Kacper - emisja CW - SP5RF - 15-05-2015 17:53 (15-05-2015 14:51)SQ2RBW napisał(a): Witam, zewrzeć do masy. Dzięki! Tak zrobię! Radyjko zrobione. Kupiłem solidny enkoder (8 PLN) , wymieniłem dołożyłem gałkę i jest super! Za drugie 8 PLN wymieniłem przewód mikrofonowy dla estetyki i wygody. Teraz jest funkcja w gałce - po przyciśnięciu wybieramy "prędkość" przestrajania. Radyjko - tu ogromny ukłon dla kolegi od którego kupiłem - jest zmontowane bardzo starannie, schludnie, w sposób przemyślany. Naprawdę kawał dobrej roboty. ![]() Przed chwilą zrobiłem łączność ze stacją okolicznościową HF80BGL z Krakowa. 80 rocznica śmierci Marszałka Polski Józefa Piłsudskiego. Raport 4-4 jak na 3,5-4W i improwizowaną antenę w ogrodzie może być. W każdym razie nie musiałem nic powtarzać. ![]() 73! RE: TRX Kacper - emisja CW - SP2FP - 02-12-2015 20:42 Dołączę się do tematu kluczowania . Ponieważ muszę podawać częstotliwość 700 hz bezpośrednio na modulator po kilku próbach wykonałem kluczowanie na fecie zaciągnięte od US5MSQ. działa to doskonale , nie daje żadnych stuków itd . Niestety muszę mieć dość stabilny poziom amplitudy -około 30mv .Problemem okazał się sam generator . Najpierw zbudowany sinusoidalny z przesuwnikiem fazowym na jednym tranzystorze - dobrane parametry sygnał czysty itd. ALE okazał się strasznie wrażliwy na temperaturę otoczenia . Jego amplituda wahała się od wygaśnięcia do ponad 1v po podgrzaniu . Dzisiaj złożyłem wzm operacyjny z mostkiem vinea , ale bez ograniczenia ampl. sygnał brzydki , po założeniu diod w sprzężeniu zwrotnym podobna sytuacja . po podgrzaniu dioda zmienia parametry złącza i amplituda maleje . Trx w małej aluminiowej obudowie po kilkunastu minutach nadawania temp zmienia się 20 stC wię ten parametr ma znaczący wpływ na poziom mocy lub przesterowania . ALC nadajnika kompensuje niewielkie zmiany . Poradźcie co wykombinować , czy zewnętrzne arw generatora - pomiar diodowy mcz z fetem będzie korzystniejszy czy sytuacja będzie podobna . Może ktoś przerabiał to zagadnienie . Mam podwójną opreracyjkę w gen. więc może druga część do zmiany wzmocnienia pierwszej kompensowana diodami lub termistorem ??? Nie chcę aby gen mcz wkładać w termostat ... Paweł fp RE: TRX Kacper - emisja CW - SP2FP - 22-10-2016 19:42 Zapytam w tym temacie . Czy ktoś próbował kluczować telegrafią DDSa poprzez układy syntezy. Np atmega sterująca DDSem i na jego wyjściu sygnał telegraficzny w.cz. - tak jak był by to mały nadajnik CW Czy sam DDS 9850 obsłuży taką funkcję , czy nie będzie dla ucha dziwnych stuków itp . Synteza Jarka sp3swj miała taką funkcję lecz jej nie sprawdzałem . |