![]() |
Piligrim - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery HomeMade (/forum-64.html) +--- Wątek: Piligrim (/thread-37.html) |
RE: Piligrim - SQ1GYQ - 27-09-2012 22:13 Witam Mam pytanie chciałem podłączyć do Piligrima s-metr "wycieraczkę" i nie działa tzn wskaźnik wychyla się na maksa. W instrukcji jest napisane o korekcji zera zmieniając wartość jednego z rezystorów R83 wartość 22k. I mam pytanie czy mieliście też taki sam problem i jak sobie z nim poradziliście. Z góry dzięki Andrzej Witam Chyba ![]() ![]() Pozdrawiam Andrzej RE: Piligrim - SQ1GYQ - 30-09-2012 20:54 Witam ponownie Siedzę i walczę z s-metrem w moimi piligrimie już nawet działa ale dziwnie, czytałem post Roberta o budowie dodatkowego toru mcz do s-metra. Ale też studiując schemat piligrima-tht i piligrima-smd z dokumentacji SP5JPB napotkałem taką według mnie nieścisłość a mianowicie dzielnik z rezystorów R83 i R84 w dwóch wersjach jest wpięty w tym samym miejscu jednak w wersji tht rezystor R83 podpięty jest do +7,5V a wersji smd do masy. Według SP5JPB działa ale według wersji THT działa jakoś dziwnie, rozkręcam na maksa potencjometr wzmocnienia wskazówka idzie do zera skręcam wzmocnienie wskazówka idzie w drugą stronę chyba powinno być odwrotnie tak mi się wydaje czy może ktoś napotkał na ten problem ? załączam wycinki schematów. [attachment=6030] [attachment=6029] pozdrawiam Andrzej RE: Piligrim - SP5BMP - 01-10-2012 7:26 Andrzeju, proponuję abyś określił dwa punkty działania ARW. Pierwszy to kiedy przy niewielkim sygnale zaczyna zmieniać się napięcie na wyjściu DA1.1, a drugi to napięcie przy sygnale 9+ np. 40 dB. I to będzie Twój zakres działania s-metru. Pozostanie tylko wyzerowanie miernika. Pozdrawiam, Janusz. RE: Piligrim - SQ1GYQ - 01-10-2012 9:15 Witam Dzięki Janusz za odzew, sprawdzę to u siebie zastanawiam mnie odwrotność działania o której wspomniałem wcześniej. Wzmocnienie duże zero na wskaźniku, wzmocnienie małe wskaźnik się wychla. Pozdrawiam Andrzej RE: Piligrim - SP5AQT - 01-10-2012 12:45 Witam Andrzeju napisałeś że wzmocnienie duże to wskaźnik się się cofa a wzmocnienie małe idzie do przodu. Ja na wskaźniku analogowym nie robiłem natomiast na wyświetlaczu jest : Wzmocnienie max- S=0 Wzmocnienie min - S+60 Wydaje się że jest to prawidłowe. Potencjometrem wzmocnienia ustalasz próg zadziałania S-metra. Może ja się mylę to proszę kolegów którzy mają większą wiedzę o wyjaśnienie. VY 73 ! Roman SP5AQT RE: Piligrim - SQ1GYQ - 01-10-2012 17:45 Witam Romanie może tak być bo szczerze powiedziawszy nie wiem co konstruktor miał na myśli może to być prawidłowe dla cyfrowego bo programowo to można wszystko hi hi ![]() ![]() pozdrawiam Andrzej Panowie antena odłączona przy maksymalnym rozkręceniu potencjometru ma na wyjściu s-metr 3,44V przy skręconym wzmocnieniu 0,05V czy w sumie nic i tak samo jest jak zapodam antenę to zamiast sygnał na s-metrze zmniejszać wraz z ściszającą się stacją to jest na odwrót. Tu jest jakoś nie logicznie, na razie fakt pominę walkę z regulacją i skalowaniem tylko chciałbym złapać sens w tym układzie ![]() Jeszcze raz przeczytałem Twój post Romanie piszesz wzmocnienie max s=0 wzmocnienie min s+60 to jest tak jak u mnie to ja nie rozumiem działania tego s-metra zawsze , to jakoś dziwnie jest to powiązane z regulacją AF może ktoś to wytłumaczy ![]() Pozdrawiam Andrzej RE: Piligrim - SQ8GUM - 07-10-2012 20:44 Dzisiaj odpaliłem płytkę główną Pilgrima. Póki co, bez obwodów wejściowych i docelowej syntezy. Słuchałem na 3,7MHz, sterując z NWT i podłączając antenę wprost do wejścia. Efekt: oprócz tego, że cicho trochę z głoścnika na LM386, to efekt całkiem fajny. Kończę płytkę CW i automatyki, więc ją dodam niedługo, następny krok to filtry pasmowe i synteza. Stąd pyanie, gdzie kupowaliście DS90LV028 do syntezy Oleg9? Pewnie ostatecznie zdecyduję się na nią. Miała być wg DL4JAL, ale chyba zdecyduję się na Olega.. RE: Piligrim - SQ8GUM - 10-10-2012 7:25 Wszystko ok :-) Poszedlem na "skroty" i potencjometr AF Gain podlalczylem do +7,5 V a nie do -7,5 V. Teraz audio jest ok. RE: Piligrim - SP8QEJ - 10-10-2012 14:21 Witaj Ja zastosowałem zamiennik MAXIM-a ale zadzwoń do Uniprod http://www.uniprod.com.pl/magazyn.php?search=ds90lv028&where=ManPartNumber&orderby=GroupId&order=asc i zorientuj się czy faktycznie mają. Przy okazji u nich udało mi się kupić ciężko dostepny 74VHC164. RE: Piligrim - SQ1GYQ - 10-10-2012 18:21 Witam I co dała zamiana z -7,5V na +7,5V ? jak to działa oczywiście prócz samej poprawy audio. |