![]() |
Transceiver OVI40 - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery HomeMade (/forum-64.html) +--- Wątek: Transceiver OVI40 (/thread-3241.html) |
RE: Transceiver OVI40 - SP3OSJ - 16-08-2018 13:36 ..... RE: Transceiver OVI40 - SP9BSL - 16-08-2018 14:41 (16-08-2018 13:07)SP2GNB napisał(a): Dzięki Sławku za wyjaśnienie wątpliwości.Oczywiście, masz rację! Przepraszam, popatrzyłem sobie na ustawienie innego kanału na oscyloskopie ![]() (16-08-2018 13:36)SP3OSJ napisał(a): Chyba odwrotnie (pomijam wartosc napiecia), T3 to tranzystor PNP.On pracuje jako klucz, wcześniej napisałem że BIAS jest podawany z wyprowadzenia #17 IC1. T3 jest na stałe załączony i równie dobrze mogłoby go nie być (w tedy potrzebna zworka pomiędzy jego emiterem i kolektorem). RE: Transceiver OVI40 - SP2GNB - 17-08-2018 9:44 (16-08-2018 14:41)SP9BSL napisał(a): Tyle że teraz napięcie zasilania mikrofonu to około 2.5V... Potwierdzam - u mnie jest 2,31 V.... Hej, Wykonałem pomiar: 1. Zamiast mikrofonu podłączyłem odseparowany generator m.cz. 1,20 kHz i napięciem regulowanym (sinus) od 0 mV do kilkudziesięciu mV. 2. Podłączyłem sztuczne obciążenie via Power Meter. 3. W opcji PA=5 W dokładnie ustawiłem moc w menu. 4. Ustawiłem wzmocnienie mikrofonu na 50. 5. Pomiar zrobiłem w warunkach statycznych. 6. Po wciśnięciu PTT zwiększyłem napięcie wyjściowe generatora do momentu, aż linijka Audio dojdzie do końca białej linii. Wyniki: 1. Moc wyjściowa wynosiła 5 W (z generatora). 2. Poziom ALC zależał nieco od głębokości kompresji i wynosił 100% przy kompresji 05. 3. Moc wyjściowa mowy bez przesterowania audio wyniosła 1,8 W wg miernika mocy i bez gwizdania. I to mnie niepokoi. Wnioski: 1. Wszystkie wyniki zgodne z teorią (taką jaką ja znam). UI OVI40 (oryginał) pracuje bez zastrzeżeń, wyłączając pracę miernika. 2. Linijka P przy próbach jedno- i dwutonowej stoi w bezruchu (2u2 po diodach SWR). Ale: 1. Podczas nadawania wskaźnik mocy, audio i ALC są IMHO zbyt nerwowe. Pytanie: 1. Czy można by było zrealizować pomiar wartości szczytowej z podtrzymaniem, a nie chwilowej? W sumie byłoby więcej informacji, bo teraz wygląda to mizernie. Może nie wszystko rozumiem, wyjaśnijcie, proszę... RE: Transceiver OVI40 - SP2GNB - 20-08-2018 8:59 Hej, Czy któryś z Kolegów podłączył UI OVI40 z jakąkolwiek wersją RF mcHF? Czy uruchomił tor nadawczy? Jeśli tak, to z jakimi rezultatami? Podłączyłem RF mcHF, czerwoną wersję RF, do odbiornika nie mam zastrzeżeń, natomiast po naciśnięciu PTT pojawia się sygnał F-12 kHz, który: 1. ma moc 50 mW, czyli bardzo dużo, na niektórych pasmach nieco mniej 2. nie zmienia mocy mimo regulacji PA, trochę na BIAS PA, ale to normalne, 3. nie podlega regulacji I/Q, 4. na nic nie reaguje. Na widmie sygnału stoi niewzruszony prążek, na każdym paśmie... Sygnał na oscyloskopie jest zmodulowany jak niżej: [attachment=14241] Pytam, bo nie znam genezy takiego sygnału i nie wiem gdzie szukać, na oryginalnej UI OVI40, czy gdzie indziej... i nie jest to błąd programu, bo np. w Eagle Artura tego zjawiska nie ma... Pomiaru części audio trwają... RE: Transceiver OVI40 - SP9BSL - 20-08-2018 10:12 Witaj Staszku, zabawne bo w kwesti mocy wyjściowej i jej stosunku przy strojeniu do używania z mikrofonem, mieliśmy w klubie we czwartek dyskusję ![]() Może ten obrazek nieco rozjaśni to zjawisko. Odnośnie -12kHz, domyślam się że korzystasz z translacji +12kHz, poczytaj sobie ten wątek. W szczególności zrzuty z mojego analizatora w poście #15. Jest to problem tłumienia wstęgi bocznej. Akurat moje pomiary były z v0.4 oryginalnej płytki RF od Chrisa. RE: Transceiver OVI40 - SP2GNB - 20-08-2018 11:16 (20-08-2018 10:12)SP9BSL napisał(a): Witaj Staszku, Zjawisko to jest mi znane od czasu zbudowania pierwszego nadajnika SSB na początku lat 70 ubiegłego wieku... Moje wątpliwości wynikały z tego, że byłem zdziwiony pracą miernika mocy SDR, co wynikało z przyzwyczajenia do faktu prezentowania mowy na poziomie 85-95% Pmax fabrycznych TRXów. Teraz, po rekonfiguracji stanowiska wiem, że: - przy nastawie 5 W moc w szczycie osiąga +- 4,8 W - skuteczność mojej mowy to góra 35% przy kompresji 05. I wracając do do wskazań TRXów fabrycznych sądzę, że one pokazują moc szczytową w modus operandi: szybko do góry, powoli na dół. Fajnie by było, gdyby OVI miało tak samo... Cytat:Odnośnie -12kHz, domyślam się że korzystasz z translacji +12kHz, poczytaj sobie ten wątek. W szczególności zrzuty z mojego analizatora w poście #15. Jest to problem tłumienia wstęgi bocznej. Akurat moje pomiary były z v0.4 oryginalnej płytki RF od Chrisa. Zabieram się do czytania - dziękuję Sławku. BTW: [attachment=14242] Edit: Translację mam -12kHz i prążek jest poniżej F, dla translacji +12 kHz powyżej F i nie zależy od ustawionej wstęgi. RE: Transceiver OVI40 - SP9BSL - 20-08-2018 11:20 (20-08-2018 11:16)SP2GNB napisał(a): Fajnie by było, gdyby OVI miało tak samo... Mam delikatnie mówiąc dość tego co jest teraz. Mam taki plan żeby zrobić od nowa miernik sygnału na wzór tego co jest w IC7300. Prosty ale funkcjonalny. Może jeszcze w tym roku... RE: Transceiver OVI40 - SP2GNB - 20-08-2018 11:40 Taki wskazówkowy?! Jestem ZA!!! (20-08-2018 10:12)SP9BSL napisał(a): Odnośnie -12kHz, domyślam się że korzystasz z translacji +12kHz, Sławku, Sprawdziłem wielokrotnie, łącznie z Twoim postem #15: dla xlate -12 kHz prążek jest poniżej F dla xlate +12 kHz - powyżej F. Mógłbyś potwierdzić? RE: Transceiver OVI40 - SP9BSL - 20-08-2018 23:04 Staszku, jeśli masz Xlate RX -12kHz (odbiór z prawej strony widma) to jeśli wspomniany prążek jest na środku to jest to słabo stłumiona nośna (lub prawie 0 Hz), jeśli wspomniany prążek jest odbiciem względem środka (o 12kHz) to jest to słabo stłumiona wstęga boczna, jeśli coś pomiędzy -12kHz a zerem to masz jakąś intermodulację. Nie mam pojęcia skąd się to bierze, mcHF 0.4 z oryginalną płytka 0.4 tego nie ma, OVI40 + ta sama płytka także. Myślę że natrafiłeś na problem który opisują na grupie Yahoo, a Andreas opisał wczoraj w nowym wątku u siebie. Nie próbowałem tego rozwiązać bo nigdy nie miałem takiego problemu. RE: Transceiver OVI40 - SP2GNB - 20-08-2018 23:49 Sławku, Andreas pisze o prążkach słyszanych podczas przestrajania w trakcie odbioru. U mnie stoi jeden i tylko jeden prążek podczas nadawania. Dokładnie jak u Ciebie na analizatorze pierwszy prążek w lewo od fali nośnej, tylko dużo silniejszy, jakieś -25 dB... Jutro przyjrzę się dokładniej... Infekcja, no nie mogę wyjść ze stanu zdumienia... Witam, Spędziłem praktycznie cały dzień na pomiarach. Oto co ustaliłem (ustalenia jak najbardziej subiektywne): 1. Przyczyną moich kłopotów na pewno nie jest UI OVI40 Andreasa, chociaż zaskoczony przeczytałem z uwagą jego świetny post o infekcji - mojej płytki to nie dotyczy. 2. Puściłem się kurczowo trzymanego pasma 14 MHz i obserwowałem sygnały na wszystkich pasmach. 3. Niepokojące zjawisko było najsilniejsze na 14 MHz, najsłabsze na 1,8 MHz i 28,5 MHz. 4. Przyjrzałem się zjawisku modulacji, o którym pisałem w poście #553. Modulacja taka mogła nastąpić prawie na pewno dla sygnału większego lub mniejszego o 12 kHZ od częstotliwości wyjściowej. Ponieważ wszystkie obserwacje prowadziłem przy xlate -12 kHz sprawa modulacji okazała się prosta (że też wcześniej na to nie wpadłem!): np. ustawiamy enkoderem częstotliwość pracy na 14200 kHz. VFO (Si570) pracuje (po podzieleniu przez 4) na częstotliwości 14200-12 kHz czyli 14188 kHz. Jeżeli tor TX "słyszy" VFO, to rezultat nie może być inny. I tyle w temacie. W następnym kroku poszukam którędy "cieknie"... Obawiam się, że ostre ekranowanie mnie nie minie... |