![]() |
Burzenin - nieoficjalnie. - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Sprawy Ogólno-Organizacyjne (/forum-8.html) +--- Dział: O Grupie HM (/forum-26.html) +--- Wątek: Burzenin - nieoficjalnie. (/thread-2714.html) |
RE: Burzenin - nieoficjalnie. - SP6IFN - 05-08-2016 21:02 (05-08-2016 13:45)SQ9RFC napisał(a): Ja bym te "fanty" jeszcze rozszerzył o ustną, osobistą, obowiązkową prezentację :-). Lista na drzwiach sali w kolejności zgłoszenia - każdy ma obowiązek pokazać zebranym co przywiózł - obowiązkowo odpowiadać na pytania zainteresowanych - bez limitu czasu. Kończy jeden zaczyna następny... A prezentacje tupu: "No... ten tego znalazłem schemat eee... zlutowałem eee... nie działa... eee... i co wy na to eee... ten tego ..." wcale nie są zakazane bo wszyscy by się pewnie rzucili aby pomagać ... Ta idea była już stosowana, nie zdała jednak egzaminu. Byłem na wszystkich 9_ciu spotkaniach, od zjazdów SP-QRP zaczynając, wszystko widziałem, sam brałem wielokrotnie udział w tej całej zabawie, wiele wiem na jej temat. Nie wygląda to wcale tak różowo jak byśmy się tego chcieli spodziewać. Całe przedsięwzięcie jest sporym wyzwaniem organizatorów, a paniom, które przyjeźdźają wraz ze swoimi HAMsiakami :-) też wypada zorganizować czas na relaks (czyt.wykład), który nie koniecznie musi być o krótkofalarstwie. I dlatego wzruszeniu się poddałem, gdy jedna z DAM towarzyszących swemu mężowi, osobiście mi dziękowała za czas dla Pań zorganizowany, stwierdzając, że po raz pierwszy się z takim programem zjazdu dla krótkofalowców spotkała. I MIŁE to było! Twierdzę więc, że nie może to być zjazd tylko ściśle techniczny, dla wąskiego grona konstruktorów......inaczej się cała impreza rozsypie. A prezentowanie swego dzieła w formie prelekcji wymaga przygotowania się osobistego do prelekcji. Nie każdy to potrafi, nie każdy jest wygadany, nie każdy potrafi technicznie opisać swego dzieła, chociażby z obawy o prawidłowe nazewnictwo techniczne......nie każdy itd, można by tu dużo sformułowań wymienić. Ale bardzo wielu potrafi coś zbudować, nie wstydząc się tego pokazać, a widziałem już różności, od bajecznie prostych które wygrywały PUK, po bardzo zaawansowane, które ginęły w tłumie oglądających. Najważniejszym celem tej zabawy jest skłonić do konstruowania i podzielenia się swoją pracą z innymi zapaleńcami konstruowania, nie zapominając też o dzieciach, bardzo zafascynowanych swoim konkursej JUNIORA, seniorach nigdy nie budujących w zaciszu domowym, ale w konkursie SENIOR czemu nie?, no i o osobach towarzyszących. Jak do tej pory, moim zdaniem, atmosfera poprzednich zjazdów była wspaniała, a ośrodek pękał w szwach. Teraz też się na to zanosi. A co będzie w przyszłym roku, to zależy tylko od nas samych. Do spotkania w Burzeninie. Rysio! RE: Burzenin - nieoficjalnie. - SP9MRN - 05-08-2016 23:20 Mamy jeszcze miesiąc do zjazdu. To sporo czasu. Może ktoś zechce przygotować swój konkursowy eksponat w postaci "modelowej", wzorcowej. Co przez to rozumiem? 1. Urządzenie. Może nawet nie dzialać, ale musi mieć w sobie "to coś". Przydatność, sposób skonstruowania, może niezwykłą prostotę? 2. Opis - musi być KOMPLETNY i pozwalający na bezproblemowe samodzielne odtworzenie urządzenia. Schemat, rysunek płytki, zdjęcia, tekst 3. Prelekcja - Wykład na temat urządzenia, przyczyn jego powstania, "zapotrzebowania", możliwości i przykładów wykorzystania. Oczywiście ogólna i szczegółowa zasada działania oraz opis kluczowych rozwiązań i możliwości usprawnień. 4. Interakcja - pytania publiczności i odpowiedzi autora. Pytania niespodziewane - odpowiedzi konkretne Kto się odważy? MAc mrn RE: Burzenin - nieoficjalnie. - SQ9RFC - 06-08-2016 11:59 Nikt się nie odważy. Za dużo wzorców i wymagań. Mogę przynieść pudło z płytkami - nie będą to płytki wzorcowe ani modelowe. Niektóre urządzenia działają, a niektóre nie. Większość nie ma w sobie tego coś. Żaden układ nie ma opisu ani schematu, większość jest robiona z pamięci ... po miesiącu trzeba to pół dnia kombinować co to jest, po co zostało zrobione, jak i czy działa. Mogę o tych płytkach gadać godzinami. Pytania ... eee... ten tego ... nie za bardzo pamiętam co to takiego .... eee ... podłączymy do prądu - jeśli nie zadymi to pokombinujemy co to jest.... Chyba się nie zakwalifikowałem :-( Nadal twierdzę że stoliki są najważniejsze - a jeśli tłum zechce to wywoła delikwenta do tablicy i da mu mikrofon ... RE: Burzenin - nieoficjalnie. - SQ5ZAJ - 26-08-2016 12:53 Witam wszystkich, natknąłem się na to forum poszukując informacji nt. warsztatów w Burzeninie (chciałbym się wybrać, nigdy tam nie bylem). Jako osoba stawiająca pierwsze kroki (aczkolwiek nie najmłodsza ![]() RE: Burzenin - nieoficjalnie. - SP6IFN - 26-08-2016 13:30 Cytat:a jeśli ktos bedzie mógl i chciał podzielic się swoim doświadczeniem z innymi to CHWAŁA MU za to. Pozdrawiam serdecznie. ArturArturze, w Burzeninie będzie gościem konstruktor KAJMANA, masz więc niepowtarzalną sposobność osobiście porozmawiać o swojej konstrukcji z najwłaściwszą osobą. Na pewno nie odmówi Ci informacji. Czas się więc zdecydować na rejestrację. http://zjazdtechniczny.krotkofalowcy.com.pl/ zakładka REJESTRACJA. Rysio! RE: Burzenin - nieoficjalnie. - SQ5ZAJ - 26-08-2016 13:40 (26-08-2016 13:30)SP6IFN napisał(a):Cytat:a jeśli ktos bedzie mógl i chciał podzielic się swoim doświadczeniem z innymi to CHWAŁA MU za to. Pozdrawiam serdecznie. ArturArturze, w Burzeninie będzie gościem konstruktor KAJMANA, masz więc niepowtarzalną sposobność osobiście porozmawiać o swojej konstrukcji z najwłaściwszą osobą. Na pewno nie odmówi Ci informacji. Czas się więc zdecydować na rejestrację. http://zjazdtechniczny.krotkofalowcy.com.pl/ zakładka REJESTRACJA. Dzięki za szybki komentarz do mojego postu. Widzę że dobrze trafiłem ! ![]() ![]() Pozdrawiam serdecznie. Artur RE: Burzenin - nieoficjalnie. - SQ9RFC - 08-09-2016 15:37 PKLka - potrzebna - najlepiej ta nowoczesna gdzie w jednej izolacji są dwa przewody, w ostateczności może być stara dwuprzewodowa do rozwinięcia. Pakuję się na wyjazd i okazało się, że dziadek, z mojej PKlki której miałem kilkaset metrów w zapasie porobił druty do podtrzymywania malin w ogrodzie .... jakby ktoś miał to niech zapakuje (84 metry) i poda info. Pewnie będzie na giełdzie demobilowej, ale giełda będzie od soboty, a antena potrzebna na piątek po południu. RE: Burzenin - nieoficjalnie. - SQ9NJE - 08-09-2016 20:57 Mogę zabrać szpulkę, ale będę dopiero w sobotę. RE: Burzenin - nieoficjalnie. - SQ9RFC - 08-09-2016 23:37 Dzięki za dobre chęci. Zawody na sztorcach są w piątek 19-21 LT, a w sobotę będą demobile. Wezmę instalacyjny 2.5mm2, twardy, ale jest ... RE: Burzenin - nieoficjalnie. - KLIMA - 09-09-2016 21:04 Pytanie - do każdego PUKa trzeba wykonać dokumentację, która później nie jest nigdzie dostępna. Nie będę w Burzeninie, a chętnie zapoznałbym się z dokumentacją tych zgłoszeń: Józef Łuska, SP9HVW "LPF, notch filtr- mcz." Jerzy Mroszczak SQ7JHM "Wobulator" Stefan Kaznodziej, SP6QKS "Łożysko podporowe do anten o dużych masach i gabarytach" Leszek Jędrzejewski, SP6FRE "Kontroler anteny magnetycznej" Marek Jasitczak, SQ7HJB "Konwerter do tunera DVB-T" Jeśli Autorzy to czytają, albo ktoś ma z nimi kontakt, albo wie coś, czego ja nie wiem - czy można prosić o dokumentację / linka do dokumentacji? |