![]() |
Przechowywanie elementów elektronicznych - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Forum Praktyczno-Techniczne HomeMade (/forum-1.html) +--- Dział: ABC Radioamatora (/forum-12.html) +--- Wątek: Przechowywanie elementów elektronicznych (/thread-163.html) |
RE: Przechowywanie elementów elektronicznych - SP5FCS - 18-10-2011 1:23 Łukasz, to jest to pudełko: Pojemnik 130szt. Aktualna cena tego pudełka jest koszmarna, dlatego warto poszukać jakiejś alternatywy w normalnej cenie. Ja przestawiłem się na szklane fiolki farmaceutyczne, są tanie, pojemniejsze a pudełko można sobie jakieś dobrać. Najlepsze są fiolki z korkami, odkręcanie zakrętek jest niewygodne. RE: Przechowywanie elementów elektronicznych - SP2QCA - 18-10-2011 9:35 czołem, a ja zbieram pudełka po twarożkach do smarowania (nie pamiętam firmy). Po zużyciu wkładam do zmywarki a potem mam pięknie czyste. Wymiary to tak 3 x 6 x 10 cm a więc całkiem spore elementy można wkładać. Trzeba tylko kupować takie same i zwracać uwagę żeby miały przezroczyste wieczko - wtedy jest to tylko użyteczne. Niewiele firm takie wieczka stosuje, zwykle jest tylko folia aluminiowa. Przezroczyste wieczko daje to że łatwo się zorientować co jest w środku. Jeszcze nie przetestowałem ale sądzę że będą super. Najpierw muszę zrobić porządek w warsztacie, na razie je zbieram ![]() pozdrowienia Artur sp2qca RE: Przechowywanie elementów elektronicznych - SQ9MDD - 18-10-2011 10:08 Ja stosuję takie pudełeczka, to po słodyczach. I jeden facet na wolumenie je sprzedaje po złotówce za sztukę. [attachment=3961] [attachment=3962] RE: Przechowywanie elementów elektronicznych - SQ6RGK - 18-10-2011 11:25 Kurcze, tak patrzę i patrzę, pudełka, pudełeczka... Burżuje! Kułacy! Rozpusta! ![]() Ja zaczynałem zbierać cały ten śmietnik w czasach, gdy priorytet miały „zupy chmielowe” i na żadne pudełeczka pieniędzy nie starczało... Stąd powstał pomysł na korytka... Korytko pozyskuje się w pobliskim sklepie w postaci nieprzetworzonej (czyt. karton). Przetwarza się je w domu z wykorzystaniem nożyczek i taśmy klejącej – najlepiej szarej, pakowej, najtańszej. Do korytek wkładamy woreczki papierowe. Jedna kartka A4 pozwala uzyskać 4 woreczki. Do kosztów wytworzenia woreczka, musimy doliczyć koszt jednej zszywki. Kosztorys: 1/4 kartki A4 – 0,006zł (12zł za 500 kartek – ryza) 1 zszywka – 0,0005zł (50gr za opakowanie z 1k zszywek) amortyzacja zszywacza – pomijam, zabrałem go rodzicom. Suma: 0,0065zł = 0,65 gr. Jeżeli dodatkowo jesteśmy w posiadaniu kartek A4 z tzw. odzysku (jednostronnie zapisanych a już nikomu niepotrzebnych) to oszczędziliśmy dodatkowe 0,6 grosza na jednym woreczku. ZALETY: Bardzo dobra przenoszalność (pod pachą). Łatwa pakowalność – jedno korytko na drugim. Zmienna pojemność – jak nie mieści się w jednym woreczku, dokładamy drugi, tak samo opisany. WADY: Łatwopalność Poniżej kilka fotek prezentujących szczegóły konstrukcyjne... Umiecie taniej!? ![]() ![]() ![]() Łukasz SQ6RGK [attachment=3963][attachment=3964][attachment=3965][attachment=3966][attachment=3967] RE: Przechowywanie elementów elektronicznych - SQ6IYY - 18-10-2011 15:45 Umiecie taniej!? ![]() ![]() ![]() Łukasz SQ6RGK [/quote] tak bo moje pudelka po płytka tokarski są z odzysku i za darmo ![]() ![]() ![]() RE: Przechowywanie elementów elektronicznych - SQ6ADE - 18-10-2011 19:16 W papierze to się z braku laku za komuny trzymało drobiazgi. Niech to już nie wraca ![]() ![]() Koszt 100szt woreczków strunowych to kilka zeta. RE: Przechowywanie elementów elektronicznych - SQ8Z - 18-10-2011 19:34 kilka zeta to za doze te woreczki 12x18cm - 4pln za 100 sztuk 5x7 cm - 1pln za 100 sztuk :-) w sumie tez ekologiczne bo polietylen sie przetwarza ;-) pozdrawiam Krzysztof Sip SQ8Z p.s. woreczki maja zdecydowana przewage, sa bardziej szczelne, widac co sie w nich znajduje i ile ;-) i ....sa gotowe!!! RE: Przechowywanie elementów elektronicznych - SQ6ADE - 18-10-2011 20:05 A szczelność jest istotna. Wie to ten kto załapał się na esemdziaki z trudno lutującymi się wyprowadzeniami ![]() RE: Przechowywanie elementów elektronicznych - SQ9JXT - 19-10-2011 10:03 Fajne są te Wasze pomysły, ale mój też jest dobry. Proponuję zakup pojemników na mocz. Są jałowe i zwykłe (tańsze). Na allegro ceny zaczynają się od 30gr za szt. czyli 30zł za 100szt. Pełna przeźroczystość(lub matowe-jak kto woli), pojemność 100-140ml i szczelna nakrętka. Te pojemniki szczególnie są przydatne na większe elementy, np elektrolity, opory, śrubki itp. Ich taniość jest bezkonkurencyjna i można sobie fajnie po nich pisać, bo mają takie matowe okienko dla opisu. Najlepiej kupować na allegro, bo jest najtaniej. W aptece na rogu są u mnie po 70gr. http://allegro.pl/kubek-pojemnik-na-mocz-niejalowy-100-sztuk-i1884745717.html RE: Przechowywanie elementów elektronicznych - SP6IFN - 19-10-2011 14:53 No i widzisz Łukasz? ![]() ![]() ![]() Rysio! |