![]() |
Monitor ramek APRS - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Forum Praktyczno-Techniczne HomeMade (/forum-1.html) +--- Dział: Projekty Grupy HomeMade (/forum-44.html) +--- Wątek: Monitor ramek APRS (/thread-483.html) Strony: 1 2 |
RE: Bascom - SQ6ADE - 13-08-2010 17:27 Pomyśl o funkcji TUNE - aby wysłać z AVRka do współpracującego TRXa z interfejsem szeregowym komendę ustawienia parametrów na wybrany obiekt RPT - to by było coś ![]() RE: Monitor ramek APRS - SQ6OXK - 26-03-2011 20:20 Rysiu przyjrzałem się dzisiaj Twoju programowi i mam uwagę. Nie do samego działanie programu tylko bardziej do braku kilku linii które utrudniają kompilację innym, a ktoś mało doświadczony może w ogóle nie wiedzieć dlaczego u niego nie działa. Powinieneś zawrzeć na początku programu takie : $regfile - plik z danymi o rodzaju procesora $crystal - częstotliwość kwarcu oscylatora $baud - szybko transmisji szeregowej te linie oczywiście odpowiadają odpowiednim pozycją w menu Options, ale jeśli przekazujesz tylko sam listing programu lub plik bas, trochę tego brakuje. Brak tych linie jeszcze nie jest tak kłopotliwy jak tych poniżej: $hwstack - wielkość stosu sprzętowego $swstack - wielkość stosu programowego $framesize - wielkość ramki Dlaczego o tym mówię? Przy standardowych ustawieniach kompilatora jest to odpowiednio 32, 8 i 24 bajty, co razem procesorowi 90S2313 który ma 128 bajtów RAM-u, zabiera połowę pamięci, dzięki czeku pozostaje tylko 63 bajty. Natomiast zmienne w twoim programie potrzebują 97 bajty, co oczywiście podczas kompilacji powoduje wystąpienie błędu. Można również dołożyć do projektu plik .CFG który zawiera informacje o konfiguracja z menu Options. To samo tyczy się konfiguracji pinów LCD, o których już wspomniał Heniek-Dipol Nie wiem jakie masz doświadczenie w pisaniu, ale nawet nieźle Ci Ten wyszedł. Oczywiście można poprawić go tak, że oszczędziło by to z 10-20% pamięci ma program, ale ważne że się zmieścił Tobie i działa ![]() PS. Ja planuje też zrobienie pewnego urządzenia do APRS-u, a wymaga to trochę większego procesora i zewnętrznej pamięci RAM. RE: Monitor ramek APRS - SQ9MDD - 26-03-2011 22:58 Masz racje uwagi są w 100% słuszne, do projektu wrócę jak tylko ogarnę temat innego projektu. Oczywiście zmienię procesor i parę rzeczy. Lista "fjuczerów" którą przewiduje: Kod: 1. Funkcjonalności |