![]() |
Trx na początek - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery QRP (/forum-65.html) +--- Wątek: Trx na początek (/thread-3466.html) |
RE: Trx na początek - SP7VMZ - 01-11-2019 10:48 Marcinie chyba nie zdajesz sobie sprawy, że stajesz się guru od uBitex`a a to zobowiązuje ;-) Po tym co napisałeś zaczynam się zastanawiać czy kupić gotowca i "mieć" radio czy bawić się w składanie. Dziś pomierzyłem rezonanse swojego niesymetrycznego dipola... czas na nową antenę. RE: Trx na początek - SP5IOU - 01-11-2019 12:17 ![]() Ja mam kilka fabrycznych transceiverów, ale lubię czasem podłubać nieco. Może nie tak, aby coś robić od zera, a raczej coś poskładać z klocków. Tak robiłem Pilgrima i teraz tego uBitX. Przyszły właśnie 1% kondensatorki i złożyłem ponownie filtr CW na Breadboardzie. Jest bardzo ostry przy wierzchołku i przydało by się, aby dla emisji CW skok przestrajania był dokładniejszy niż 50Hz. Niektóre stacje nie wchodzą w szczyt filtru. Już wiem jak kompilować kod. Kilka lat siedzę w Arduino i nie wiedziałem, że wystarczy wszystko wrzucić do jednego katalogu i nie są niezbędne dyrektywy #Include, a linker ro pozbiera do kupy. Studiuję ten kod i spróbuję wrzucić emisję CW do menu obok LSB i USB i od razu przełączenie na filtr CW i zmiana skoku syntezy na 10Hz i możliwość ręcznego sterowania PTT, bo BK w tym radiu się nie nadaje ![]() Ale to plany. Kod jest niby prosty, ale przyjęte założenia wymagają zmian fundamentalnych. Narazie bazuję na w4ersji z wyświetlaczem alfanumerycznym, choć jest gotowe efektowne ulepszenie na graficzny kolorowy ekran dotykowy. Ten uBitX to dobre rozwiązanie dla kogoś komu trudno uzbierać 1500 - 2000.- PLN na używane radio, czy wiecej na nowe. W granicach 500.- no może 600.- PLN z zasilaczem, głośnikiem i niezbędnymi ulepszeniami plus parę ruchów wiertarką i laubzegą i trochę zabawy z kalibracją i ustawieniem BFO i mamy zupełnie nieźle działające i wygolądające radio wielopasmowe >= QRP. No i dobra podstawa do tego aby coś podłubać ulepszyć sprzętowo i programowo. Zrobiłem na nim już kilkadziesiąt QSO na różnych pasmach. Anteny Fun Dipole w układzie V i GP7DX. Bez skrzynki antenowej. Zupełnie fajnie się robi na nim łączności. RE: Trx na początek - SP7Q - 02-11-2019 13:20 A ja polecam Ci to : http://www.profimot.pl/sp2fp/HYDRA/TRX_HYDRA_3_BAND_CW_SSB_SP2FP.html Widziałem i macałem na Burzeninie i za cenę za jaką Paweł to oferuje to świetna konstrukcja (z tego co pamiętam cena miała oscylować w okolicy 700zł i +100zł jeśli chcesz enkoder z prawdziwego zdarzenia) Moc 20W i wszystko na pokładzie - no i rodzima konstrukcja. RE: Trx na początek - SQ8GUO - 04-11-2019 12:44 czesc Tomek ![]() nom, Pawla sprzety zamiataja niejedna fabryke. Swietny chop - warto do niego tyrknac i pogadac. Jeno tutaj kolega chce trx zlozyc z gotowych modulow. Pawel sp2fp oferuje calkowity montaz lub calosc jako kit do montazu. Ale jak mowie Pawel to fleksybilny gosc - jak z nim sie zagada to polutuje ci moduly i postroi a ty sobie reszte zlozysz. Gdybym mial wybierac to bralbym tylko sprzet od Pawla. wielu kolego ma np. Scorpiona i moca 10-12W slychac ich bardzo dobrze. Sam mam pol tego trx-a i reszte dokupie od Pawla. Na YT mozna posluchac jego konstrukcji. Tu na forum sa jego posty, a najlepiej na stronce profimot.pl. Pozdrawiam. RE: Trx na początek - SP5IOU - 19-11-2019 11:14 Ciąg dalszy przeróbek uBitX-a. Bardzo bolał mnie brak Automatyki i S-metra i słaba głośność na głosnik, mimo wystarczającej czułości odbiornika. Postanowiłem poszukać "taniego gotowca" i znalazłem: [attachment=15656] Wykorzystanie bardzo proste jak na schemaciku ponizej: [attachment=15657] Przepraszam za opisy po Angielsku, ale chcę to wrzucić na stronę uBitX-a AGC działa bez przeróbki softu, ale jeśli chcemy mieć S-Meter, to przerobiłem również kod arduino. Zrobił się całkiem fajny niemal kieszonkowy transceiver. Idą do mnie głośniczki, które włożę do obudowy i może zmieści się pakiet akumulator - Li-pol / LI-on. Na 3.5 radio ma w pikach ponad 20W, pobiera wtedy do 3A i przy kiepsko dopasowanej antenie (SWR >2.5) i długim gadaniu radiatorki się grzeją, choć nie parzą, dlatego napięcie zasilajace raczej 12V a nie 13.8. Gadałem pół godziny z korespondentem. SWR mojego inV Vee na fonii jest ok 3 i zrobiły się mocno ciepłe, ale nic się nie stało. AGC w module ma nieco za małą dynamikę i przy wybraniu gain 60 i 50 dB na 80m silne sygnały nasycają przedwzmacniacz. Dość dobry kompromis to 40 dB jak na schemacie. Pracuję nad automatyczym dobieraniem wzmocnienia, ale brak jest wolnych portów w Arduino i do tego muszę podłaczyć bus expander I2C i tym sterować wzmocnieniem modułu. Przyda sie zresztą do załaczania i wyłaczania filtru Audio CW, który mi już fajnie działa na breadboardzie. Wtedy będzie można włączać filtr z poziomu menu, bez montowania przełączników na płycie czołowej. Zmodyfikowany kod Arduino, gdzie też zmieniłem nieco przestrajanie i dorobiłem wysyłanie S-metra poprzez Cat, załączam. Oczwiście to wszystko "działajaca Beta". W radiu moduł jest na "pająku", więc fotki nie załaczam ![]() [attachment=15658] RE: Trx na początek - SQ5KVS - 19-11-2019 11:42 Niestety ten Max ma regulację tylko w zakresie 20dB co jest może wystarczająco na kompresor do mikrofonu ale na AGC to trochę słabo. Już SSM2167 kosztuje w TME! 10zł (całość można zrobić na płytce - przejściówce) który ma dynamikę 40dB. Pytanie: Czy można łączyć takie moduły szeregowo? Ktoś próbował? Mgliście widzę ewentualne problemy z niestabilnością jeśli mają takie same stałe czasowe, ale.. RE: Trx na początek - SP5IOU - 19-11-2019 13:16 Mam pewien pomysł na tę ograniczoną dynamikę. Jeśli zastosuję ekspander szyny arduino, wtedy na podstawie wartości napięcia, które użyłem do s-metra, mogę programowo przełączać maksymalne wzmocnienie modułu. 40, 50, 60db i odpowiednio korygować wyliczenie odczyty S-metra, w zależności które max wzmocnienie wybierze Arduino. Próbowałem to ręcznie i działa. W praktyce to jest tak, że na 80m trzeba dać 40dB, na 40m 50dB a powyżej już 60dB, ale lepiej niech zadba o to oprogramowanie. W ten sposób rozszerzę dynamikę o kolejne 20dB. Można też dać 3 pozycyjny przełącznik na płycie czołowej i 40dB to będzie jak ATT, 50dB to IPO a 60dB przedwzmacniacz - jak w fabrycznych zabawkach i podobnie jak fabryki nie martwić się o S-metr ![]() Można też to zrobić analogowo stosując komparatory z odpowiednią histerezą, ale od czego mamy procesor. Wtedy tylko trzeba dołożyć gotowy ekspander, dostępny w chinach za kilka złotych, połączyć kabelkami i zmodyfikować odpowiednio soft. Płytka i tak mnie nie ominie, gdyż chcę dołożyć filtr audio do CW, a takiego gotowego modułu nie widziałem. Nie wzdrygam się przed płytkami PCB. Mam na to wypróbowaną domową technologię i też usługi Chin w zanadrzu, ale kombinuję rozwiązanie, które mógłby z pomocą klubu złożyć, potrafiący lutować i majsterkować, 12-latek z Radio-reaktywacji i mieć niewielkim nakładem pracy zgrabne wielopasmowe radio, o mocy większej niż tradycyjne Home Made QRP w budżecie łącznie 500-600 PLN i nie wymagające zaawansowanych przyrządów do uruchomienia. To się da osiągnąć w oparciu o ten zastaw. Tak czy inaczej zainteresuję się SSM2167, bo możne to lepsze niż ten moduł mikrofonowy. Poszukam może znajdę z darmową wysyłką ![]() Widzę że to choć SMD, ale do przylutowania przez amatora. Szukajcie a znajdziecie: SSM2167 9.70 PLN za 2 szt. https://www.ebay.pl/itm/2pcs-Original-AD-SSM2167-1RM-SSM2167-MSOP-10/191598042677?hash=item2c9c221e35:g:QNkAAOSwl8NVdme1 Gotowy moduł za 12.13 PLN https://www.ebay.pl/itm/SSM2167-Microphone-Preamplifier-Board-Low-Noise-COMP-Compression-Module-DC-3V-5V/153031885163?hash=item23a169416b:g:QB0AAOSwq4lbA8Wb Tylko muszę poczytać jak tam ustawić odpowiednio czasy automatyki, żeby nie wyszedł z tego kompresor odbiorczy ![]() Ale intuicja podpowiada mi że to pewnie podobnie jak w tym MAX9814. RE: Trx na początek - SQ5KVS - 19-11-2019 14:08 Z karty katalogowej SSM2167 nie tak łatwo wywnioskować jakie są poziomy sygnału wyprostowanego ale piszą tam że (obrazek 13/14) wejściowy sygnał podawali z odstępem 10dB od -66dBV (0.5mV rms) do -6dB (0.5V rms), a na zrzucie z detektora (zakładam że to jest pomiar na Cavg) są kreski co około 50mV. Czyli 10dB = 50mV Jeśli Marcin podejmiesz się pomierzyć i opublikować to wielkie dzięki. BTW wbrew temu co jest namalowane w karcie katalogowej to NIE JEST to kompresor z pętlą do przodu. Można to łatwo sprawdzić odpinając kondensator C2 (między buforem a regulowanym wzmacniaczem). Teoretycznie na Cavg dalej powinniśmy mieć wyprostowane napięcie... A tu niespodzianka ![]() Pytanie czy dało by się Vrms wykorzystać do sterowania jeszcze jakimś stopniem regulacji po w.cz., tak mi chodzi po głowie - mamy gotowy dwupołówkowy detektor za 2zł. RE: Trx na początek - SP5IOU - 19-11-2019 22:29 Kliknąłem dwie kostki i dwa gotowe moduły. Przyjdą za 2-4 tygodnie to poeksperymentuję. Na razie mam chyba wszystko do zrealizowania wersji na MAX9814 ze sterowaniem wzmocnienia z procesora Arduino, albo automatycznie, albo wprowadzę do Menu wybór ATT, IPO, Pre, a procesor będzie o tym wiedział i wybierze odpowiednią tabelę dla S-Metra. To mnie zmusi do zastosowania ekspandera, co da porty do załączania i wyłączania filtra CW z menu. Trochę już poznałem strukturę programu i coraz lepiej mi się robi zmiany. Do roboty jest jeszcze przeróbka reakcji na PTT, gdyż BK jest za wolne, a naciśnięcie PTT powoduje że nie leci nic na CW w eter. Po prostu brak jest wtedy przesunięcia nośnej w pasmo przenoszenia filtru i sygnał jest tłumiony. Trochę kiepsko jest to z organizowane w software i będzie spora przeróbka kodu, bo autor założył tylko CW i nie CW co implikuje reakcję lub brak reakcji na PTT. No i jeszcze wybór emisji CW w Menu, bo narazie CW jest jak się klucz naciśnie. Soft jest wersji źródłowej i skomentowany, więc można ingerować, choć nie jest łatwo przerabiać czyjeś programy. Po w.cz niema potrzeby sterować czułością. Układ jest tak zrobiony, że toru w.cz niema, wchodzi z anteny wprost na I mieszacz tam I p. cz. z roofing filtrem i druga p.cz z filtrem kwarcowym. Patrzyłem na oscyloskopie. Nawet przy bardzo silnych sygnałach na wejściu, brak jest jakichkolwiek przesterowań i daleko do nich. Dlatego można zastosować ARW w całości po audio, jak również filtr CW, który włączam przed przedwzmacniaczem z ARW, aby objęła go automatyka. RE: Trx na początek - SQ5KVS - 20-11-2019 0:14 Miałem na myśli p.cz. (i ogólnie, nie w tym trx) |