![]() |
Wołna - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Modyfikacje urządzeń fabrycznych (/forum-66.html) +--- Wątek: Wołna (/thread-1068.html) |
RE: Wołna - SP5CII - 06-12-2011 21:49 TRX Wołna po mojej reanimacji jako transceiver w zawodach sprawdzony przez brata SP5GDY praktycznie chyba wszystkie kraje ma zaliczone-na drutach i Wołnie, też można a w zawodach ci co startują to wiedzą jak w tej konkurencji wypadał hi. Stara prawda aktualna OPERATOR antena a potem sprzęt. Pracuje wszystkimi emisjami także cyfrowymi. SP5LQV-Andrzej jak kiedyś pisałem najpierw zasilacz wykonaj !!!! jak chcesz mieć całe tranzystory -jeszcze mam oryginalne i rdzenie na transformator.W Konturze problem z filtrami pasmowymi nawiniętymi na pierścionki-nasycenie -i do ozdoby. 73! RE: Wołna - HF8V - 21-05-2013 0:32 (13-11-2011 19:03)SP2JQR napisał(a): Zastanawiałem się w jakim dziale umieścić to radio bo niby to jest fabryczne, ale " трансивер полное гавнооооо хуйня поебетень" No nie takie 'połnoje' ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Wołna - SP5LQV - 21-05-2013 18:48 cześć i witam . Ciesze się że temat tego 'radyjka "został troche odgrzany . Po jednym z kol. wpadła w moje" łapy " orginalna Wołna ale z literką "M" ( prawdopodobnie jakos zmodernizowana przez produkującą to radio manufakture ! Dzięki kol. z tego forum i kol. z 8 okręgu oraz innym otrzymałem pełen komplet dokumentacji ( nawet częściowe opisy po polsku) no i wszelkie materiały dot. poprawek w celach "ucywilizowania " tego że radia ( prikaz odgórny od kol. klubowych !) Nie będe się wypowiadał na tem. odbioru i nadawania ( szkoda słów !- praca na "ugorze" !!) ale kol. SP8WJT podaj w/g czego i jak wymieniłes końcowe tranzystory na KP 904. Tego mi brakuje . Jakie również miałes efekty !! ( przez przypadek mam pare sztuk tych tranzystorów ) a we Wołnie- którą mam przed sobą - no niestety są końcowe tranzystory "ugotowane " No to narazie na tyle ( bawimy się jak ....) Andrzej RE: Wołna - HF8V - 26-05-2013 13:35 Kolego SP5LQV wymieniłem według siebie ![]() Na pewno warto przerobić odbiornik według tego artykułu w KP, chodzi mi głównie o wymianę kondensatorów, wymianę tranzystorów w blokach 'radioczastot' na BF256 (dzis zapewne na J310) i robiłem na Wołnie też łącznosći DX, z W, JA bez PA nawet... W wymianę filtru na kwarcowy nie bawiłem sie, filtry elektrromechaniczne to całkiem ciekawy wynalazek. Choć faktycznie dziś od lat 90-tych 'sowriemienna tiechnika' troche się zmieniła, dziś IP może kłóć w oczy ... RE: Wołna - SP2JQR - 17-06-2013 22:27 W tej końcówce prawdopodobnie (nie próbowałem) można też zastosować parę lub podwójną parę IRF510. może ktoś spróbuje. W źródła tych tranzystorów trzeba koniecznie wstawić rezystory 0,5-1 oma, a napięcie szczytowe w.cz na bramkach nie powinno przekraczać 3,5V - potrzebne trafo międzystopniowe, być może nawet bez przeróbek będzie dobre. RE: Wołna - HF8V - 28-06-2013 16:14 Można i na IRF510, ja zrobiłem tak żeby było mega bezpiecznie, po przykrych niespodziankach z paleniem oryginalnych tranzystorów (chyba prawie każdemu kogo znałem się spaliły ![]() RE: Wołna - SP5LQV - 29-06-2013 12:51 Cześć . Ja też się" bawie" Wołną . Na cqham .ru jest opisana zmiana tranzystorów końcowych na Kp 904 właśnie do końcówki mocy z Wołny albo Kontura 116 . ( jak będzie potrzeba podrzuce link ) Jedynie narazie nie znam (za mało kumaty jestem ) jak dobrać 2 sztuki tranzystorów w miare jednakowych ( Kp 904). Pomimo że ustawiane są równolegle ale jednak zalecane jest sparowanie. w mojej Wołnie też są "ugotowane " tranzystory . Andrzej RE: Wołna - SP2JQR - 29-06-2013 14:32 Mosfety i fety najprościej jest sparować mierząc napięcie odcięcia. Jest to takie napięcie pomiędzy bramką a źródłem, które wywołuje przepływ minimalnego prądu przez dren. W przypadku KP904 ten prąd przyjąłbym równy 1mA. Jakby upływność przy zerowym napięciu na bramce była większa to można przyjąć 10mA. Należy zbudować prosty układ pomiarowy i pomierzyć to napięcie dla wszystkich posiadanych tranzystorów a potem wybrać te które są najbliżej siebie. Jeśli wybranych trznzystorów jest kilka takich samych, wtedy kolejnym etapem jest wybór tranzystorów z taką samą pojemnością bramek. Kolejny etap to pomiar przy dużum prądzie najlepiej równym maksymalnemu prądowi pobieranemu przez pojedynczy tranzystor w budowanym wzmacniaczu. Tranzystor musi być umieszczony na radiatorze. Zapisujemy napięcia bramki dla wszystkich tranzystorów przy tym samym prądzie ( kilka amperów). Pomiary należy wykonywać szybko, bo podczas rozgrzewania parametry się zmieniają. Trzeba też uważać, aby przy pomiarach tranzystor się nie wzbudził. Można profilaktycznie na dren i bramkę nałożyć ferryty. Wzbudzenie poznajemy po gwałtownych zmianach prądu, który reaguje na zbliżanie ręki. Dobrze jest to robić stosując zasilacz z szybkim ogranicznikiem prądu lub elektronicznym bezpiecznikiem. Jest to najprostszy dobór dwupunktowy. Jak ktoś chce może zdjąć całe ch-ki i je porównać, ale w dwóch punktach już wystarczy do celów amatorskich. RE: Wołna - SP5LQV - 29-06-2013 16:40 Cześć . Kol. Henryku jakbyś mógł ( w wolnych chwilach ) narysować - nawet odręcznie- schemat stanowiska pomiarowego !!! do pobadania dwupunktowego fetów i mosfetów --- (stały sie ostatni popularne irf-y ) a nie wszyscy ( ja również ) mamy czasami za małą wiedze dot tych trazystorów i robimy jak żle ćwiczona małpka !! nie zawsze z ciekawym i dobrym efektem - Henryku nie wszyscy mają tak totalną wiedze elektroniczna ja Ty ! Andrzej RE: Wołna - SP4LVC - 28-07-2015 13:42 Dzisiejsza łączność z kolegą SQ5WLH uświadomiła mi, że są jeszcze Wołny, które aż proszą się o usprawnienia. Zamieszczam swoje załączniki z Elektrody, w których Ś.P. Zygmunt SP9BWX na łamach ŚR opisał wszystkie moje przeróbki i sugestie związane z doprowadzeniem Wołny do tzw. ,,porządku". Niestety artykuł w ŚR ukazał się z kilkoma błędami na schematach, stąd czułem się w obowiązku wyprostować sprawę. Uważni koledzy na pewno zauważą moje ingerencje w pliki graficzne ze schematami. Teraz przynajmniej ma to sens, bo jak zobaczyłem schematy w artykule ze ŚR to złapałem się za głowę. Na stronie 3 pomieszany jest opis sposobów regulacji dopasowania dodatkowego filtru PP9-A2. Stroimy cewkę L3, ale tylko w moim wariancie dopasowania (rys. 3), natomiast w wariancie SP9BWX (rys. 4) nie ma takiej możliwości, bo cewka jest nawinięta na rdzeniu dwuotworowym - tu pozostaje tylko regulacja trymera C2 i dobieranie odczepu na cewkach L1,L2,L3. O ile dobrze pamiętam do wymiany poszły wszystkie cyfrowe układy scalone w bloku syntezy, do których dało się znaleźć odpowiedniki. Na oryginalnych scalakach jakieś cuda się działy. |