![]() |
Skrzynka antenowa HMG-easyATU - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Technika Antenowa (/forum-47.html) +--- Dział: Skrzynki antenowe i przełączniki (/forum-50.html) +--- Wątek: Skrzynka antenowa HMG-easyATU (/thread-520.html) |
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - SP3SWJ - 03-01-2011 20:01 Hi Heniek.... już pisałem o tym by nie używac lini RESET do sterowania transmisja. Pisałem że linię RESET odpiołem w "powietrze" a sterowanie transmisja przepiołem na LEDA tego przy transceiverze. Wszystkie HEX i BAS do mojej wersji sterowania załączone powyżej. Może Adam wrzuci swoja wersje programu HEX dla eATU gdzie RESET pozostaje FREE a TX=LED Jeśli dobrze wgrałes bootloader to nawet pomimo braku lini RESET po RS232 powinien działac OK. RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - SP5FCS - 03-01-2011 20:47 Sterowanie kierunkiem RS485 Właśnie skończyłem testowanie komunikacji poprzez RS485 dlatego jest dobra okazja zmodyfikować sterowanie. Bez programatora równoległego jest kłopot dlatego zgodnie z sugestią Jarka zwolniłem pin Resetu i przeniosłem sterowanie RS485 na pin sterujący diodą LED (ta z lewej). Trzeba odciąć połączenie do pinu 1 procesora i wykonać mostek z układu rs485 (2,3) na pin sterujący LED-em. Pin nr 1 procesora (Reset) łączymy rezystorem 10k do +5V. Podczas odbioru dioda LED świeci, gaśnie podczas nadawania. Konsola domowa do sterowania eATU Zamieszczam plik z programem testowym do sterowania nastawami eATU poprzez RS232 oraz RS485. Do konsoli dorobiłem małą płytkę z interfejsem RS485 sterowaną poziomami TTL bezpośrednio z procesora (Tx, Rx, N-O) - schemat jak w eATU. Do sterowania kierunkiem użyty jest pin PD4 (pin 6 procesora). Komunikacja działa poprawnie na obu interfejsach. Do zmiany nastaw służą klawisze pod opisem nastawy [-] lewy, [+] prawy, dolny lewy klawisz zmienia podłączenie kondensatorów INP/OUT. Każda zmiana wartości powoduje wysłanie ramki z nastawami do skrzynki #A1TC000L000. Konfiguracja konsoli na ukończeniu. Zestaw skrzynka eATU + konsola eCON daje nam manualną skrzynkę ze sterowaniem przy radiu i dopasowaniem przy antenie. Układ pomiarowy Kończę montaż mostka pomiarowego z płytki eATU. Mostek planuję podłączyć do konsoli domowej aby mierzyć SWR, moc oraz częstotliwość. Testowa wersja softu nie obsługuje jeszcze funkcji pomiarowych. Foto-1 konsola z modułem RS485, kabel 2*zasilanie + 2*komunikacja Foto-2 moduł zabezpieczenia i łączenia kabli komunikacyjnych na RS485 Wersja v.5 programu eATU ze zmienionym sterowaniem RS485, pin 1 jako reset Wersja v.2 programu eCON dla konsoli wykonanej na płytce mini komputera z obsługą RS485 RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - SP5FCS - 05-01-2011 1:09 Sterownik konsoli jest na etapie prototypu dlatego aby go wykonać musimy wyprasować płytkę drukowaną. Aktualnie rozbudowuję oprogramowanie konsoli o kolejne funkcje. Wersja eCON_v.3: - konsola może obsługiwać kilka skrzynek eATU na jednej magistrali; - ustawiany numer anteny (numer eATU); - po zmianie anteny konsola wysyła rozkaz do przełącznika z nowym numerem anteny; - przykładowy plik logu z ramkami wysyłanymi przez konsolę; Kod: #A1TL126C133 RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - HM_DIPOL - 05-01-2011 12:20 OK, Jarek pisałeś o resecię, Adam też pisał aby go nie programować ale chęć sprawdzenia RS485 była silniejsza ![]() Z wyprasowanie płytki sterownika domowego nie powinno być problemu, jest mała i ma grube ścieżki. Polutuję na pająku interfejs 485 i jak zadziała to mogę narysować prostą płytkę w layout. Czy konsola będzie miała jakieś pamięci nastaw ? Czy zasilanie skrzynki brać z zasilacza radia? RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - SP3SWJ - 05-01-2011 12:51 moja fabryczna skrzynka FC 40 zasilania jest z radia FT897, mam około 20 metrów kabla LAN pomiędzy TX---ATU idzie tym sterowanie + zasilanie+RS i pomimo ładowania 100W i strojenia wędki problemów nie ma.... Ale na początek wszelkie uruchomienia jednak z oddzielnego zasilacza i do tego dobrze by miał dławiki na wyjściu, bo cofające się wcz potrafi na zasilacze różnie działać .... ![]() pamiętajmy że to jest prototyp i należy zachować pewne bezpieczeństwo i zasadę ograniczonego zaufania :-) RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - SP5FCS - 05-01-2011 23:11 Tak jak napisał Jarek bezpieczniej będzie zastosować oddzielny, stabilizowany zasilacz 12V/1A. Oprócz ryzyka wchodzenia w.cz. na kabel zasilający jest dodatkowe ryzyko związane z elektrostatyką atmosfery np.wyładowania. Gdyby okazało się, że zastosowane zabezpieczenie nie zgaszą impulsu to straty będą zdecydowanie mniejsze. Docelowo oprócz oddzielnego zasilacza należy wykonać RS485 z optoizolacją na transoptorach z rozdzielonym zasilaniem. Prototyp konsoli ma posłużyć do testów skrzynki eATU bez udziału komputera. W tej chwili możemy zmieniać nastawy jak w skrzynce manualnej. Do pamięci nastaw przydałby się pomiar aktualnej częstotliwości. W tej wersji CAT-a raczej nie uda się zrobić dlatego pozostaje pomiar. Konsola może mierzyć częstotliwość z zakresu KF trzeba tylko dorobić odpowiednie wejście z formowaniem sygnału pomiarowego. Jak zwykle największym problemem jest brak wolnego czasu. RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - HM_DIPOL - 06-01-2011 16:32 Zamiast lutować pająka pod RS485 narysowałem małą płytkę w LayOut. Na płytce układ 75176, transile do zabezpieczenia drutów, bezpieczniki. Elementy zaimportowane z projektu pcb easySW ![]() ![]() RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - SQ4RNF - 07-01-2011 0:07 Panowie to chyba na jakimś spidzie te urządzenia produkują... nie zdążyłem potestować swego eAtu a już pojawiła się gotowa konsola do sterowania ![]() Przysłali mi drivery w końcu -w końcu mojego urlopu. Musiałem wyruszyć w delegacje do SP7... ale wziąłem ze sobą "kanalize" a w niej oczywiście eAtu ;D Dziś znalazłem chwilę czasu na testy... jako sztuczna antena robi PR+trymer lub PR+cewka. Jestem pod wrażeniem ![]() Jedynie nie działa mi bootloader. W ogóle to jakiś dziwny on jest, ładuje dane na "ślepo"... Fusy ustawione jak trzeba. Jarek, dzięki za kod źródłowy! Można podejrzeć "ukryte funkcje" ![]() Sterowania max6 nie testowałem... jeszcze. Tak poza tym, to przydało by się ten program wkompilować do oryginalnego softu max6, by móc od razu oglądać wyniki przestrajania. W załączniku screen z testów, czyli "co potrafi eAtu": 1. Rezystancja ok 120om szeregowo z pojemnością kilku(dziesięciu) pF 2. To co w 1. zestrojone za pomocą eAtu 3. Zoom tego co w 2 ![]() RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - SP3SWJ - 07-01-2011 1:32 1. jaki program w eATU teraz testujesz 2. bootloader - działa obecnie tylko przez RS232 3. by bootloarer wystartował to albo trzeba zrobic reset procka... albo bootloader uruchamia reset procka w programie eATU 4. dla mnie jak sobie pisze w BASCOm wygodny jest ten booloader bo nie musze wychodzic z bascoma - klik i załadowany program ... warto było by sobie dolutowac przycisk reset ;-) na płyce a napewno rezystor podciagający i 100nF do masy RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU - SQ4RNF - 07-01-2011 2:15 Testuję wersję v0_42. (07-01-2011 1:32)SP3SWJ napisał(a): 2. bootloader - działa obecnie tylko przez RS232 I wszystko jasne. Próbowałem wgrywać po RS485 ![]() |