Trx Wolf - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery HomeMade (/forum-64.html) +--- Wątek: Trx Wolf (/thread-4266.html) |
RE: Trx Wolf - SP9XCC - 31-07-2022 21:43 No i udało się zrobić stereo na forum Andrzeju, Tobie właściwie chodziło o sprawdzenie czy Win 7, a właściwie czy Quartus, widzi Twoje FPGA... Cóż, z treści powyżej wytnij wszystko co jest po zdaniu z "Hardware setup"... i jeśli masz widzianego USB Blastera naciśnij "Auto detect"... Powinno zadziałać i powinieneś zobaczyć identyfikator Twojego układu. Nie jest to jednak do końca pewne, szczególnie z tzw. chińskimi wersjami układów. Normalnie jednak, podpina się układ i uruchamia tryb programowania. Wtedy, jeżeli układ jest rozpoznawany, jest programowany i tyle. RE: Trx Wolf - SP6AUO - 31-07-2022 21:44 Donoszę,że mały postęp jest. Blaster jest widoczny. Programowanie failed. [attachment=17819],[attachment=17820] Wszystkim Duże Dzięki. Jutro jeszcze raz to pooglądam. Już coś dopatrzyłem.Brak ptaszka w ISP RE: Trx Wolf - SP9XCC - 31-07-2022 21:57 Sprawdź dokładnie zasilanie Altery. Napięcia muszą być zgodnie ze schematem. Tam, wskutek lutowania na polach z małymi odstępami, mogą być zwarcia. Jeżeli napięcia są OK, sprawdź poprawność sygnałów (ciągłość połączeń) od wtyku JTAG do układu. Nie wiem czy wcześniej nie pisałem o tym... ------------- Edit: Następna rzecz to EEPROM. Jaki masz wlutowany? Powinien być 16 Mb - 25Q16. Też się zdziwiłem, że w specyfikacji jest 8Mb - 25P80, a w firmware jest wyraźnie 16Mb. RE: Trx Wolf - SP6AUO - 31-07-2022 22:18 Jeszcze raz się przyłożyłem. Auto detect dał taki efekt [attachment=17821] Niestety bez efektu. Jeszcze raz dzięki. Jutro też jest dzień. RE: Trx Wolf - SP9XCC - 01-08-2022 16:58 To może tak naciśnij ten przycisk "Test JTAG chain" ? Inaczej to się raczej niczego nie dowiemy... RE: Trx Wolf - SP6AUO - 02-08-2022 21:39 Cały dzień kopałem, sprawdzałem, ale jedno mi nie daje spokoju. Która ver. wsadu jest pod mój zestaw ? Czy może być ta 4.0.0 [attachment=17824] RE: Trx Wolf - SP9XCC - 02-08-2022 22:19 Powiem tak... Ja zaczynałem od 3.51. Później dałem 4.0 - z nią coś było nie tak... ja mam VCXO 20 MHz... Zmieniłem na 4.1 i tak narazie jest. Każdy wsad do FPGA powinien działać. Przy wsadzie do procesora trzeba określić z jakim wyświetlaczem (bądź bez) ma działać. Do procesora próbowałem dać 4.2 kiedy został wydany - niestety w moim przypadku zegar systemowy działał 100 razy szybciej... sekundy zasuwały jak w stoperze setne sekund... Obecnie widzę, że jest wydany 4.3 do procesora... nie ma kiedy sprawdzić. RE: Trx Wolf - SP6AUO - 03-08-2022 9:04 Mam cały czas tak: [attachment=17825] klikam automatyczne wykrycie i mam tak: [attachment=17826] Nawet tu nie ma mojej altery. Coś można inaczej ? RE: Trx Wolf - SP9XCC - 03-08-2022 9:52 Nie naciskaj "Auto detect" tylko "Start". Jeżeli dalej będzie "Failed" to masz conajmniej trzy opcje: 1. Masz malowankę Atltery... 2. Masz zwarcie lub zimny lut na końcówkach Altery 3. Masz nieprawidłowe sygnały na JTAG. W przypadku pierwszym - tylko współczuć. W przypadku drugim - sprawdzać wszystko pin po pinie zgodnie ze schematem. W przypadku trzecim - jak wyżej. Jeszcze jedna myśl - na płycie masz wlutowane gniazdo zgodnie ze schematem? Czy jedziesz na gołych pinach? Masz pewność, że pin 1 jest pinem 1? Jeżeli tak i masz gniazdo - spróbuj zamienić końcami kabel - ten 10 żyłowy pomiędzy USB Blasterem a płytą. Jeśli nie masz gniazda na płycie - upewnij się, że pin 1 jest pinem 1. Jeżeli to nic nie daje, to jeszcze "mój" sposób - załącz zasilanie płyty i trzymaj cały czas wciśnięty (lub zewrzyj) przycisk zasilania i w tym stanie spróbuj. U mnie tak zadziałało... No i najważniejsze być może - sprawdź czy napięcia na zasilaniu Altery są prawidłowe... tam sobie można zrobić chyba w trzech miejscach zwarcia pomiędzy napięciami... RE: Trx Wolf - SP6AUO - 03-08-2022 10:16 Wczoraj sprawdziłem wszystkie piny do masy.Jest ok Na płycie mam gniazdo 10-cio pinowe. Wszystkie napięcia na alterze są prawidłowe. Dostałem przed chwilą taki komunikat: Error (209015): Can't configure device. Expected JTAG ID code 0x020F30DD for device 1, but found JTAG ID code 0x020F10DD. Może to coś wyjaśni. |