![]() |
SP5WW - Jerzego Węglewskiego - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery HomeMade (/forum-64.html) +--- Wątek: SP5WW - Jerzego Węglewskiego (/thread-232.html) |
RE: SP5WW - Jerzego Węglewskiego - SQ4IOP - 08-01-2014 1:30 SP5WW modernizacja wg. SP2JQR z generatorami BFO Filtry 7x7 221 14zw/3zw w filtrach 231 jest 14zw/1 zw trzeba trzeba zmienić 1zw na 3 zw RE: SP5WW - Jerzego Węglewskiego - SQ4IOP - 13-01-2014 20:47 Znalazłem 1 błąd w wersji bez BFO jest dioda 1N4148 a powinien być C 10n RE: SP5WW - Jerzego Węglewskiego - SQ5IZX - 14-06-2014 19:31 Witam Wyjąłem z szuflady moduł sp5ww w oryginale (zakup allegro) i chciałem uruchomić na testy. Coś mi nie idzie i czy może koledzy pomogą? - zrobiłem przy nim tylko trafo 1:9 które sprawdziłem analizatorem i jest ok. - podłączyłem moduł bez filtrów bpf bezpośrednio do anteny - vfo podłączyłem DL4JAL - bfo generuje poprawnie częstotliwości - vfo generuje w okolicach 5,280.00 Podłączyłem wzmacniacz mcz na lm386 i w głośniczku słychać szumy i czasem słabo coś w CW ale zero fonii na 3,7mhz. Co może być przyczyną ? RE: SP5WW - Jerzego Węglewskiego - SP7WMX - 14-06-2014 20:20 Za niski poziom sygnału na wejściu,jakiś wzmacniacz by dodać? Albo za niski poziom vfo z ddsa.To drugie bym obstawiał na początek.Jeśli to ta "kultowa" płytka z 86r to mieszacz diodowy czyli 0,6V potrzeba.Z tego co pamietam ta płytka u mnie ruszyła bez problemów i chyba jak dobrze pamiętam bez niczego na wejściu( prócz anteny) odbierałem ssb poprawnie,ale z oryginalnym vfo.Wtedy o ddsach nikomu się nie śniło ![]() RE: SP5WW - Jerzego Węglewskiego - SQ5IZX - 14-06-2014 23:42 (14-06-2014 20:20)SP7WMX napisał(a): Za niski poziom sygnału na wejściu,jakiś wzmacniacz by dodać? Albo za niski poziom vfo z ddsa.To drugie bym obstawiał na początek.Jeśli to ta "kultowa" płytka z 86r to mieszacz diodowy czyli 0,6V potrzeba.Z tego co pamietam ta płytka u mnie ruszyła bez problemów i chyba jak dobrze pamiętam bez niczego na wejściu( prócz anteny) odbierałem ssb poprawnie,ale z oryginalnym vfo.Wtedy o ddsach nikomu się nie śniło Dziękuje za odpowiedź. Myślałem że dl4jal da radę ale niestety jak kolega wspomniał ma za słaby sygnał. Wzmacniacz będę musiał dorobić. Aktualnie mam podłączony nwt7 i radio żyje i słucham pasma 80m. Pozdrawiam Janusz RE: SP5WW - Jerzego Węglewskiego - SQ8LUV - 15-06-2014 12:59 Jest możliwość zwiększenia sygnału bezpośrednio z DDS/DL4JAL, poprzez zmianę rezystancji Rset (dolutowując równolegle rezystory), jeśli to starsza wersja DL4JAL/SP3SWJ: LINK DO OPISU RE: SP5WW - Jerzego Węglewskiego - SP4EIB - 15-06-2014 21:47 Witam. Wstawić PR jak opisane w dalszej części tego linku i można wyregulować poziom sygnału.Wyjście DDS trzeba zrobić transformatorowe.Nawinąć 3 przewodami 0,3mm 8 zw na rdzeniu FT 37/43 .Opis jest też dalej w tym linku. RE: SP5WW - Jerzego Węglewskiego - bolanren - 23-07-2014 0:05 Mimo dawnego już zakończenia wątku TRX`a sp5ww temat wydaje się być atrakcyjny, zwłaszcza dla początkujących krótkofalowców. Szczególnie zainteresowała mnie udoskonalona wersja tego urządzenia, w kontekście ewentualnej możliwości porównania jego pracy z wersją opartą o układy Plessey`a serii SL1600. Wiele opinii uzytkowników konstrukcji sp5ww twierdzi, że polska wersja była pod względem osiągniętych parametrów zdecydowanie lepsza od brytyjskiej. Ciekawe czy ktoś jest w stanie to potwierdzić? RE: SP5WW - Jerzego Węglewskiego - SP2JQR - 23-07-2014 9:19 Choć to dla mnie już historia, to jakieś 25 lat temu porównywaliśmy pośrednie. Nasza była lepsza. Za dużo czasu jednak minęło i szczegółów nie pamiętam. RE: SP5WW - Jerzego Węglewskiego - bolanren - 24-07-2014 0:27 (23-07-2014 9:19)SP2JQR napisał(a): Choć to dla mnie już historia, to jakieś 25 lat temu porównywaliśmy pośrednie. Nasza była lepsza. Za dużo czasu jednak minęło i szczegółów nie pamiętam.Dziekuje za informacje. To jest kolejna opinia i w dodatku osoby, do której mam pełne zaufanie. Pytalem nie bez kozery, bo mam jeszcze w szufladach troche tych Plessey`ow i mam ochote na pojscie tropem "archeologicznych" konstrukcji. Pozdrawiam - Jerzy sp5rzm |