![]() |
DIGITAL wg Piotra SP3ABG - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery HomeMade (/forum-64.html) +--- Wątek: DIGITAL wg Piotra SP3ABG (/thread-199.html) |
DIGITAL wg Piotra SP3ABG - admin - 23-10-2009 21:55 Trudno w gronie konstrukcji HomeMade pominąć ciekawe opracowania Kolegi Piotra SP3ABG. Pierwsze Digitale 942 były bardzo ciekawą konstrukcją i od początku miały dobrą opinię. W kolejnych modelach zastosowano wiele nowatorskich rozwiązać typu DDS, DDS+PLL. Nawet dziś po wielu latach trudno doszukać się krajowej konstrukcji porównywalnej z Digitalem 942. Niestety bardzo skromne opisy oraz i brak dobrej instrukcji budowy dla mniej doświadczonych radioamatorów sktutecznie ograniczały ilość ukończonych i poprawnie pracujących urządzeń. Po długiej przerwie na nowo ożyła strona Piotra SP3ABG. RE: DIGITAL wg Piotra SP3ABG - SP5FCI - 01-11-2009 22:44 Witam Moje zdanie i nie tylko moje, nie zaczynajcie współpracy, mogę opisać parę kwestii w tym temacie . ale podsumuję tylko tak na wszelkie pytania odnośnie montażu czy wykonania odpowiedź brzmiała wszystko jest na schemacie, nie mówiąc o tym że do tej samej płytki jest kilka wersji schematów, na pytanie co się zmieniło, usłyszałem odpowiedź że trzeba sobie poszukać na schemacie Odradzam zdecydowanie Piotr RE: DIGITAL wg Piotra SP3ABG - SQ6MIW - 21-12-2009 6:03 witam mam nie uruchmione 2 syntezery unisynt 2001 poproszę o jakieś wskazówki odnośnie uruchomienia sq6miw RE: DIGITAL wg Piotra SP3ABG - SP3RAF - 06-01-2010 23:49 Daaawno, daaaawno temu... To nie jest bajka! Uruchomiłem TRX Digital 942. Nawet działa po dzień dzisiejszy. I to całkiem nieźle. Urządzenie nabyłem przed laty od Kolegi SP3ABG w postaci kitu i złożyłem je samodzielnie. Zrobiłem na nim sporo łączności na różnych pasmach KF i na 2 metrach. Oczywiście na 144 MHz dodałem mały PA o mocy kilku watów. Na KF pracowałem na QRP jak i z dodatkowym wzmacniaczem o mocy około 50 W. Bardzo ważne jest, aby urządzenie wyposażyć w dodatkowe filtry w. cz. Pasmowe po stronie odbiorczej i dolnoprzepustowe po stronie nadawczej. Nawet podczas pracy QRP zalecam ich używanie. W układzie było kilka błędów - tak wyszło po mojej analizie układu - i miałem małe problemy z uruchomieniem tej konstrukcji. Jak dobrze pamiętam, to wg opisu płytka wyświetlaczy była podłączona w "lustrzanym odbiciu" i było trzeba zamienić kolejność przewodów. A także trochę pociąć i pomostkować druk w okolicy "logiki". Dzwoniłem w tej sprawie do Autora, ale odpowiedź była mniej więcej taka: "jak wyłapałeś błędy, to umiesz myśleć i na pewno sobie poradzisz. Żegnam!" No cóż, po takim dictum, postanowiłem pomyśleć i ... sobie poradzić. Trochę marny support techniczny, zwłaszcza jeśli za coś bierze się pieniądze... Jednak wspominam "te" czasy z pewnym rozrzewnieniem. Pewnie dzięki temu, to i też czegoś się nauczyłem, ale jednak już chyba niczego od Kolegi Piotra nie nabędę. Ostatnio używałem mojego Digitala na Warsztatach ORP, które odbyły się w Broku w 2008 roku. Jak widać, sprzęt działa po dzień dzisiejszy. czasami jeszcze go "odpalam". Robert SP3RAF RE: DIGITAL wg Piotra SP3ABG - SP2JQR - 19-04-2010 11:17 Też jakiś czas temu zbudowałem Digitala 942 od zera. Wcześniej uruchamiałem i poprawiałem dla kolegów Digitala 931. Wszystkie Digitale z tych serii miały, źle zaprojektowane obwody drukowane. Powodowało to generowanie niesamowitej ilości śmieci obok używanej częstotliwości, a także poza pasmami amatorskimi. Poziom śmieci dla jednego z TRXów zrobionego u producenta wynosił -15dB !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Przeciętnie udawało się to obniżyć do około 25dB bez dużych przeróbek - to też wysoka wartość. Zaparłem się jednak i mocno przerobiłem swojego digitala 942. Wykonałem ponad 50 (słownie ![]() Te radia nie zostały pomyślane dla początkujących, ale dla tych, którzy elektroniką radiową zajmują się zawodowo !!!!! Aby je dobrze uruchomić trzeba było posiadać generatory sygnałowe, analizator widma i parę innych rzeczy. W dzisiejszych czasach, gdy wielu kolegów posiada NWT i wie jak się nim posłużyć sytuacja jest inna, ale też stanowczo odradzam zajmowanie się urządzeniami ABG jeśli ktoś jest początkujący, a nawet średnio zaawansowany. Poprawiałem też inne konstrukcje ABG, wszystkie miały niedopracowane płytki drukowane. Zastosowane w tych konstrukcjach rozwiązania rzeczywiście były odkrywcze i nowatorskie, dlatego bardzo nadawały się do dalszych przeróbek, ale tyklko dla ludzi spokojnych i o mocnych nerwach... pozdrawiam Henryk SP2JQR RE: DIGITAL wg Piotra SP3ABG - SP2QCA - 19-04-2010 13:33 witam, jestem w stanie zrozumieć pionierskie lata przedsiębiorczości ale schemat do wersji 931 (czy 936 - nie pamietam którą mam ![]() czy linia biegnąca łączy się z danym punktem obwodu czy nie i jest narysowany ręcznie, bez przesady chyba będzie jak pwoem że na kolanie. Naprawdę nie rozumiem jak można było brać niemałe jak na tamte czasy pieniądze i dostarczać z urządzeniem tak wykonany schemat. To już pokazuje nastawienie producenta do klienta. A przecież wystarczy ołówek i linijka i 2 wieczory - schemat byłby OK. Dla osób samodzielnie składających - dyskwalifikacja kitu. Swój Digital zakupiłem na allegro od Jacka SQ6.... nie podam znaku ale "dziękuję" Ci Jacku - z opisem że to fajne radio. Jak zobaczyłem schemat - od razu wiedziałem że zostałem oszukany (przez kol. Jacka - nie obwiniam producenta). Swojego Digitala nigdy nie sprzedałem "dalej" - jak to niektórzy robią. To że ja zostałem oszukany nie upoważnia mnie do oszukiwania innych - tak uważam. pozdrowienia Artur sp2qca RE: DIGITAL wg Piotra SP3ABG - DR112 - 20-09-2010 14:10 Witam serdecznie wszystkich Kolegów. Niestety zbyt późno znalazłem ten temat, już po tym jak z ogłoszenia kupiłem digitala 1000. I teraz szukam kogoś, co by zechciał zrobić mu przegląd, bo ten trx ma humory takie jak by miał coś luźnego. Jednego dnia włączam i odbiornik pracuje poprawnie, a drugiego dnia pracuje jak by nie mógł się zdecydować, w której wstędze ma pracować. W pierwszej chwili myślałem o nawiązaniu kontaktu z SP3ABG, ale czytając powyższe wypowiedzi zrezygnowałem z tego pomysłu. Proszę o kontakt na PW. RE: DIGITAL wg Piotra SP3ABG - SP2QBL - 07-12-2010 14:14 Witam. Mam digitala 942 z padniętym sterownikiem i poszukuję kogoś kto już sobie z tym tematem poradził. RE: DIGITAL wg Piotra SP3ABG - SP2JQR - 01-01-2011 13:42 Zamieszczam tu pomiary dopasowania wejścia dbiornika Digitala 1000 dla porównywania z innymi TRXami. Ten mierzony egzemplarz podobno został zrobiony przez producenta... Pomiar został wykonany w całym paśmie a jedynie znacznik pokazuje dopasowanie w paśmie które było w danym momencie załączone w TRXie. Na oko widać, że część filtrów stoi wogóle poza pasmami. Nie są one ani pasmowe ani oktawowe... Pomiar jest robiony przez filtry pasmowe, a odczytujemy tłumienie odbicia ze znacznika ustawionego w poszczególnych obrazkach na dane załączone pasmo. Skala 10dB/dz Czułość odbiornika Digitala 1000 to około 2uV na wszystkich pasmach podobnie. RE: DIGITAL wg Piotra SP3ABG - SP9WTF - 07-05-2011 21:47 (20-09-2010 14:10)DR112 napisał(a): W pierwszej chwili myślałem o nawiązaniu kontaktu z SP3ABG, ale czytając powyższe wypowiedzi zrezygnowałem z tego pomysłu.Dziś się zarejestrowałem, więc na wstępie witam serdecznie wszystkich użytkowników tej witryny Do rzeczy - chłopie, miałeś fart ze odpuściłeś ten mezalians . Ja od dnia 3ci styczeń 2000 roku ( dwutysięcznego) do dnia dzisiejszego tj. 7mego maja 2011 roku nie mam kupionego wcześniej za 700zł Digitala 942 , a także 360zł które zapłaciłem 25go stycznia pamietnego dwutysięcznego roku za "podstrojenie" owego TRXa.. wsio wsiąknęło bezpowrotnie u genialnego konstruktora sp3abg . |